19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul trebuie să strângă cureaua

Doljul trebuie să strângă cureaua

Bugetul judeţului Dolj în acest an este cu 7% mai mic decât în 2009. Ca urmare, consiliul judeţean frânează investiţiile noi.

Bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj pe anul 2010 este previzionat la circa 497 de milioane de lei, faţă de 535 de milioane, cât a fost anul trecut, potrivit preşedintelui Ion Prioteasa. Din sumele defalcate din TVA pentru bugetul propriu al CJ destinat capitolelor asistenţă socială, programul „Cornul şi laptele“, învăţământul special, instituţii de cultură descentralizate, proiecţia bugetară arată faptul că fondurile în anul 2010 vor fi la 82,43% din cât a avut judeţul Dolj anul trecut. CJ a estimat că şi instiţuţiile de învăţământ preuniversitar din localităţile doljene vor avea de suferit anul acesta din cauza bugetului tot mai sărac. Bugetul din sumele defalcate din TVA pentru localităţi, destinat salariilor, sporurilor şi drepturilor băneşti ale persoanelor din şcolile doljene, dar şi însoţitorilor persoanelor cu handicap este de 92,68% din cel de pe anul trecut.
Mai multe primării din Dolj au întâmpinat probleme grave anul trecut privind plata cheltuielilor de personal şi a facturilor de utilităţi, în condiţiile unor sume defalcate din TVA mai mari decât în 2010. „Ne gândim să găsim o soluţie, o alocare a banilor pentru a asigura subzistenţa primăriilor astfel încât cele care au avut de suferit anul trecut pentru că nu şi-au putut plăti salariile şi facturile de utilităţi să nu mai treacă prin aşa ceva. Vom îndemna primarii să nu înceapă o investiţie nouă dacă nu au asigurate sumele necesare şi să se îndrepte spre continuarea investiţiilor pe care le au deja“, a declarat Prioteasa.

Investiţiile noi se suspendă

CJ Dolj a anunţat că nu intenţionează să demareze investiţii noi pentru că nu s-a încheiat seria de investiţii ce cuprinde reabilitarea drumului Craiova – Segarcea, Segarcea – Cârna sau Drumului Judeţean 606 şi trebuie să asigure cofinanţarea unor proiecte precum masterplanul de apă şi masterplanul de gestionare a deşeurilor. În ceea ce priveşte proiectele câştigate de unele dintre primăriile doljene, pentru care este necesară cofinanţare, reprezentanţii CJ Dolj au declarat că se încearcă găsirea unei formule pentru sprijinirea acestora. „După ce ne-am bucurat că multe localităţi au câştigat proiecte pe Măsura 322, proiecte mari, de 2,5 – 3 milioane de euro, acum le va fi foarte greu să le ducă la bun sfârşit din cauza cofinanţării de 2% şi a TVA-ului de 19%. Mai sunt 67 de proiecte de analizat“, a declarat Prioteasa. 15 primării din Dolj au câştigat proiecte pe Măsura 322 privind renovarea şi dezvoltarea satelor. Variantele luate în calcul pentru sprijinirea acestor primării sunt fie ca CJ Dolj să asigure plata TVA-ului de 19% şi apoi să-şi recupereze banii în baza unui contract cu primăria în momentul în care aceştia se rambursează, fie ca CJ să suporte cofinanţarea de 2%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII