23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Mai vreau o dată!

Băsescu: Mai vreau o dată!


În faţa a circa 4.000 de persoane adunate la un miting în comuna doljeană Cetate, dar şi a peste 40.000 de oameni la Craiova, Traian Băsescu nu şi-a uitat adversarii politici şi a declarat că, în ciuda presiunilor şi atacurilor mediatice la care a fost supus, mai vrea o dată.

„Bine v-am găsit, urmaşi ai pandurilor lui Tudor!“, a început Traian Băsescu sâmbătă discursul în faţa a circa 4.000 de oameni, de pe scena ridicată pe malul Dunării. Susţinătorii preşedintelui în funcţie, echipaţi în portocaliu, au venit în Portul Cetate din comunele din sudul judeţului, alături de primarii democrat-liberali, dar şi de primarul Craiovei, Antonie Solomon. Acesta, în discursul său, l-a amintit pe Mircea Dinescu, care se afla în public şi căruia i-a transmis că „îl trimit pe malul drept al Dunării. Acolo să petreacă cinci ani de zile, iar eu îi voi administra moşia“. Şeful statului a continuat cu „câteva cuvinte despre un mandat greu, un mandat în care am fost într-o confruntare dură şi cu o majoritate în parlament, dar şi cu presa mogulilor. Asta nu m-a descurajat nici o clipă“. Băsescu a spus că România a mai avut un preşedinte care, la terminarea mandatului, a declarat că „pe mine m-au înfrânt structurile“. „Pe mine nu m-au înfrânt. Ce-i drept, nici eu nu am reuşit să le înfrâng pe ele, dar am obligaţia să continuu pentru că ţara asta trebuie dată în totalitate înapoi românilor“, a declarat preşedintele Băsescu în faţa susţinătorilor săi.
„Dacă vă uitaţi chiar şi la maeştrii care au trecut pe aici sau chiar sunt aici seara la televizor îi vedeţi cu cât dispreţ vorbesc despre ţara lor. Ei sunt deştepţii naţiunii. Îşi ponegresc ţara, nimic nu le place în ţara asta, dar fac bani de pe urma acestei ţări“, a continuat Traian Băsescu discursul, în timp ce pe scenă se afla şi Mircea Dinescu, care dorise să ia cuvântul.

Dinescu, interzis la microfon

„Una dintre valorile importante este patriotismul, respectul pentru ţara în care trăim, respectul pentru istoria ei, pentru tradiţiile ei. Vezi câte un mogul care spune la televiziunea lui, unde lucrează şi maestrul (Mircea Dinescu – n.r.) «Noi vrem respect». De ce să vă respectăm, fraţilor? Că aţi luat banii de la FNI, că aţi păcălit sute de mii de oameni, că i-aţi lăsat fără case? Pentru asta, cu respectul mai greu… În primul rând să ne respecte ei, să spună poporului adevărul. Sunt aceiaşi care acum 20 de ani, la Revoluţie, spuneau că toţi cei revoltaţi de acolo sunt huligani, sunt trimişi de serviciile străine, sunt scandalagii. Asta ne spuneau la televizor acum 20 de ani. Erau aceiaşi care confundau revolta română cu huliganii, revolta românilor cu scandalagiii. Astăzi, aceiaşi oameni spun că au un preşedinte care face scandal“, a spus Traian Băsescu. Înainte de a coborî de pe scenă, Băsescu, la microfon, s-a adresat mulţimii, spunând că „domnul Dinescu vrea să vorbească şi dânsul. El vorbeşte în fiecare seară la televizor şi niciodată nu am cenzurat un ziarist. Acum îi spun că este un miting organizat pentru preşedinte. Deci, domnule Dinescu, te duci la televizor să vorbeşti, nu aici“, a spus Băsescu. Chiar înainte să plece, preşedintele a primit din partea oficialităţilor din comuna Cetate o sabie artizanală despre care primarul Duţă i-a spus că se numeşte „Biruinţa“. După ce a primit darul, Traian Băsescu s-a adresat unei femei de etnie romă din primele rânduri, care a strigat tot timpul că vrea ajutor social, spunându-i: „Tu ai strigat tot mitingul pentru ajutor social, dar la muncă ai fost puţin?“.

Băsescu: Am desemnat un premier independent mai bun

La mitingul electoral organizat de PD-L în Craiova, în faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ au venit 40-50.000 de oameni, după cum reiese din declaraţiile reprezentanţilor jandarmeriei. Purtând culorile partidului şi agitând steaguri şi bannere, mulţimea de susţinători a scandat numele preşedintelui Băsescu la sosirea acestuia pe scena pe care se aflau Emil Boc, Radu Berceanu, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Marian Jean Marinescu şi alţi membri marcanţi ai PD-L. Traian Ungureanu şi Antonie Solomon au încălzit mulţimea de susţinători prin discursurile lor înainte de sosirea preşedintelui, Solomon ţinând să amintească faptul că sâmbătă, „pe fieful lui Mircea Dinescu, l-am zdrobit, l-am umilit“. Preşedintele Băsescu a dorit să explice susţinătorilor săi că a acceptat profilul de prim-ministru pe care l-au trasat partidele, dar nu şi numele, deoarece persoana premierului o desemnează numai preşedintele statului. „Au cerut să fie un independent, dar i-au pus şi nume. Păi asta nu se poate. După Constituţie, ei pot să propună cum vor să arate primul-ministru, dar numele îl spune preşedintele. Am ţinut cont de ce voiau ca prim-ministru, un independent, şi atunci am desemnat un independent care să nu fie în cârdăşie nici cu Voiculescu, nici cu Patriciu, nici cu Iliescu, nici cu Hrebenciuc, dar nu le-a convenit. Ei voiau unul pe care să-l poată manipula şi atunci au spus: «Hai, independent, independent, dar să fie şi gospodar, şi cu 80% voturi la alegeri». Le-am spus, «Măi, băieţi, o fi bine cu Johannis, eu nu spun că nu are 80% şi că nu e bun gospodar, dar vă dau eu unul mai bun, pe Liviu Negoiţă, care are tot 80% şi mai multă experienţă – două mandate de parlamentar şi două de primar, într-un sector cu 400.000 de locuitori». Deci, aş spune că încercarea lui Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Geoană de a-şi pune un prim-ministru în spatele căruia să-şi vadă de privatizarea Poştei, Regiei Sării, Romgaz, Transgaz nu a reuşit şi nici nu are cum să reuşească“, a afirmat Băsescu.

Băsescu nu vrea o lege a presei

Şeful statului a spus cu ocazia mitingului de la Craiova că nu doreşte ca în timpul mandatului său să fie adoptată o lege a presei pentru că tot „ceea ce făcea Adrian Năstase, să controleze presa, mi s-a părut umilitor pentru ideea de democraţie“. Presa trebuie să îşi ia câtă libertate vrea, în opinia lui Băsescu. „Am creat condiţiile pe care le vrea ea şi îmi arată că sunt împotriva mea, dar vreau să ştiţi că nu sunt supărat pe acest lucru. Dimpotrivă, sunt bucuros că în mandatul meu presa a fost liberă atât cât este nevoie să se compromită singură şi a reuşit să o facă. Nu este un rău ceea ce se întâmplă astăzi. Vreau să ştiţi că eu nu acuz presa. E un moment prin care trebuia să treacă pentru a se putea autoregla. Nu o să fiu niciodată de acord să facem o lege pentru presă, să o băgăm în pătrăţele stabilite prin articole. Presa trebuie să fie liberă şi am convingerea că după lecţia acestor cinci ani va deveni mult mai responsabilă şi sunt convins că, dacă am fi continuat ca în timpul lui Năstase, să ţinem presa sub control, nu am fi avut niciodată o presă valoroasă. Am convingerea că 2010 va fi un an al schimbării modului în care se face presă în România“, a fost de părere şeful statului. Băsescu le-a transmis celor care fac presiuni asupra lui că, deşi cinci ani de atacuri murdare l-au tăbăcit atât de tare şi nu i-a plăcut, „mai vreau o dată“. În încheierea discursului, Băsescu a spus despre criza economică pe care o traversează România, la fel ca şi celelalte state din Uniunea Europeană că, „făcând legătura cu meseria mea, nava asta uriaşă care se numeşte România, având un echipaj de 22 de milioane, se află în furtună, dar vă asigur că la cârma navei este o mână fermă, care o va scoate din furtună şi o va duce într-un port sigur“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

274 COMENTARII