18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii, reduşi la raţie

Consilierii, reduşi la raţie

Aleşii Craiovei sunt chemaţi să decidă diminuarea propriilor indemnizaţii de şedinţă, cu 30%, pe fondul crizei economice.

După iniţiativa eliminării taxelor pentru abonamentul telefonic şi convorbiri suportate din bugetul local, un nou proiect de hotărâre care vizează drepturile consilierilor locali a fost înregistrat ieri la Primăria Craiova. De această dată, aleşii sunt îndemnaţi să renunţe la 30% din cuantumul indemnizaţiei de şedinţă de consiliu şi a indemnizaţiei de şedinţă a comisiilor de specialitate. Pentru participarea la un plen şi la două comisii de specialitate pe lună, un consilier ar urma să beneficieze de 598,5 lei brut, respectiv de 472,5 lei net, faţă de veniturile de mandat pe care le are în prezent pentru acelaşi număr de întruniri: 855 de lei brut, respectiv 675 de lei net. Iniţatorii proiectului de reducere a indemnizaţiilor, consilierii Gheorghe Albăstroiu şi Teodor Radu, au calculat o economie în bugetul local de 76.950 de lei pe an prin micşorarea cuantumului indemnizaţiilor.
„În condiţiile crizei economico-financiare care a afectat întreaga lume, inclusiv România şi municipiul Craiova, şi, ca urmare, veniturile proprii nu s-au mai realizat ca în anii precedenţi, este oportun ca şi consilierii municipali să suporte o parte din efectele crizei economico-financiare, fapt pentru care propunem să aprobaţi, domnilor consilieri, diminuarea cuantumului indemnizaţiilor ce vi se cuvin, potrivit legii“, se arată în raportul întocmit de cei doi consilieri. Proiectul vizează numai 25 de consilieri, deoarece cei doi viceprimari nu primesc indemnizaţii de şedinţă, şi va fi supus dezbaterii pe 27 august.

Perceptorii, la rând

Economia pe care bugetul ar înregistra-o prin diminuarea indemnizaţiilor consilierilor este nimic pe lângă ce ar rămâne în vistierie prin micşorarea sau eliminarea unora dintre stimulentele acordate inspectorilor de la Direcţia Taxe şi Impozite a municipalităţii. Aici, câţiva angajaţi au încasat fiecare stimulente de până la 77.000 de lei anual. Consilierul municipal Gheorghe Albăstroiu a declarat ieri că va propune modificarea regulamentului în care se acordă aceste stimulente. „Sunt de acord să fie stimulaţi oamenii, dar atunci când fac mai mult decât au în atribuţiunile de serviciu, ceea ce nu e cazul la inspectorii plătiţi să recupereze veniturile la buget. Le voi propune colegilor mei să întocmim un proiect de hotărâre în acest sens“, a spus Albăstroiu. În 2006, de pildă, cheltuiala totală cu stimulentele angajaţilor de la Taxe şi Impozite a fost de 450.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII