18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGripa porcină face ravagii în lume

Gripa porcină face ravagii în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat ieri 787 de cazuri de gripă porcină în 17 ţări din lume, dintre care 20 s-au soldat cu moartea bolnavilor, relatează AFP. În Mexic, din totalul de 506 cazuri confirmate, 19 au fost mortale, în timp ce în Statele Unite s-au înregistrat 160 de cazuri, dintre care un deces.
În Canada, a treia ţară ca număr de cazuri de gripă porcină, 70 de persoane au contractat noul virus, în Noua Zeelandă patru, în Israel trei, iar în Hong Kong, în Coreea de Sud şi în Costa Rica unul. În Europa, Spania este ţara cea mai afectată, cu 40 de cazuri, urmată de Marea Britanie, cu 15.
De asemenea, în Germania, şase persoane s-au îmbolnăvit, în Franţa două, iar în Austria, în Olanda, în Elveţia, în Danemarca şi în Irlanda câte o persoană.
Bilanţul precedent, dat publicităţii sâmbătă seară, făcea referire la 658 de cazuri din 16 ţări, dintre care 397 în Mexic (16 decese). O premieră în evoluţia virusului a avut loc în Canada, unde o persoană care călătorise în Mexic şi-a contaminat familia, dar şi porcii dintr-o fermă, ceea ce constituie o evoluţie nouă în epidemia actuală.
Incidentul s-a produs în provincia Alberta, din vestul ţării. Porcii de la o femă de aici au luat virusul de la un tâmplar, care fusese recent în Mexic, ţară considerată epicentrul epidemiei de gripă. Între timp, tâmplarul s-a vindecat.

România poate produce şapte milioane de doze cu vaccin

În România nu există, deocamdată, nici un caz suspect. „Nu s-a constatat nici o problemă la persoanele întoarse zilele trecute din ţările afectate“, a spus ministrul sănătăţii, Ion Bazac. Acesta a precizat că România are capacitatea de a produce, lunar, şapte milioane de doze cu vaccin contra noii gripe (porcine), primele fiole urmând să fie disponibile în luna septembrie. „România este una dintre cele opt ţări europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal, celelalte fiind Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Ungaria. Este un atu important al ţării noastre, care poate avea o contribuţie deloc neglijabilă la reducerea răspândirii virusului în această zonă a Europei. România are capacitatea de a demara producţia vaccinului în cel mult trei luni de la izolarea tulpinii. Izolarea se va face până în jurul datei de 20 mai, la jumătatea lunii august va putea începe fabricarea vaccinului, astfel încât acesta să fie disponibil în septembrie“, a precizat Bazac. Potrivit acestuia, în prezent, România are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe (porcină – n.r.), iar dacă va fi nevoie, această rezervă va fi mărită. Ministrul a recomandat populaţiei să nu-şi facă stocuri de antivirale, administrarea acestora făcându-se numai în spitalele de boli infecţioase, sub supraveghere medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII