15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere, varianta imobiliară de criză

Electroputere, varianta imobiliară de criză

Aproximativ 40 dintre cele 60 de hectare ar putea fi concesiona-te sau închiriate de acţionari, pentru a atrage finanţări în perioada de criză. Sindicaliştii se tem că patronatul saudit ar putea apela şi la disponibilizări masive.

Electroputere SA Craiova ar putea renunţa la 40 de hectare de teren şi spaţii de producţie din cauza crizei financiare acute care a afectat societatea, a dezvăluit ieri liderul sindicatului, Aurel Bojenoiu. Potrivit acestuia, acţionarii lucrează deja la un plan de restructurare care include concedieri de personal şi comasarea activităţii.
„Este vorba de o restructurare mai largă, care include eliminarea unor costuri, comasarea spaţiilor de producţie, relocări, crearea de noi divizii şi disponibilizări de personal. Două treimi din teren vor fi degrevate, pentru a putea fi folosite de acţionari ca să aducă bani în societate: închirieri, concesionări etc. Acum suntem în mutări, probabil că în toamnă terenul va fi liber“, a afirmat Bojenoiu. Suprafaţa pe care este amplasată societatea măsoară peste 60 de hectare, întreprinderea fiind proiectată pentru 12.000 de salariaţi. În prezent, Electroputere SA are doar 2.500 de salariaţi, iar spaţiile utilizate s-ar putea ridica la 20 de hectare. Directorul economic al societăţii, Cornel Nica, susţine că acţionarii nu au luat până acum nici o decizie, dar că managerii lucrează la planul de reorganizare.
„Au fost vehiculate mai multe variante, dar până acum nu a fost luată vreo decizie. Situaţia va fi analizată din nou în această lună. Între variantele posibile era şi cea privind disponibilizarea a 400-700 de salariaţi“, a spus Nica. De cealaltă parte, sindicatul spune că nu acceptă mai mult de 300 de disponibilizaţi.
„Sindicatul a încheiat o înţelegere cu patronatul, prin care s-a convenit să nu se facă disponibilizări în perioada de cinci ani de investiţii, adică 2007-2012. Această înţelegere este anexată la contractul de privatizare. Avem unele temeri acum, cu criza. Circa 1.000 de salariaţi nu vor avea de lucru decât două-trei luni în condiţiile actuale şi ne temem de disponibilizări. Putem accepta o cifră, dar nu mai mare de 300“, spune Aurel Bojenoiu.

Ce poate face AVAS?

Din câte se ştie, menţinerea numărului de salariaţi nu este o clauză inclusă de contractul de privatizare a societăţii. În 2007, saudiţii de la Al Arrab Contracting Company (ACC) au preluat de la AVAS pachetul majoritar de 62,8% din capitalul social al Electroputere Craiova, propunând o sumă totală de 120 de milioane de euro, ceea ce includea plata datoriilor către stat, asigurarea capitalului de lucru şi investiţii. Până în prezent, ACC a adus 50 de milioane de euro, susţine AVAS, făcând între timp şi o majorare de capital – ajungând la o deţinere de 86,3%. La acea dată, acţionarii au promis că Electroputere SA nu va fi tratată ca o afacere imobiliară. Se pare însă că efectele crizei au schimbat optica. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunţa că va intermedia o întâlnire între sindicaliştii de la Electroputere şi reprezentanţii AVAS.
„În prezent, spunem că n-ar fi un lucru foarte grav dacă pe locaţia Electroputere ar fi şi un proiect edilitar, dar să se păstreze măcar fabricile în care s-a lucrat până acum, respectiv cele de transformatoare, aparataj şi locomotive“, a declarat Prioteasa.
Aseară urma să aibă loc o discuţie între sindicalişti şi preşedintele AVAS, Mircea Ursache, pe marginea problemelor sociale de la Electroputere. Ar fi interesant ce ar putea face AVAS în această problemă, mai ales că ACC a refuzat să facă public contractul de privatizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII