18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePărinţii refuză vaccinarea

Părinţii refuză vaccinarea

http:http://www.youtube.com/watch?v=bFvW5g2l_RU

Lipsa unei campanii de informare în Dolj a făcut ca majoritatea părinţilor să refuze vaccinarea fetiţelor împotriva cancerului de col uterin. Vaccinul care ar duce, în opinia medicilor, la eradicarea cancerului de col uterin va putea fi cumpărat din farmacii la preţuri piperate.

 

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a primit o mare lovitură în judeţul Dolj. Majoritatea părinţilor elevelor de clasa a IV-a au refuzat vaccinarea din cauza informaţiilor insuficiente despre vaccin. Din datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, au fost centralizate rezultatele doar la o mică parte din unităţile de învăţământ în care s-a solicitat acordul părinţilor în vederea vaccinării. Până acum sunt oficial zece şcoli în care nici o fetiţă nu va fi vaccinată. Au primit acceptul părinţilor pentru a fi vaccinate doar cinci fetiţe din localitatea Izvoarele, trei din Galicea Mare şi trei din Leşile. La Şcoala nr. 36 din Craiova nici un părinte nu a fost de acord cu vaccinarea. La Sadova, potrivit medicului de familie din localitate, doar două fetiţe din cele 52 de clasa a IV-a au primit acceptul părinţilor şi au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin.

 

Netul şi televizorul, surse de zvonuri

 

Refuzul majorităţii părinţilor de a accepta vaccinarea a determinat Societatea Naţională de Medicină de Familie şi Medicină Generală (SNMF), filiala Dolj să organizeze în ultima clipă o conferinţă de presă. Medicii au încercat ieri să convingă părinţii de importanţa vaccinării, contracarând informaţiile care au circulat în ultima vreme pe internet şi la TV. Potrivit acestor informaţii, vaccinul ar avea efecte secundare serioase, ar duce la infertilitate, iar copiii noştri ar fi cobai pentru vaccinare. S-a spus că România este singura ţară în care se face vaccinare în masă şi s-a ajuns acolo încât unele voci au afirmat chiar că se urmăreşte exterminarea românilor.

Părinţii refuză să-şi lase copilele să se vaccineze pentru că sistemul medical nu le-a oferit suficiente informaţii despre campanie şi, mai ales, despre vaccin, sunt de părere medicii care încearcă acum să repare greşeala.

 

15.000 de românce
s-au vaccinat

 

Vaccinarea împotriva virusului Papiloma (HPV), care duce la îmbolnăvirea de cancer de col uterin, a fost introdusă în România în 2006. De atunci au fost vaccinate, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii, 15.000 de femei. Dintre acestea, nici una nu a avut de suferit din cauza vaccinului. În lume au fost vaccinate aproximativ zece milioane de femei şi nu s-a înregistrat nici o reacţie adversă majoră. „În SUA sunt de notorietate speculaţiile asupra câtorva cazuri de deces suspicionate a avea legătură cu vaccinarea. Medicii legişti, pentru fiecare caz în parte, au stabilit clar că nu vaccinarea a fost cauza decesului, ci alte boli preexistente sau incidente care nu aveau legătură cu acest vaccin“, a spus dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, filiala Dolj.

Cele mai bune referinţe în favoarea vaccinării le oferă forurile supreme în domeniul medical din lume. Este vorba de Food and Drog Administration (FDA) din SUA – agenţia care aprobă orice aliment sau medicament apărut pe piaţa americană – şi Agenţia Europeană de Medicină (EMEA), care au recomandat vaccinarea în masă împotriva cancerului de col uterin. Recomandările EMEA şi FDA au convins până acum 17 state să înceapă campanii de vaccinare. Printre acestea se numără Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania.

 

Eficacitate 73%

 

Despre vaccin, medicii au numai vorbe bune. „În Europa au fost introduse două tipuri de vaccin: Silgard şi Cervarix. Ambele sunt neinfecţioase şi protejează împotriva virusurilor HPV cu risc crescut de tip 16 şi 18, responsabile pentru 73% din cazurile de cancer din Europa. Silgard protejează şi împotriva HPV 6 şi 11, care nu produc cancer, fiind responsabile de apariţia verucilor vulgare. Medicii specialişti care au făcut studii despre efectul vaccinului sunt de părere că în 10-15 ani cancerul de col uterin ar putea fi eradicat dacă vaccinul va fi administrat în masă“, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele filialei Dolj a SNMF.

Dr. Dumitra a mai spus că vaccinarea este recomandată înaintea începerii vieţii sexuale pentru ca organismul să poată forma anticorpii necesari în lupta împotriva infecţiei cu HPV: „Vaccinul ajută organismul să producă anticorpi puternici împotriva virusului HPV. Administrarea vaccinului nu se face după infectarea cu virusul HPV, pentru că organismul şi-a creat deja anticorpi asupra cărora vaccinul nu poate să lucreze“.

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se va prelungi peste data de 28 noiembrie, stabilită de minister. Părinţii care se vor răzgândi în perioada următoare trebuie să se adreseze cabinetelor medicale arondate şcolilor pentru efectuarea vaccinului. Medicii îi sfătuiesc însă să se grăbească pentru că nu se ştie cât timp va mai prelungi ministerul actuala campanie. Vaccinul împotriva cancerului de col uterin se poate obţine şi din farmacii, la preţul de 1.500 de lei (toate cele trei doze).

Statistici

Pe baza datelor din alte ţări şi din experienţa medicilor de familie români, se presupune că fiecare femeie intră în contact cu virusul HPV cel puţin o dată în viaţă. Potrivit statisticilor prezentate de Ministerul Sănătăţii Publice, şase femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin, ţara noastră fiind pe locul întâi în Europa la mortalitatea prin această boală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII