15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopil plimbat prin spitale pentru o injecţie

Copil plimbat prin spitale pentru o injecţie

O femeie s-a plimbat o noapte întreagă cu copilul bolnav în braţe prin tot oraşul ca să găsească o asistentă care să-i facă o injecţie. S-a întâmplat în Craiova, un oraş unde este încălcat grav dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită.

Ce poate face un părinte în cazul în care are copilul bolnav şi trebuie să-i administreze noaptea doza de injecţie cu antibiotic? Simplu, ar spune cei mai mulţi dintre părinţii care au trecut prin aşa ceva. Plăteşti o asistentă să-ţi vină acasă sau apelezi la un vecin binevoitor care ştie să facă injecţii. Aceasta este soluţia obişnuită. Ce faci însă dacă nu ai bani? Te duci la spital cu copilul în braţe şi te rogi să nu fii refuzat, chiar dacă asistenta are obligaţia să te ajute.

 

Spitalele nu vor să facă injecţii

 

Un astfel de caz s-a petrecut zilele trecute la Craiova. Un copil bolnav care avea nevoie de o injecţie cu antibiotic a fost plimbat de la o unitate sanitară la alta pe motiv că spitalele nu fac injecţii decât copiilor internaţi.

Gabriela B. este mama lui Mario, un băieţel de un an şi şase luni, bolnav de bronşită. Medicul de familie i-a ghicit diagnosticul abia la a doua încercare – prima dată a crezut că are roşu în gât şi i-a prescris nişte antitermice, dar după două săptămâni copilul a făcut febră. Aşa că acum i-a prescris injecţii cu Ampicilină şi Gentamicină din opt în opt ore. Administrarea antibioticelor s-a dovedit însă o mare problemă pentru tânăra mamă, care s-a pomenit încă din prima noapte că nu are cine să facă injecţia. Pentru că nu a găsit nici un vecin priceput, femeia l-a luat pe cel mic în braţe şi a mers cu el la Staţia de Salvare din Craioviţa Nouă. Aici însă a avut ghinionul să nu găsească pe nimeni, cadrele medicale fiind plecate pe teren. Aşa că femeia a luat repede un taxi şi a mers la Spitalul Municipal „Filantropia“. Cadrele medicale de aici i-au spus femeii că nu intră în atribuţiile lor să injecteze decât copiii internaţi în clinica de pediatrie a unităţii sanitare respective. Cum Mario nu era pacient al spitalului, nu putea să facă injecţia acolo. Aşa că mama lui l-a dus la Spitalul de Urgenţă, unde s-a adresat asistentelor din Unitatea de Primiri Urgenţe. A primit însă acelaşi răspuns. „Mi-au spus că nu au voie să facă injecţii copilului meu pentru că nu este o urgenţă, dar m-au sfătuit să merg la Serviciul de Ambulanţă şi să le dau bani asistentelor de acolo ca să-i facă o injecţie“, susţine Gabriela. Femeia s-a speriat auzind că trebuie să plătească, pentru că ultimii bani îi dăduse taximetristului care o adusese cu maşina până la spital, şi a început să-şi piardă cumpătul: „Trecuse o oră de când copilul meu trebuia să ia tratamentul şi nu avea cine să-i facă o nenorocită de injecţie“.

După multe stăruinţe şi rugăminţi, femeia a găsit până la urmă o asistentă cu suflet bun la pediatria Spitalului de Urgenţă, care i-a făcut copilului injecţia.

 

CAS consideră nejustificat refuzul cadrelor medicale

 

Contactat telefonic, directorul Serviciului de Ambulanţă Dolj a declarat că administrarea tratamentului injectabil pe timp de noapte nu poate fi făcută decât de cabinetele particulare. „O astfel de activitate nu este cuprinsă în contractul de finanţare încheiat de noi cu Casa de Asigurări de Sănătate. Vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă toată lumea care trebuie să-şi facă injecţii ar apela la echipajele de salvare“, a adăugat Cristian Gângioveanu.

Ce face atunci Ambulanţa cu autosanitarele nou-nouţe primite de la Ministerul Sănătăţii pentru a acorda îngrijiri la domiciliu? Gângioveanu spune că sunt folosite doar pentru „consultaţii la domiciliu“.

În timp ce cadrele medicale refuză să acorde îngrijiri medicale unui copil pentru că nu scrie în protocol, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj spune că fiecare dintre unităţile sanitare menţionate erau obligate să-i acorde copilului de un an şi şase luni tratamentul medical solicitat.

„Tratamentul injectabil se poate efectua fără plată la oricare dintre următorii furnizori de servicii medicale: furnizori de servicii medicale de urgenţă şi transport sanitar (la sediul furnizorului), camerele de primiri urgenţe din cadrul spitalelor aflate în relaţie contractuală cu CAS Dolj, centrele de permanenţă pentru zonele rurale şi cabinetele de medicină primară, în urma colaborării dintre pacient şi medicul de familie“, susţine dr. Octavian Predescu, preşedinte-director general al CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII