15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatorii se mai gândesc

Senatorii se mai gândesc

Senatul a amânat pentru săptămâna viitoare o decizie privind propunerile legislative prin care i se anulează şefului statului atribuţiile în numirea procurorilor-şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ÎCCJ. Iniţiată de preşedintele de şedinţă, senatorul PNL Norica Nicolai, propunerea de amânare a deciziei a fost agreată de toţi liderii grupurilor parlamentare. Votul final asupra procedurii de numire a procurorilor-şefi va fi dat marţea viitoare, când se aşteaptă o participare mai consistentă a senatorilor, ocazionată şi de dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple a PSD pe agricultură.

Argumentele senatorilor au fost împărţite între menţionarea recomandărilor Comisiei Europene de a păstra atribuţiile şefului statului în procedura de numire a procurorilor-şefi şi respectarea textului constituţional, care, în perspectiva iniţiatorilor, nu atribuie preşedintelui României prerogative în acest domeniu.

Potrivit articolului 54 din Legea nr. 303, aflat în vigoare, procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului General sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS