18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

CEZ, bătaie de joc

O nouă pană de curent a lăsat ieri mai multe cartiere din Craiova fără energie electrică. Oficialii CEZ vin cu explicaţii, dar mai bine ar face să vină cu investiţii în modernizarea reţelelor.

Abonaţii companiei CEZ din mai multe cartiere ale Craiovei au rămas ieri după-amiază în jurul prânzului fără curent electric, din cauza unor defecţiuni apărute în reţeaua de distribuţie a furnizorului. În intervalul orar 14.00 – 17.00, craiovenii de pe străzile Brestei, A.I. Cuza, Bariera Vâlcii, precum şi din zonele adiacente nu au avut energie electrică. Chiar sediul Transelectrica a rămas fără curent. Din 2005, de când au preluat Electrica Oltenia, cehii de la CEZ s-au făcut remarcaţi doar prin serviciile de slabă calitate oferite clienţilor. Vă mai amintiţi scandalul facturilor duble? Dar de penele tot mai dese de curent care au loc în Craiova ce spuneţi?
Potrivit reprezentanţilor companiei, una dintre reţelele căzute ieri s-a defectat din cauza unei păsări(!).
„În jurul orei 14.00, s-a înregistrat primul incident, pe linia de 20 Kv, în zona Avicola Şimnic, alimentată din staţia Gherceşti. Staţia a decuplat în momentul în care pe reţea s-a înregistrat un defect. La faţa locului s-a găsit o pasăre pe un stâlp cu separator. A trebuit să fie întrerupt curentul şi să fie îndepărtată pasărea. În jurul orei 15.40 s-a revenit la normal“, a declarat Ion Dobrescu, director adjunct al CEZ Distribuţie.

Reţeaua de distribuţie este depăşită

Oficialii CEZ recunosc cu jumătate de gură că penele de curent au şi altă explicaţie, mai de substanţă: majoritatea reţelelor sunt foarte vechi, iar înlocuirea lor ar necesita investiţii uriaşe. Aşa s-a întâmplat şi în cazul celei de-a doua pene de curent de ieri, care s-a depistat mai greu.
„Avaria produsă în reţelele alimentate din staţia Craiova Centru s-a produs din cauza deteriorării izolaţiei la unul dintre cablurile de 6 Kv. Acesta are o vechime de peste 30 de ani. Reţelele trebuia modernizate de multă vreme“, a declarat Dobrescu. Directorul a adaugat că, pentru anul 2008, compania CEZ a alocat 32,5 milioane de lei (9,15 milioane de euro) pentru modernizări. Până la sfârşitul anului, compania ar putea moderniza 74 de posturi de transformare. Totuşi, investiţiile de anul acesta nu reprezintă decât 20% din necesar, a mai spus directorul Dobrescu.
Exasperaţi de penele dese de curent, unii consumatori se gândesc să dea compania în judecată. „Nu se mai poate aşa! O defecţiune sau două pe an se acceptă, se mai întâmplă, dar acestea sunt prea dese. Din două în două săptămâni se ia curentul câteva ore în timpul zilei, iar unora le paralizează activitatea. Poate ar trebui să-i dăm în judecată, să se înveţe minte“, a spus Victor Ionescu, un cetăţean revoltat. „Astăzi mi-au furat patru ore din timpul meu liber. Trebuia să termin o lucrare importantă la serviciu şi am fost nevoită să stau peste program ca să-mi fac treaba, timp în care n-a avut cine să-i dea copilului meu să mănânce“, a spus, la rândul său, Ramona Ilie, altă clientă a CEZ.
În ritmul actual al investiţiilor, abia în 2013 am putea vorbi de reţele modernizate în proporţie de 90-100%. Dacă ne luăm după cifrele furnizate de oficialii companiei, acest lucru ar însemna investiţii totale de peste 45 de milioane de euro. Or, noi nu suntem deloc siguri că furnizorul de energie electrică are şi vrea să investească aceşti bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII