15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞoferii români recunosc că încalcă legea

Şoferii români recunosc că încalcă legea

Un studiu dat publicităţii săptămâna trecută indică faptul că românii încalcă frecvent regulile de circulaţie, unii în mod voit, însă majoritatea pentru că nu le cunosc.

96,3% dintre conducătorii auto consideră că au un comportament preventiv la volan, dar majoritatea au recunoscut că încalcă frecvent regulile de circulaţie şi că au condus maşina după ce au băut, se arată într-un studiu efectuat de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii.

 

Tinerii sunt vitezomani

 

Unii dintre respondenţi au apreciat că principalele probleme cu care se confruntă în trafic sunt drumurile proaste (87,8%), respectarea regulilor de circulaţie (80,2%) şi aglomeraţia (78,8%). Cei mai mulţi dintre conducătorii auto au declarat că încalcă des intenţionat regulile de circulaţie.

Tinerii sub 25 de ani sunt cei mai imprudenţi la volan, potrivit studiului amintit, aproximativ 40% dintre ei considerând că traficul aglomerat necesită efectuarea unor manevre riscante, iar mai mult de un sfert dintre ei sunt de acord că, pentru a ajunge la timp, se pot încălca unele reguli de circulaţie. Procentul celor sub 25 de ani care admit că depăşesc uneori viteza legală (atât în localitate, cât şi între localităţi) este mai mare cu 10-20%, comparativ cu celelalte categorii de vârstă. Tinerii au tendinţa de a subaprecia periculozitatea pentru trafic a comportamentelor agresive, a vitezei excesive şi a depăşirilor neregulamentare, deoarece ei etalează frecvent asemenea comportamente de risc.

Studiul a evidenţiat că şoferii implicaţi în accidente au o anumită predispoziţie în acest sens. 60% dintre ei au declarat că sunt de acord că depăşirea cu 10-20 km/h a limitei de viteză este acceptabilă, deoarece toţi şoferii o fac (comparativ cu 45% dintre şoferii care nu au fost implicaţi în accidente), 50,2% consideră că este mai important să menţii un trafic fluent decât să respecţi toate regulile de circulaţie (faţă de 39,2%), iar 57,4% au precizat că nu trec niciodată sau foarte rar pe culoarea galbenă a semaforului (comparativ cu procentul de 75% care nu au fost implicaţi în accidente).

 

Alcoolul la volan

 

Studiul menţionat indică faptul că doar 16,7% dintre şoferii români ştiu că, potrivit legii, concentraţia de alcool în sânge trebuie să fie egală cu zero, pentru a putea urca la volan. Cei mai mulţi dintre conducătorii auto chestionaţi au declarat că nu cunosc limita legală a concentraţiei de alcool în sânge sau au indicat diferite valori ale acesteia. Unii şoferi spun că există cantităţi de alcool pe care le pot consuma fără ca acestea să le afecteze performanţele la volan.

Potrivit studiului, procentul şoferilor implicaţi în accidente rutiere care declară că au condus sub influenţa băuturilor alcoolice (44,5%) este mai mare decât cel al conducătorilor auto care nu au fost niciodată implicaţi în accidente (24,5%).

Testarea atitudinii şoferilor

Studiul privind atitudinile în trafic ale conducătorilor auto a fost realizat în perioada 1-15 februarie 2008, pe un eşantion reprezentativ de 1.207 de şoferi activi din toată ţara, cu vârste între 18 şi 70 de ani. Scopul său a fost acela de a identifica în ce măsură sunt respectate regulile de circulaţie, care este atitudinea conducătorilor auto faţă de măsurile de siguranţă şi faţă de reglementările de circulaţie, precum şi care sunt factorii ce influenţează comportamentul în trafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII