15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Băsescu a promulgat Legea ANI

Preşedintele Băsescu a promulgat Legea ANI

Preşedintele Băsescu a semnat ieri decretul de promulgare a legii pentru adoptarea Ordonanţei de modificare a Legii ANI, a cărei principală noutate faţă de textul în vigoare este înlocuirea sintagmei „avere ilicită“ cu „avere nejustificată“ şi posibilitatea confiscării acesteia, informează Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate a fost elaborat de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, dar a suferit modificări semnificative în parlament. În forma în care a trecut de Senat anul trecut, inspectorul de integritate verifică dacă diferenţa vădită de avere a demnitarilor este justificată, iar în cazul în care constată că aceasta nu este justificată, sesizează instanţa competentă pentru stabilirea părţii de avere dobândită sau a bunului determinat dobândit cu caracter ilicit, a cărui confiscare o solicită.

 

Averea nejustificată
se poate confisca

 

Legea din 2007 prevedea că prin diferenţa vădită se înţelege una ce depăşeşte 10% între averea existentă şi veniturile realizate, dar nu mai puţin decât echivalentul în lei a 20.000 de euro. Ulterior, la cerinţa Comisiei Europene, guvernul a elaborat o nouă ordonanţă de urgenţă, prin care a înlocuit sintagma „avere ilicită“ cu „avere nejustificată“ şi a apreciat că diferenţa vădită trebuie să fie mai mică, astfel că s-a propus valoarea de 10.000 de euro. Aceste principale modificări au fost validate de Senat, anul acesta, pe 19 martie, în special în urma presiunii raportului CE pe justiţie, care a cerut schimbări în Legea ANI.

În varianta promulgată ieri de şeful statului, inspectorul de integritate va face o analiză pentru a vedea dacă este o diferenţă vădită, de cel puţin 10.000 de euro, iar în măsura în care constată că aceasta există, el va începe verificările să vadă dacă este sau nu justificată. Dacă este, atunci clasează cauza, iar dacă nu, sesizează organele fiscale, Parchetul sau instanţa civilă, după caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU