19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRovigo - dizolvări pe bandă rulantă

Rovigo – dizolvări pe bandă rulantă

Au existat sau există cel puţin cinci societăţi cu denumirea Rovigo, aşa cum se numeşte actualul lichidator al ICM SA, toate având legătură cu avocatul Vasile Deleanu. Ultima dintre ele a luat fiinţă la puţin timp după declanşarea falimentului la ICM SA.

 

Iţele lichidării societăţii comerciale de Închidere-Conservare Mine (ICM) SA devin tot mai încurcate. Societatea cu pricina se află în faliment, având datorii de peste 20.000 de miliarde de lei vechi către creditori, iar pentru preluarea lichidării se luptă BNP Consult Craiova şi Siomax Târgu Jiu. În timp ce cele două firme îşi dispută dreptatea în instanţă, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), prin ANAF, a numit altă societate pentru lichidarea ICM SA, şi anume Rovigo SPRL din Bucureşti. Recent, GdS a relatat că asupra societăţii Rovigo şi a patronilor săi planează câteva semne de întrebare. Spre exemplu, citând informaţiile apărute în mai multe ziare din presa centrală, Rovigo este coordonată de avocatul Vasile Deleanu. Despre Deleanu s-a scris că a fost înainte de 1989 ofiţer acoperit la Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea, fiind omul căruia liderul PC, Dan Voiculescu, „Felix“, îi dădea note informative. Cel mai mic comision care poate fi încasat de Rovigo în cazul recuperării tuturor creanţelor: 3,5 milioane de euro.

Ipotezele lansate de GdS au fost preluate şi de alte ziare, care se întreabă pe bună dreptate dacă miza afacerii nu este mult mai mare decât acest comision. Şi aici ar trebui să vedem ce se poate „valorifica“ din patrimoniul ICM SA. Este vorba despre creanţe ce pot fi convertite în acţiuni la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) – 65,89% din capitalul social şi bucăţi bune din Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari (30-40% din capitalul social). O afacere cu adevărat fabuloasă pentru cine pune mâna pe ea. Sigur, legăturile la nivel înalt dintre Vasile Deleanu, omul din spatele Rovigo, şi Dan Voiculescu, despre firmele căruia ştim că au fost foarte interesate de afacerile cu energie de la Turceni şi Rovinari, ne fac să ne gândim mai departe. Deocamdată, acestea sunt ipoteze care merită urmărite. Mai ales că, într-o declaraţie făcută GdS avocatul Deleanu nu a infirmat informaţiile apropierii dintre el şi Dan Voiculescu.  

Cerc de interese sau nu?

Alt aspect cu semne de întrebare este apropierea dintre Arin Stănescu, şeful lichidatorilor din România, şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Presa a scris că, la un moment dat, cei doi erau asociaţi într-o societate, lucru recunoscut de Vosganian. Acum, firma de avocatură a lui Stănescu şi asociaţii este consultantul şi reprezentantul MEF în dosarul ICM SA. Tot din presă aflăm că acest cerc, pe care l-am putea numi de interese, a roit şi în jurul altui mamut al economiei româneşti: RAFO Oneşti. În acel caz, presa relata că avocatul ANAF a recomandat ca administrator al RAFO firma Moore Stephens RVA, adică societatea coordonată de şeful său de la Uniunea Lichidatorilor, Arin Stănescu. După scandalul creat, s-a propus altă firmă: Rovigo. Iar despre Rovigo aflăm alte lucruri interesante, şi anume că în Bucureşti există (sau au existat) mai multe societăţi cu nume asemănătoare, toate având legătură cu avocatul Deleanu. Iată câteva dintre ele, dizolvate şi radiate pe 5 iulie 2006, cu sediul în sectorul 5 Bucureşti, strada 13 Septembrie nr. 130: Societatea Comercială Profesională de Administrare Judiciară şi/sau Lichidare (PAJL) Rovigo 2000 SRL, PAJL Rovigo Consulting 2000 SRL, PAJL Rovigo Consulting SRL. Urmează PAJL Rovigo SRL, cu sediul în sectorul 1, str. Mareşal Josef Pilsudski nr. 2 Bucureşti, firmă aflată în dizolvare în prezent, coordonată tot de avocatul Deleanu. Trebuie spus că la aceeaşi adresă figurează Rovigo SPRL, societate profesională care funcţionează în baza unui act de autorizare şi la care asociaţii nu sunt înscrişi la Registrul Comerţului. Aceasta din urmă a fost autorizată pe 31 decembrie 2006 şi înregistrată pe 22 ianuarie 2007, la puţin timp după declanşarea falimentului la ICM SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS