26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificare a formularului pentru decontul TVA

Modificare a formularului pentru decontul TVA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ prin care vrea să modifice modelul şi conţinutul formularului 300, „Decont de taxă pe valoarea adăugată (TVA)“, respectiv data de la care taxa devine exigibilă pentru achiziţiile intracomunitare.

„Pentru a evita orice neconcordanţă între livrările intracomunitare de bunuri, scutite de TVA, care se includ în decontul de TVA şi în declaraţia recapitulativă pentru astfel de livrări în statul membru de origine, şi achiziţiile intracomunitare evidenţiate în decontul de TVA şi în declaraţia recapitulativă pentru achiziţii intracomunitare în statul membru de destinaţie, începând cu 1 ianuarie 2008, au intervenit modificări privind exigibilitatea taxei pentru achiziţiile intracomunitare“, menţionează un comunicat ANAF.

Proiectul prevede modificări ale regulilor de stabilire a exigibilităţii TVA pentru livrări şi achiziţii intracomunitare de bunuri, respectiv de stabilire a datei la care trebuie înregistrate facturile în documentele contabile ale companiei. Astfel, exigibilitatea intervine la data facturării, dacă factura este emisă înainte de a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator (adică a prestării serviciului sau efectuării operaţiunii de vânzare-cumpărare menţionate în factură), chiar şi în cazul facturilor de avans. În acest sens, proiectul prevede că, atât în cazul unei livrări intracomunitare de bunuri, scutite de taxă, cât şi al unei achiziţii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator. Prin excepţie, exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii, dacă aceasta este emisă înainte de a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS