15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞomaj de 932 de lei pe lună

Şomaj de 932 de lei pe lună

Indemnizaţia de şomaj poate concura cu succes un salariu minim pe economie. Cea mai mare indemnizaţie de şomaj acordată în 2007 în Dolj a fost de 932 de lei.

În 2007, cei mai mulţi şomeri din Dolj au primit în fiecare lună până la un salariu minim pe economie garantat în plată. „În 2007, cei mai mulţi şomeri indemnizaţi au primit până-n 350 de lei pe lună“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Totuşi, printre şomerii doljeni există şi oameni foarte norocoşi ale căror venituri din 2007 i-ar face invidioşi pe mulţi angajaţi. „Cea mai mare indemnizaţie de şomaj primită de un doljean în 2007 a fost de 932 de lei“, a precizat Laura Nicolăescu.

 

Salariu de încadrare de minim 6.390 de lei

 

Potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificarile ulterioare, absolvenţii primesc o indemnizaţie de şomaj în valoare de 50% din salariul minim garantat în plată, iar persoanele care solicită indemnizaţie de şomaj după ce au lucrat primesc ajutor de la stat de 75% din salariul minim garantat în plată, la care se adaugă, în funcţie de stagiul de cotizare, 3% (cel puţin trei ani de cotizare), 5% (minimum cinci ani de cotizare), 7% (minimum zece ani de cotizare) şi respectiv 10% (minimum 20 ani de cotizare) din media pe ultimele 12 luni a salariului de încadrare.

Asta înseamnă că salariul persoanei care a primit în 2007 un şomaj de 932 de lei a fost de cel puţin 6.390 de lei (considerând că are un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani). Considerând un stagiu de cotizare mai mic, salariul de încadrare al respectivei persoane ar fi trebuit să atingă un nivel incredibil – variind între 9.127 (stagiu de cotizare de minimum 10 ani) şi peste 21.000 de lei (stagiu de cotizare între trei şi cinci ani).

 

Indemnizaţia de şomaj creşte mai mult la săraci

 

Odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată până la nivelul de 500 de lei, va creşte şi indemnizaţia de şomaj. Pentru cei mai mulţi şomeri, această creştere va fi sesizabilă – 69% pentru o persoană încadrată cu salariul minim pe economie, timp de minimum trei ani.

Nu acelaşi lucru se va întâmpla însă şi în cazul şomerilor ale căror indemnizaţii au avut un nivel ridicat. Astfel, pentru persoana a cărei indemnizaţie de şomaj a fost anul trecut de 932 de lei, creşterea va fi de aproximativ 8%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS