18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBonurile valorice îşi pierd valabilitatea

Bonurile valorice îşi pierd valabilitatea

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat fermierilor sprijin pentru înfiinţarea culturilor de toamnă prin atribuirea gratuită de bonuri valorice, pentru subvenţionarea motorinei sau a biodieselului şi pentru achiziţionarea de seminţe, pesticide sau îngrăşăminte. Potrivit legii, termenul-limită de utilizare a bonurilor valorice este 15 decembrie 2007, iar bonurile neutilizate până la această dată îşi pierd valabilitatea.

Fermierii au primit bonuri valorice nominale în valoare proporţională cu suprafaţa de teren pe care au înfiinţat culturi agricole. Sprijinul financiar acordat la hectar variază în funcţie de cultură, fiind de 500 de lei pentru grâu, de 400 de lei pentru rapiţă şi de 450 de lei pentru alte culturi.

Furnizorii care primesc bonuri valorice spre decontare vor emite facturi care includ şi TVA. Dacă valoarea facturii este mai mare decât valoarea bonurilor valorice, diferenţa este suportată de producătorii agricoli. De asemenea, furnizorii au obligaţia să depună la sucursalele APIA, până pe 29 februarie 2008, centralizatorul facturilor emise în baza bonurilor primite, împreună cu copia atât a facturilor, cât şi a bonurilor valorice.

Fermierul, dar şi furnizorul trebuie să păstreze bonul valoric în stare perfectă pentru că, dacă acesta este deteriorat, nu este acceptat la decontare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat recent că au fost identificate, în urma controalelor efectuate în cinci judeţe, bonuri valorice falsificate, fiind estimat un prejudiciu de peste 150.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS