15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliberarea condiţionată a lui Cozma, suspendată de instanţă

Eliberarea condiţionată a lui Cozma, suspendată de instanţă

Procesul privind eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma a fost suspendat ieri de Judecătoria Sectorului 5, cu mai puţin de o săptămână înainte de terminarea detenţiei, după ce avocatul fostului lider al minerilor din Valea Jiului a ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate.

Avocatul a declarat că deţinuţii aflaţi în situaţia lui Cozma, care îndeplinesc condiţiile de eliberare condiţionată, ar fi trebuit să fie puşi în libertate de comisia din penitenciar, şi nu de o instanţă de judecată. „Mi se pare anormal ca alt judecător, egal în grad, să cenzureze decizia magistratului din comisie care a făcut o propunere de eliberare condiţionată. Vrem să creăm un precedent care va duce la zdruncinarea sistemului penitenciar românesc, deoarece atunci deţinuţii vor fi atenţi cum se vor comporta în penitenciar pentru că vor şti foarte bine că, dacă au numai evidenţieri, nimeni pe lumea asta nu poate să le refuze eliberarea condiţionată. Miron Cozma a avut nouă evidenţieri pentru bună purtare, în ultima perioadă. (…) Miron Cozma se luptă pentru drepturile celorlalţi deţinuţi. Printr-un sacrificiu, el va mai sta la locul de deţinere până pe 2 decembrie“, a spus avocatul.

Avocatul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România a cerut tot ieri ca asociaţia să fie introdusă ca parte civilă în proces. El a depus şi o cerere de recuzare a completului, arătând că este a treia oară când soluţionează solicitarea de eliberare condiţionată a lui Cozma.

Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil, pe 16 noiembrie, pentru eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma. Conform procedurii, decizia va fi luată în discuţie de instanţă, iar hotărârea dată de aceasta poate fi atacată cu recurs.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII