15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu, morţii şi DNA-ul

Staicu, morţii şi DNA-ul

Dinel Staicu susţine că, în „Afacerea TRANSGAZ“, creierul fraudei de 11,3 milioane de euro ar fi fost Bebe Şerbănescu, în prezent decedat. Despre Şerbănescu se spune că ar fi fost ofiţer de securitate şi finul lui Dinel.

Controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu neagă că ar fi avut vreun amestec în „Afacerea TRANSGAZ“, în urma căreia societatea de stat a fost fraudată cu 11,3 milioane de euro. Preşedintele SIF Oltenia susţine că societatea BDJ SA, menţionată în raportul procurorilor anticorupţie, era patronată la vremea respectivă de Bebe Şerbănescu, în prezent decedat.

„Este o poveste ceea ce au făcut procurorii DNA. Eu nu aveam nici o legătură cu BDJ SA la vremea respectivă, când se presupune că au fost comise faptele. Societatea era patronată de Bebe Şerbănescu, eu m-am retras“, a declarat Staicu. Bebe Şerbănescu era cunoscut ca un apropiat al boss-ului de la SIF Oltenia, fiind într-o vreme director la trustul Construcţii Montaj (CM) 1, patronat de societatea de investiţii financiare. Despre el s-a spus că a fost ofiţer de securitate reîncadrat în SRI şi că ar fi fost finul lui Dinel. Declaraţiile lui Staicu sunt contrazise însă de biroul de presă al DNA. „Poate că este adevărat ce spune Staicu, că nu este implicat direct în acele firme, însă procurorii au stabilit prin probele administrate că societăţile erau controlate indirect, prin oamenii săi“, a declarat Gabriela Balaban, reprezentant al biroului de presă.

Cum au încasat banii

Procurorii DNA au trimis mai multe persoane în judecată în acest caz. Pe lângă Dinel Staicu, în boxa acuzaţilor se mai află fostul director general al SNTGN TRANSGAZ SA Mediaş, Aurel Coconea, fostul director adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Vasile Banciu, fostul director al SC Delta Telecom SA, Adrian Georgel Bogza. Celor patru li se adaugă parteneri de afaceri ai lui Staicu: Cornel Volintiru – fost director general al SC Sironex SRL Craiova, Carmen Ioana Popescu – fost director general al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega – fost director general la aceeaşi firmă, Iulian şi Tudorică Siclitaru. Aurel Coconea este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar ceilalţi, pentru complicitate şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Procurorii au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, patru firme controlate de Dinel au încasat nejustificat peste 132 de miliarde de lei vechi în contul unor compensări dintre TRANSGAZ şi cinci societăţi de stat. Aurel Coconea a încheiat 14 convenţii cu patru firme private (BDJ SA Craiova, PADOGAZ SA Bucureşti, SIRONEX SA Craiova şi DUMIMPEX SRL Bucureşti), care au încasat banii de la debitori, deşi, conform legii, compensările nu se fac în numerar. Cele patru societăţi controlate de preşedintele SIF Oltenia nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare.

Prejudiciul total cauzat societăţii de transport al gazelor se ridică la peste 260 de miliarde de lei vechi, aproximativ 11,3 milioane de euro la valoarea de atunci. Nici una dintre cele patru firme menţionate că au încasat banii de la TRANSGAZ nu mai funcţionează în prezent. În martie 2005 a fost înfiinţată BDJ SA, unde acţionar majoritar este Asociaţia Creştin Catolic Ortodoxă (74,95%), controlată de Staicu. Ceilalţi acţionari sunt BMO Oltenia SA (0,01%), Bursa de Jucători SA (0,01%), Carnaspod SRL (0,01%), Asociaţia Dinel Staicu (0,01%) şi Asociaţia FPP Oltenia (25%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU