15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcul Hanul Doctorului, salvat de la retrocedare

Parcul Hanul Doctorului, salvat de la retrocedare

Parcul Hanul Doctorului rămâne al craiovenilor, în ciuda încercărilor funcţionarilor din primărie de a-l retroceda ilegal unor revendicatori care voiau să pună mâna pe cele 14 hectare de verdeaţă.

Gazeta de Sud v-a prezentat în urmă cu ceva vreme situaţia Parcului Hanul Doctorului, una dintre puţinele zone verzi din Craiova neatinse de flagelul retrocedărilor dubioase. Deşi exista o lege care interzicea în mod expres retocedarea în natură a parcurilor publice, aşa cum este şi cazul celui de la han, funcţionarii Primăriei Craiova care fac parte din Comisia locală de aplicare a Legii nr. 247/2005 privind restituirea proprietăţilor au închis ochii şi au aprobat retrocedarea către Marilena Ingeaua, cea care revendicase parcul. Aceasta este membră a comisiei în cauză, activitate pentru care este remunerată din bani publici.

 

Legea, aruncată la gunoi

 

Iniţial, primăria s-a opus reconstituirii dreptului de proprietate pentru Ingeaua. Supărată că nu poate intra în posesia terenului de 14 hectare, aceasta a dat în judecată municipalitatea, dar a pierdut în primă fază. Procesul se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Craiova, după ce sentinţa în favoarea primăriei a fost casată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, care a decis rejudecarea procesului. În mod suspect, funcţionarii municipalităţii au decis să-i reconstituie Marilenei Ingeaua dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 14 hectare, cât reprezintă Parcul Hanul Doctorului, ignorând cu bună ştiinţă Legea nr. 247/2007 de modificare a unui articol din Legea nr. 18/1991, intrată în vigoare în urmă cu câteva luni. Potrivit actului normativ, „terenurile pe care sunt amplasate reţele stradale şi parcuri publice, terenurile pentru rezervaţii naturale şi parcuri naţionale (…) nu pot fi dezafectate din domeniul public decât în cazuri de excepţie pentru lucrări de interes naţional“. Primăria a trecut cu vederea şi hotărârea Consiliului Local nr. 147/1999 şi Hotărârea de Guvern nr. 965 privind atestarea domeniului public al judeţului Dolj, în care Hanul Doctorului figurează la poziţia 14 ca parc public, cu o suprafaţă de 14 hectare, aflat în administrarea Regiei de Administrare a Domeniului Public Craiova. Primarul Antonie Solomon, preşedintele Comisiei de aplicare a Legii nr. 247/2005, a declarat la vremea respectivă că membrii comisiei au luat această decizie la indicaţia secretului primăriei, Nicoleta Miulescu, care le-ar fi explicat că legea nu se poate aplica retroactiv. Adică, legea nu poate fi pusă în aplicare după depunerea cererilor de retrocedare.

 

ANRP spune NU retrocedării

 

Nu de aceeaşi părere au fost şi juriştii Prefecturii Dolj, care fac parte din Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar.

Pentru a nu exista interpretări ale legii, aceştia au cerut părerea Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), răspuns pe care l-au primit în urmă cu câteva zile şi care spune negru pe alb că parcurile publice nu se retrocedează. „Prin textul de lege (…) se interzice dezafectarea din domeniul public a terenurilor precizate de legiuitor pentru alte situaţii decât lucrările de interes naţional. Credem că modificarea adusă textului de lege este de imediată aplicare, astfel încât, în situaţia în care vechile amplasamente revendicate de foştii proprietari fac parte din categoriile de terenuri ce nu pot fi dezafectate, iar dreptul de proprietate al acestora nu a fost validat de către comisiile judeţene, trebuie avute în vedere dispoziţiile art. 10 din HG nr. 890/2005“, se arată în răspunsul ANRP.

Potrivit articolului de lege invocat, în situaţiile în care restituirea pe vechiul amplasament nu mai este posibilă, fostului proprietar i se va oferi alt amplasament. Primăria Craiova trebuie să caute alt teren pentru a o pune în posesie pe Marilena Ingeaua sau să propună acordarea de despăgubiri. Dacă din punct de vedere legal Parcul Hanul Doctorului rămâne al craiovenilor, singura necunoscută este decizia pe care o vor lua judecătorii Curţii de Apel Craiova, decizie care ar putea face inutilă existenţa cadrului legal privind retrocedarea parcurilor publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII