15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţiştii nu au scăpat de contestaţii

Poliţiştii nu au scăpat de contestaţii

Deşi ultimele modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare pe 1 iulie, mulţi şoferi doljeni nu sunt la curent cu acestea şi dau buluc la poliţie pentru a depune contestaţii sau pentru a cere prelungirea valabilităţii dovezii provizorii de circulaţie.

Conform reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj, deşi modificarea Codului Rutier a intrat în vigoare pe 1 iulie, cetăţenii continuă să vină la poliţie pentru a depune contestaţii sau să-şi prelungească dovezile de circulaţie. Altă problemă cu care se confruntă poliţiştii sunt cozile formate în zilele de joi la ghişeul de eliberare a permiselor suspendate, deşi acest ghişeu funcţionează zilnic. „Chiar dacă ghişeul numărul şase de pe strada Câmpia Islaz funcţionează zilnic, cetăţenii vin tot joi, atunci când ştiau că trebuie să se prezinte la examen sau audienţă. Mulţi vin să-şi prelungească dovezile provizorii, chiar dacă de la 1 iulie restituim permisele de conducere pe motiv de contestaţie“, a explicat subcomisarul Marius Stamin, ofiţer în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj.
Cele spuse de poliţişti s-au dovedit adevărate. Joi, la sediul Biroului Poliţiei Rutiere de pe strada Câmpia Islaz se formase o coadă destul de lungă de conducători auto care voiau să intre în audienţă.
Unii afirmau că ştiu noile reglementări, însă vor să intre în audienţă pentru că se consideră nedreptăţiţi. Alţii au spus însă că habar nu aveau că îşi pot ridica permisul de conducere dacă au contestat la judecătorie măsura luată împotriva lor.
„Câte ceva am auzit, dar nu credeam că îmi dau permisul, aşa că am venit să-mi prelungesc dovada. Ar fi trebuit să anunţe şi ei cumva, ca să afle tot omul, nu numai ăia care au timp să se uite la televizor“, a povestit un şofer căruia îi fusese suspendat permisul pentru că trecuse pe roşu.

Fără examinare

Cea mai importantă reglementare a Codului Rutier prevede că şoferii care rămân fără permis de conducere nu vor mai fi obligaţi să dea din nou examen decât dacă au fost implicaţi în accidente de circulaţie grave. Şoferii sancţionaţi prin suspendarea permisului pentru conducerea sub influenţa alcoolului, trecere pe culoarea roşie a semaforului sau neacordarea priorităţii nu vor mai fi obligaţi să dea din nou examen, dacă abaterea de la Codul Rutier nu a dus la producerea unui accident. De asemenea, nepromovarea testului sau neprezentarea la testare a celor care sunt obligaţi să susţină testarea conduce la prelungirea suspendării pentru o perioadă de 30 de zile, urmând ca, la expirarea acesteia, titularul să redobândească automat dreptul de a conduce fără a mai susţine examen. De subliniat că în perioada de 30 de zile de prelungire nu poate fi susţinut examenul teoretic. Totodată, şoferii care au permisul suspendat pe o perioadă de 60 sau 90 de zile vor putea să obţină o reducere a perioadei de suspendare, dar nu mai puţin de 30 de zile, dacă solicită reexaminarea.

Contestaţiile se depun la judecătorie

De la 1 iulie contestaţiile care privesc sancţiunile rutiere vor fi depuse direct la instanţa pe a cărei rază de competenţă s-a produs incidentul, nu ca până acum, la Serviciul Poliţiei Rutiere Dolj.
După ce şoferul care se consideră nedreptăţit de poliţistul de la Rutieră a depus contestaţie, îşi poate ridica permisul de conducere, zilnic, la ghişeul nr. 6 al Biroului Poliţiei Rutiere în baza certificatului de grefă de la judecătorie prin care atestă contestarea procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
În schimbul permisului conducătorul auto va semna „dovada de restituire a permisului de conducere“, document care se încheie în două exemplare, una rămânând la poliţie, alta la respectivul şofer.
În termen de 15 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea, contravenientul este obligat să se prezinte la poliţie pentru predarea permisului. Neprezentarea în termenul stabilit în mod nejustificat atrage după sine majorarea cu 30 zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Alte noutăţi 

•Altă noutate este sancţionarea comportamentului şoferilor care folosesc nejustificat luminile de ceaţă, aducând prejudicii celorlalţi participanţi la trafic.
•De asemenea, se reduc faptele pentru care se poate elibera dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Este şi cazul depăşirii vitezei maxime admise cu 50 de kilometri pe oră, situaţie în care în vechea normă legală nu se elibera dovadă cu drept de circulaţie.
•Permisul de conducere nu se va mai schimba, ca până acum, la fiecare schimbare de domiciliu.
•Accidentele soldate doar cu pagube materiale vor putea fi soluţionate direct de societăţile de asigurări, fiind reintrodusă în actul normativ, “constatarea amiabilă“, pentru a degreva poliţia de constatarea tamponărilor fără victime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS