15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu, executat de 4.000.000 de euro

Dinel Staicu, executat de 4.000.000 de euro

La atât au fost evaluate câteva active aparţinând RECONVERSIA SA Podari, societate falimentară controlată de Staicu. Lichidatorii firmei susţin că bunurile ar fi ipoteci la BIR, în contul creditelor luate în 1999-2000, pentru care Staicu a fost cercetat de DNA. Cumpărătorul activelor ar putea fi o firmă a lui Iulian Siclitaru, personaj influent în Craiova, prieten cu actualul preşedinte al SIF Oltenia.

Lichidatorii firmelor falimentare controlate de controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu vor scoate la licitaţie active evaluate la 4.000.000 de euro, pentru a acoperi o parte din datoriile pe care societăţile lui Staicu le-ar avea către defuncta Bancă Internaţională a Religiilor (BIR). Anunţul a fost făcut de avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul ROMINSOLV Consulting SRL, lichidatorul RECONVERSIA SA Podari. RECONVERSIA controlată de Staicu a absorbit, de-a lungul anilor, toate cele 13 firme care în 1999-2000 au luat credite de la BIR. Pentru recuperarea unei părţi din creanţe, ROMINSOLV a cerut evaluarea a trei active: abatoarele Mofleni, Podari, precum şi FRIGORIFER Craiova, pe care le va vinde la licitaţie. „Bunurile cu pricina au fost evaluate la circa patru milioane de euro. Vom face caietul de sarcini, iar acţionarii BIR care nu sunt de acord cu evaluarea pot s-o conteste“, a spus Piperea.

Precedente eşuate

 

Anul trecut, cele două părţi au mai încercat o dată stingerea conflictului, într-un mod care i-a înfuriat pe acţionarii BIR. În septembrie 2006, ROMINSOLV CONSULTING SRL şi RECONVERSIA SA Podari au hotărât să vândă în bloc imobilele aflate în garanţia BIR către REBONIS Corp SRL, pentru suma de 1,75 milioane de euro. REBONIS este o societate controlată de omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru, unul dintre apropiaţii lui Dinel Staicu. La acea vreme, înţelegerea a fost contestată de acţionarii BIR, care au susţinut că suma avansată de REBONIS este nereală, fiind mult sub valoarea de piaţă a activelor. Acţionarii BIR au făcut o expertiză conform căreia activele pentru care s-a făcut înţelegerea cu REBONIS Corp SRL au fost evaluate la valori mult mai mari. Abatorul Podari avea o valoarea de 1,70 milioane de dolari, Abatorul Mofleni – 528.430 de dolari, iar FRIGORIFER Craiova – 2,63 milioane de dolari. Specialiştii susţin că aceste imobile, împreună cu cel situat în str. Mihai Viteazul, ar valora pe piaţă circa zece milioane de dolari.

 

Prietenul lui Staicu ar putea fi cumpărătorul

 

Avocatul Gheorghe Piperea spune că firma pe care o reprezintă a comandat unei societăţi în domeniu o nouă evaluare a bunurilor. În prezent, se pare că Piperea ar vrea să vândă activele tot lui Iulian Siclitaru, însă la un preţ mult mai mare. Reprezentantul ROMINSOLV a declarat ieri că a discutat cu avocatul Gică Băloi, care reprezintă Rebonis Corp SRL. Acesta spune că nu a văzut încă evaluarea şi că nu ştie dacă clientul său va mai fi interesat de active la aceste preţuri. „Eu nu am văzut încă evaluarea. Domnul Piperea a spus că o va depune la dosar după vacanţa judecătorească. Abia atunci voi putea să exprim un punct de vedere. Domnul Siclitaru a fost interesat de acele active, dar la vechile preţuri. Acum nu mai ştiu“, a afirmat Băloi. Trebuie spus că aceleaşi active sunt revendicate şi de fiscul doljean, în contul datoriilor pe care CARNEXPOD Podari le-ar avea către bugetul de stat. Avocaţii ROMINSOLV au susţinut în instanţă că activele aparţin RECONVERSIA şi nu societăţii menţionate, deoarece au ajuns în posesia acesteia din urmă fără drept de intabulare în cartea funciară şi cu pact de răscumpărare, ceea ce contravine legilor în vigoare. Latura penală a faptelor pentru care Dinel Staicu a fost cercetat de DNA în dosarul fraudării BIR a dispărut, rămânând procesul comercial. Staicu este acum preşedinte la SIF Oltenia, societate ce stăpâneşte o avere (active şi acţiuni) de peste un miliard de euro. Rămâne de văzut dacă lichidatorii de la ROMINSOLV vor reuşi să recupereze măcar o parte din bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII