18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSub bannerele DA, doljenii au votat NU

Sub bannerele DA, doljenii au votat NU

Grupuri de bătrâne în straie de sărbătoare, pitite sub umbrele sau bannere roşii cu mesajul pesedist „Votaţi DA pentru România“. Acestea erau indiciile pe care trebuia să le urmezi sâmbătă, în zi de referendum, pentru a descoperi secţiile de votare din comunele din sudul judeţului, ascunse bine în şcoli, cămine culturale sau primării.

La primele ore ale dimineţii, membrii birourilor din secţiile de votare duceau lipsă de „clienţi“, doar câţiva bătrâni făcând safteaua buletinelor de vot. Ploaia i-a ţinut departe de secţiile de votare pe tinerii din Dolj, foarte puţini dintre aceştia hotărându-se până după-amiază să le treacă pragul şi să aleagă între DA şi NU. Până la ora 10.00, la Secţia nr. 202 din Segarcea votaseră 69 de persoane din cele 1.814 înscrise pe listă. În apropierea secţiei, pe o ploaie torenţială, o bătrână mergea încet ca să ajungă la vot. Obosită şi ţinându-se cu mâna la inimă, femeia a cerut un scaun pentru a prinde puteri. „Nu trebuia să vin pentru că sunt bolnavă cu inima, dar este o datorie şi nu pot să lipsesc de la vot, aşa că m-a adus o vecină. Aşa trebuie să facem cu toţii, pentru că este dreptul nostru“, a spus Eufrosina Băzăvan.

Votul, un prim pas spre însurătoare

La una dintre secţiile de votare din Cârna era mai multă agitaţie. Până la ora 10.30 peste 20% din alegători îşi exprimaseră deja opţiunea. Pentru unii, votul a fost primul pas spre însurătoare, pentru alţii, unul din ultimele lucruri rămase nebifate pe listă. Alin Marin Falcoi, aflat la prima votare din viaţă, a venit la secţie însoţit de mama sa, care i-a dat ultimele indicaţii. „Am venit să votez pentru binele nostru, pentru că de-acum sunt mare. Acum am votat, mâine mă însor“, a spus Alin, aşa cum îl învăţase mama sa. Gheorghe Teacă, un bătrân din Cârna, nu aşteaptă prea multe de la preşedinte. „Să-mi mărească pensia şi un trai mai bun atât cât o să mai apuc, că eu mi-am mutat cartierul general colo, în deal, la cimitir“, a spus nea Teacă.

„Am venit pentru Traian Băsescu“

Ploaia i-a ţinut în casă şi pe răsteni. Până la prânz, nu votaseră la secţia amenajată la grădiniţa din Rast decât 150 din cei 1.203 de alegători înscrişi pe liste. Între două reprize de ploaie, Floarea Gârleam, o bătrână din Rast, s-a hotărât să vină şi de această dată la vot şi să aleagă continuitatea.
„Mă gândii eu, să mă duc, să nu mă duc şi, când se opri ploaia, mă hotârâi să vin, că stau aproape şi poate s-o pune ploaia mai rău şi nu mai apuc. Mergem pe continuitate, să fie bine. Eu am mers mereu la vot“, a spus săteanca. Aurelia Bărbuţă, de 23 de ani, nu şi-a ţinut opţiunea la secret şi a declarat că are încredere în preşedinte. „Am venit pentru Traian Băsescu şi sperăm să fie bine“, a spus Aurelia.

Bannerul pesedist, ignorat de răsteni

Ploaia le-a jucat feste şi autorităţilor din Rast, deoarece, atenţi să nu calce prin bălţi, oamenii nu s-au uitat în sus, la bannerul pesedist cu sloganul „Votează DA pentru România“, amplasat la o aruncătură de băţ de secţia de votare. Intenţiile mai-marilor comunei de a influenţa pe ultima sută de metri voinţa oamenilor au fost ignorate atât de săteni, cât şi de observatorul de la organizaţia neguvernamentală Millenium, simpatizant PC, după cum el însuşi a declarat.

„Cinci milioane să ne facă pensia“

Dacă la Băileşti a bătut vântul prin cabine în prima parte a zilei de sâmbătă, la Calafat, avântul civic a împins aproximativ 400 de alegători spre urne dintre cei 2.800 de pe listele unei secţii de votare. Maria Dâlmon a ţinut morţiş să vină la vot şi să transmită în acest fel mesajul său către preşedinte. „Nu mă lăsai, mamaie, nu mă lăsai până nu căpătai maşină, aşa bolnavă cum sunt. Să le spui când oi ajunge la oraş că ai găsit o babă care vrea pensie mai mare. Cinci milioane să ne facă pensia“, a spus bătrâna.

Primăria „Votează DA“

Şi la Piscu Vechi alegătorii au fost harnici. Cu maşini, cu biciclete, oamenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii să voteze în secţia de lângă primărie, unde un banner roşu flanca intrarea în clădirea administraţiei locale. Şi aici, mesajul postat la câţiva metri de secţie i-a lăsat indiferenţi atât pe alegători, cât şi pe observatori, care s-au încurcat în mesajele şi culorile partidelor.
„Noi nu avem treabă cu mesajele lor. L-au pus pe post de pelerină de ploaie“, a spus Constantin Surdu, un sătean din Piscu Vechi. Acesta dezbătea în faţa secţiei cu câţiva săteni problematica luptelor de pe scena politică, într-o adevărată Poiană a lui Iocan. Constantin Surdu era fanul preşedintelui Băsescu şi cita din Constituţie. „Dacă l-am ales pe Băsescu, e bine să ţinem cu el, n-avem de ce să-l dăm jos la jumatea mandatului, că nu scrie în Constituţie că, dacă eşti preşedinte, nu ai voie să te relaxezi, să dansezi“, a spus săteanul. Petre Pădureanu nu era de acord cu argumentele lui Surdu şi dădea din cap nemulţumit. „Nu prea ne-a făcut nimic Băsescu, de ce să-l mai votez? Noi cu ale noastre, ei cu ale lor“, a explicat Petre. Deşi a ascultat cu interes discuţia şi a mers la vot, Victor Cârstea nu se prea dă în vânt după viaţa politică. „Nu ne-a prea interesat ce a fost pe la televizor, că noi am avut alte griji, am fost cu semănatul, cu munca la câmp“, a spus Cârstea.

Referendumul, eveniment monden în comună

Pentru sătenii din Bistreţ, referendumul a fost evenimentul monden al anului în comună, bun prilej de întâlniri şi bârfe, chiar şi pe ploaie. Grupuri, grupuri, bătrânele şi-au pus ultimele flanele cumpărate de copii de la oraş şi au ieşit la o plimbare ca să voteze. „Venim, că suntem babe bătrâne şi cine ştie când om mai apuca“, a spus Dumitra Deliu. Elena Raicea, mătuşa primarului din localitate, a avut un mesaj clar pentru Traian Băsescu. „Noi am venit pe ploaie să-l votăm şi dânsul să aibă grijă de noi şi pe ploaie, şi pe soare, şi pe vânt“, a spus femeia. Printre grupurile de bătrâni, mai răsărea şi câte un cuplu care nu se putea despărţi nici măcar în cabina de vot. „Nu vedea unde e ştampila, că avea buletinul întors invers şi am ajutat-o eu“, a spus Ion Floarea, care votase împreună cu nevasta sa, Alexandra. O vecină însă i-a deconspirat. „Sunt luaţi din dragoste şi nu pot sta departe unul de altul, de-asta se duc împreună în cabină“, a spus femeia.

A ratat referendumul din lipsă de buletin

Într-una din secţiile de votare din Sadova, membrii biroului se luptau cu nişte bătrâne care voiau să intre în grup într-o cabină, ca să nu se încurce la vot. A fost nevoie de o intervenţie „în forţă“ pentru ca bătrânele să fie mutate în câte o cabină şi de vigilenţă maximă din partea observatorilor pentru ca femeile să nu tragă cu ochiul la buletinul vecinei. Singura care a plecat dezamăgită de la secţie, pentru că este şi ea în „rândul lumii“, a fost Maria Ciobanu. „Nu mă lăsară, că nu am buletin, da’ eu am adeverinţă şi puteam să votez, da’ ei n-au vrut“, a spus cu regret bătrâna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII