23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateActionarii din umbra, stapânii SIF-urilor

Actionarii din umbra, stapânii SIF-urilor

Frectie la picior de lemn. Asa poate fi catalogata instructiunea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare care ii sanctioneaza pe actionarii care refuza sa vânda detinerile mai mari de 1% din capitalul social al SIF-urilor. CNVM ameninta cu amenzi simbolice pe care afaceristii de milioane de euro le pot plati din restul de la o masa la restaurant.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, pe 7 martie, un ordin prin care aproba o instructiune asteptata de luni bune de cei care activeaza pe piata de capital. Aflata in curs de publicare in Monitorul Oficial, instructiunea numarul 1 se dorea a aduce clarificari la mai multe acte normative care ii obligau pe actionarii cu mai mult de 1% din capitalul social al SIF-urilor, detinut in nume propriu sau concertat, sa-si vânda actiunile. In caz contrar, acestora li se ridica dreptul de vot aferent procentului de actiuni de peste limita de 1%. In buna traditie româneasca a institutiilor românesti, actele normative care reglementau situatia actionarilor SIF nu au beneficiat de norme de aplicare, situatie de care au profitat din plin sforarii care conduc din umbra cele cinci SIF-uri, printre care si SIF Oltenia. Ordonanta nr. 41/2005 si Legea nr. 97/2006 stipulau doar obligatii teoretice ale actionarilor, nu si metoda prin care acestia trebuia sa intre in legalitate.


Cu o instructiune nu se face primavara


Instructiunea 1 a CNVM ii obliga pe actionarii cu peste 1% detinut in nume propriu sau concertat sa informeze conducerea SIF, Bursa de Valori si CNVM printr-o declaratie autentificata in care sa specifice procentul de actiuni. Daca nu procedeaza astfel, dreptul lor de vot va fi suspendat. In plus, acestia vor primi amenzi intre 500 si 5.000 de lei, in cazul persoanelor fizice, si intre 0,5 si 5% din capitalul social al firmelor daca acestea sunt proprietarul actiunilor. SIF-urile, la rândul lor, sunt obligate sa anuleze respectivele actiuni si sa emita altele noi pe care sa le scoata la vânzare. Instructiunea CNVM nu lamureste insa cel mai important aspect al problemei: cum se poate demonstra ca mai multe persoane sau firme actioneaza concertat, adica daca au o intelegere scrisa sau tacita, lucru pe care il reproseaza CNVM chiar persoanelor din interiorul SIF-urilor. Este cazul directorului Departamentului Management Logistica din cadrul SIF Oltenia, Teodor Buzatu, care spune ca pentru aplicarea instructiunii CNVM ar trebui mai intâi infiintata o noua politie.


Nebuloasa de la SIF Oltenia


„Nu stim câti actionari ai SIF Oltenia detin mai mult de 1% din capitalul social. Nici unul nu a depus pâna acum vreo hârtie prin care sa ne anunte ca a depasit limita legala“, a declarat Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. Acesta a precizat ca nu stie daca instructiunea CNVM va putea fi pusa in practica. „Problema este ca noi nu stim cum sa-i descoperim pe cei care actioneaza concertat. Pentru a-i prinde ar trebui infiintata o politie care sa se ocupe numai cu acest lucru. Cu legislatia actuala, singura sansa de a afla persoanele si firmele care actioneaza concertat este sa apelam la moralitatea lor, adica ei sa vina de bunavoie sa spuna acest lucru. Eu cred ca aceia care au avut interes sa-si ascunda actiunile au demarat deja procedurile pentru asta“, a recunoscut Teodor Buzatu. Potrivit spuselor sale, exista metode simple de mascare a actiunilor, precum actiunile la purtator si firmele off-shore. Cât despre amenzi, acestea sunt mai mult decât ridicole. „De regula, cei care actioneaza concertat si-au infiintat mai multe SRL-uri, iar in cazul lor amenda este de maximum 5% din capitalul social. Cum majoritatea societatilor cu raspundere limitata au capital social de doua milioane de lei, amenda nu depaseste o suta de mii de lei, ceea ce este foarte putin“, a mai spus directorul din cadrul SIF Oltenia. Desi am incercat doua zile sa-i contactam telefonic pe cei de la CNVM, nu am gasit nici o persoana care sa explice cum pot fi depistate persoanele care actioneaza concertat.


Probleme la bursa


Dincolo de problemele cu actionarii din umbra, SIF-urile ar putea avea dificultati mult mai mari la Bursa de Valori. „S-ar putea sa apara o presiune pe vânzare, iar pretul sa scada. Culmea, cei care ar trebui sa vânda, adica actionarii cu peste 1%, sunt cei care au sustinut pretul la bursa pâna acum. Acestia vor fi obligati sa vânda la pretul de pe piata“, a explicat Buzatu.


Pe lânga amenintarea scaderii pretului, SIF-urile s-ar putea confrunta si cu lipsa capitalizarii. Actionarii cu bani nu se vor mai implica in managementul SIF, deoarece nu pot avea controlul deciziilor, iar actionariatul se va dispersa si mai mult, incât ameninta chiar luarea deciziilor in Adunarile Extraordinare ale Actionarilor unde este necesar un cvorum de 50% plus unu. „Noi avem probleme de intrunire a cvorumului si in prezent, daramite dupa aceea“, s-a plâns Buzatu. Pe de alta parte, nici fondurile straine de investitii nu vor mai fi tentate sa cumpere actiuni.


Cine sunt mogulii SIF Oltenia


Neoficial, cei mai mari actionari sunt insusi presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, care ar detine concertat si prin interpusi aproximativ 5%, si Catalin Chelu, creditat cu aproape 10%. Oficial, insa, nici unul nu detine in nume propriu mai mult decât limita legala de 1%. Spre exemplu, Dinel Staicu are doar 261.000 de actiuni evaluate la peste sapte miliarde de lei vechi, dupa cum rezulta din informatiile publicate pe site-ul propriu de SIF Oltenia. Cu toate acestea, trei grupuri de interese economice (GIE), SICO, Complex Stejarul si BDJ, care aveau printre actionari o firma controlata de Dinel Staicu, detineau in urma cu câteva luni aproape 3% din capitalul social al SIF Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII