18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi sângeros pe terenuri

Razboi sângeros pe terenuri

Lupta pentru pamântul Aeroclubului Olteniei de la Balta Verde s-ar putea lasa in curând cu victime. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a avertizat sâmbata ca va porni un razboi sângeros impotriva celor care vor incerca sa puna mâna pe hectarele situate la marginea Craiovei.


Ministrul a declarat ca s-a interesat de cele 56 de hectare ale aeroclubului dupa ce la sediul firmei sale situate vizavi de Aeroclubul de la Balta Verde a sosit o propunere interesanta pentru efectuarea unei tranzactii imobiliare. „Cineva“, dupa cum s-a exprimat Berceanu, s-a oferit sa-i vânda o parte din teren, gândindu-se pesemne ca demnitarul vrea sa-si extinda afacerea. „Am constatat ca sunt câtiva care au pus ochii pe Aerodromul de la Balta Verde si s-au gândit ce bine ar fi sa faca acolo un cartier de case, mall-uri. E bine ca toti cei care si-au facut planuri imobiliare cu Aerodromul de la Balta Verde sa le uite, sa se ocupe de alte planuri imobiliare. Daca vor continua sa se uite in directia asta, se va lasa cu sânge pe pereti. Nu o sa las ca primarul din Podari sa faca lucruri dincolo de litera legii si sa ajunga in postura de proprietar la Balta Verde. Va fi un razboi sângeros in care n-o sa preget sa folosesc orice modalitate, inclusiv sa-mi aduc aminte de lucruri intâmplate in trecut pe care organele de ancheta sa le cerceteze si cine stie ce o sa descopere“, a spus Berceanu. Ministrul a adaugat ca primarul din Podari, Constantin Gheorghita, a mers chiar mai departe si a depus la ministerul pe care il conduce o cerere prin care solicita hectarele de la Balta Verde pentru restituirea pamânturilor catre oamenii din Podari in baza Legii nr. 247/2005.


Acuzatiile demnitarului au fost negate de primarul comunei Podari, Constantin Gheorghita, care a precizat ca nu ar avea cum sa vânda un teren care nu se afla in proprietatea sa. „Sunt niste fabulatii de-ale domnului ministru. E adevarat ca am facut cerere la minister si am depus si documentatie pentru acest pamânt ca sa pot sa-l dau oamenilor pe Legea nr. 247, dar cum as putea sa-l dau eu sau altcineva daca nu am documente?!“, a declarat edilul-sef din Podari.


Berceanu: „Staicu ar trebui sa uite gândurile cu Balta Verde“


Povestea celor 56 de hectare si a activelor de la Aeroclubul Olteniei, filiala a Aeroclubului României, a fost relatata pe larg in trecut de GdS. In 1999, un om de afaceri din Calarasi, Mihai Calin, a cumparat câteva active ale aviatiei utilitare din Craiova prin societatea AGROAVIA SRL, care a vândut ulterior o parte din constructii unei alte societati de-a sa, AVIATIA UTILITARA SRL. Calin a vândut apoi activele in 2005 catre AGROAVIA SA, firma controlata de omul de afaceri Dinel Staicu, si a cesionat dreptul de administrare a 16,6 hectare aflate sub cladiri. In realitate insa, Calin detinea prin contract doar drept de folosinta asupra terenului de sub cladiri si drept de utilizare a cailor de acces. Staicu s-a grabit insa sa declare terenul la Serviciul Financiar Podari si a platit chiar impozit. Istoria a fost mentionata si de ministrul Berceanu, care l-a avertizat pe omul de afaceri craiovean sa se tina departe de terenurile aflate in proprietatea statului si pastorite de Ministerul Transporturilor prin Aeroclubul României. „Si Dinel Staicu apare in povestea asta si aura lui pluteste printre cei care au gânduri cu Aerodromul Balta Verde. Daca nu are astfel de gânduri, cu atât mai bine, daca are, il sfatuiesc sa le uite“, a spus Berceanu. Contactat telefonic, omul de afaceri craiovean Dinel Staicu a precizat ca nu comenteaza declaratia ministrului transporturilor.


Terenurile de la aeroport, pândite de interese


Ministrul transporturilor a precizat ca interese exista si in jurul celor 256 de hectare care au apartinut fostelor unitati militare de la Aeroportul Craiova, terenuri pentru care se lupta in prezent Consiliul Judetean Dolj. „Mai sunt si anumite lucruri legate de unitatile militare de la Aeroport. Lansez o avertizare in legatura cu cei care isi fac gânduri cu aceste terenuri“, a precizat Berceanu. Desi CJ Dolj face demersuri de aproape trei ani pentru a pune mâna pe pamânt, proiectul hotarârii de guvern care aproba transferul de la Ministerul Apararii Nationale la administratia doljeana a fost respins de mai multe ori. La rândul sau, presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, a precizat ca va transa problema cu ministrul actual al apararii, Sorin Frunzaverde, pentru ca demersurile pentru preluarea pamântului de la marginea Craiovei sunt blocate din nou. „Si noi am vrea sa stim cine incurca itele in aceasta chestiune. Mâine (n.r. – azi) voi incerca sa vorbesc cu ministrul Frunzaverde si sa ii spun ca au trecut trei ani de când facem eforturi sa luam aceste terenuri. Vreau sa il intreb clar daca CJ are vreo sansa sau trebuie sa ne vedem de treaba noastra pentru ca sunt ale altcuiva“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII