15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSetul de siguranta, obligatoriu pentru masini

Setul de siguranta, obligatoriu pentru masini

Vesta reflectorizanta este obligatorie doar in cazul autovehiculelor cu o masa mai mare de 3,5 tone.


Conducatorii auto care nu si-au dotat masinile cu triunghi reflectorizant, stingator pentru incendii si trusa medicala risca o amenda „de milioane“.


Conform Codului Rutier, fiecare autovehicul trebuie sa aiba in dotare asa-numitul „set de siguranta“, compus din trusa medicala, triunghiul reflectorizant si stingatorul de incendii. Cum acest set de siguranta este destul de greu de procurat in ultima vreme, multe dintre magazine epuizându-si stocurile luna trecuta, o data cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, unii conducatori auto au riscat si si-au cumparat produse contrafacute. Acestea insa nu-i scutesc de sanctiuni din partea politistilor, pentru ca tot nu sunt in regula.


Produse omologate RAR


Pentru a nu „lua teapa“, soferii trebuie sa fie atenti ce cumpara. „Trusa medicala, triunghiul si stingatorul trebuie sa fie omologate RAR, iar asta se poate verifica prin eticheta cu inscriptia RAR care este atasata acestor produse“, a precizat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Pe cutia trusei medicale – care trebuie sa fie confectionata dintr-un material plastic rezistent la soc – sunt inscriptionate certificarea RAR si avizul Ministerului Sanatatii. Obligatoriu, o astfel de trusa (al carei pret se ridica la aproximativ 30 de lei) trebuie sa contina foarfece, „batista salvatorului“, „pipa Guedel“ pentru copil si adult, medicamente, pansamente, comprese sterile, alcool sanitar, garou si manusi de unica folosinta. Toate componentele trebuie sa fie in termenul de garantie, inscris de obicei si pe cutia trusei. In cazul in care unele dintre produse au expirat, trebuie inlocuite. De asemenea, triunghiul reflectorizant si stingatorul trebuie sa fie certificate de RAR. „Vesta reflectorizanta nu este obligatorie decât la vehiculele cu o masa mai mare de 3,5 tone“, a mentionat seful Politiei Rutiere Craiova.


Amenda


Conform Codului Rutier, lipsa oricaruia dintre componentele setului de siguranta, respectiv trusa medicala, triunghi reflectorizant si stingator de incendii, la care se adauga, in cazul autovehiculelor mai grele de 3,5 tone si vesta reflectorizanta, atrage o sanctiune de 4-5 puncte-amenda, adica intre 156 si 195 de lei (1.560.000 – 1.950.000 de lei vechi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII