19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitist doljean acuzat de luare de mita

Politist doljean acuzat de luare de mita

Un ofiter de la Politia Segarcea a fost deferit justitiei de DNA pentru ca ar fi luat spaga un televizor si un telefon mobil.


Inspectorul de politie Gabriel Barbu, de 30 de ani, din Segarcea, va fi judecat pentru luare de mita. Ofiterul, care indeplineste si functia de sef al Formatiunii de politie rurala din cadrul Politiei orasului Segarcea, urmeaza sa dea socoteala acum in fata judecatorilor, dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).


Conflict intre firme de televiziune prin cablu


Cum au retinut procurorii anticoruptie in rechizitoriu, angajatii firmei SC DIGITAL CABLE TV SRL au demontat, in aprilie 2005, pe o distanta de 800 de metri reteaua de televiziune prin cablu din comuna doljeana Macesu de Sus a firmei concurente SC DTV MEDIA SAT SRL. Cablul a fost dat jos si facut colac lânga stâlpii de electricitate pe care fusese prins.


Câteva zile mai târziu, Marian Adrian Paloiu, administratorul DTV MEDIA SAT, a formulat plângere penala impotriva celor care ii stricasera reteaua de televiziune prin cablu, pe care ii acuza de distrugere. Initial, dosarul s-a aflat in cercetarea agentilor de la Postul de Politie Macesu de Sus, apoi a fost preluat de Formatiunea de politie rurala din cadrul Politiei Segarcea, mai precis chiar de inspectorul Barbu, seful formatiunii.


Barbu i-a identificat si a inceput sa-i ancheteze pe „infractori“. In acest dosar penal figurau ca invinuiti Viorel Staicut, directorul DIGITAL CABLE, si Valerica Cranta, linior in cadrul aceleiasi firme.


Spaga de la cercetati


Procurorii anticoruptie au retinut ca ofiterul de politie, „pentru a efectua in mod superficial cercetarile“, a pretins si primit de la cei doi un televizor color si un telefon mobil. Aratându-se nemultumit doar cu atât, inspectorul Barbu ar fi solicitat si folosinta gratuita, timp de mai multe luni, a autoturismului firmei de cablu ai carei angajati ii ancheta. Anchetatorii au stabilit ca politistul a plecat chiar in concediu cu Matizul alb al firmei DIGITAL CABLE SRL.


Pe 27 septembrie 2006, Viorel Staicut nu a mai suportat si l-a denuntat pe politist. In urma unei autorizatii de perchezitie emise de Curtea de Apel Craiova, procurorii DNA si politistii de la Serviciul Anticoruptie al Ministerului Administratiei si Internelor i-au facut lui Barbu o vizita neanuntata la domiciliu. Acolo au gasit televizorul si componente ale telefonului celular primite cadou. Luat la intrebari, inspectorul de politie a sustinut mai intâi ca a cumparat televizorul din Târgul Comercial Banie, apoi a recunoscut ca l-a primit de la Staicut, dar cu titlu de sponsorizare pentru Politia Segarcea. Nu a recunoscut niciodata ca ar fi primit drept spaga un telefon mobil, iar despre folosinta Matizului firmei de cablu a sustinut ca masina i-a fost oferita de directorul Staicut pentru a se deplasa cu acest autoturism in interesul politiei.


Judecat, dar nesuspendat


Politistul din Segarcea nu a fost suficient de convingator, procurorii anticoruptie ajungând la concluzia ca acesta a primit spaga. Inspectorul Gabriel Barbu a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Cu toate acestea, ofiterul isi desfasoara nestingherit activitatea si in prezent.


„Ofiterul isi desfasoara activitatea in continuare. Noi asteptam ca DNA sa ne comunice ce masuri s-au luat in acest dosar, apoi vom stabili daca se impune sau nu suspendarea politistului. Suspendarea pe perioada judecatii nu este insa o regula“, a declarat comisarul-sef Georgel Enescu, seful IPJ Dolj.


Pedeapsa


Dosarul penal cu numarul 1988/P/2006 se afla acum pe rolul Curtii de Apel Craiova si urmeaza sa aiba primul termen pe 26 ianuarie. Daca va fi gasit vinovat, politistul inculpat risca pâna la 12 ani de puscarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS