15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEC nu se mai privatizeaza!

CEC nu se mai privatizeaza!

Singura banca detinuta de stat nu si-a gasit cumparator. Dezamagite de suma prea mica oferita pentru pachetul majoritar de actiuni al CEC, autoritatile au anuntat ca nu vor scoate din nou banca la vânzare in urmatorii doi ani.


Casa de Economii si Consemnatiuni va ramâne in proprietatea statului, dupa ce Comisia pentru Privatizare a refuzat oferta financiara imbunatatita depusa de National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru cumpararea CEC.


„Pretul oferit a fost in jur de 560 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR… In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat“, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, citat de Hotnews. Ministrul a precizat ca suma pe care Comisia de Privatizare ar fi dorit s-o primeasca in schimbul pachetului majoritar de actiuni al CEC se situeaza undeva in jurul unui miliard de euro. Celalalt ofertant pentru privatizarea CEC, OTP Ungaria, s-a retras din cursa in ultimul moment. Potrivit aceleiasi surse, ministrul finantelor a precizat ca autoritatile iau in calcul o posibila schimbare a conducerii CEC, pentru a asigura un management mai performant. Totodata, conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni va discuta cu Ministerul Finantelor un plan de afaceri si va cere o majorare de capital totala de 200 de milioane de euro in 2007, din care 50 de milioane in prima parte a anului, potrivit declaratiilor presedintelui CEC, Eugen Radulescu, citat de NewsIn. Statul român nu va renunta la ideea de a privatiza CEC, dar, dupa cum a mentionat ministrul finantelor, procesul va fi reluat pe alte baze. „Si in cazul BCR, primele incercari au fost nereusite, dar dupa ce s-au facut aliante strategice, dupa câtiva ani, rezultatul a fost cel pe care il cunoasteti“, a afirmat Vladescu. Nefinalizarea procesului de privatizare a fost cauzata, potrivit ministrului finantelor, de lipsa de interes din piata bancara pentru achizitii si de pozitia mai putin solida a CEC din ultima vreme.


CEC nu e BCR


Guvernul a luat decizia de privatizare a CEC in anul 2005. Strategia de privatizare a fost aprobata de guvern impreuna cu JPMorgan, consultantul financiar desemnat, schimbat ulterior cu KPMG, iar procesul de privatizare a fost demarat in toamna anului 2005. In noiembrie 2005, au depus oferte preliminare neangajante Banca dei Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Erste Bank, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding si Societe Generale. Ulterior, Erste Bank, devenita intre timp câstigatoare la BCR, si Societe Generale s-au retras din cursa pentru privatizare. La sfârsitul lui 2005, procesul de privatizare a fost intrerupt, dupa ce guvernul a decis sa modifice strategia de privatizare ca urmare a succesului de la BCR. De la inceputul lui 2006, guvernul a primit doua proiecte de modificare a strategiei de privatizare a CEC. Actuala strategie a fost aprobata la sfârsitul lui aprilie, când procesul a fost reluat cu cei sase ofertanti ramasi in cursa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS