18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateResurse de apa limitate

Resurse de apa limitate

Lipsa de fonduri pentru investitiile in sistemul de furnizare a apei potabile i-ar putea lasa fara aceasta utilitate pe 50% dintre craioveni. Regia Autonoma de Apa se vede nevoita sa apeleze la forurile superioare, pentru a nu-i lasa pe locuitorii Baniei sa moara de sete.


Craiovenii s-ar putea confrunta cu o lipsa acuta de apa potabila din 2007, daca Regia Autonoma de Apa (RAA) nu va gasi bani pentru reabilitarea surselor de captare din subteran. In prezent, Bania este alimentata din patru surse: una de suprafata – Isalnita si trei subterane – Izvarna, Gioroc si Marica. Uniunea Europeana recomanda ca alimentarea cu apa din sursele de la suprafata sa fie eliminata, deoarece nu este foarte sigura pentru populatie. In aceasta situatie, regia se va vedea obligata sa alimenteze orasul doar din doua surse, care nu pot insa sa asigure debitul necesar pentru toata populatia.


Constantin Stamatoiu, directorul RAA Craiova, sustine ca au la dispozitie doua optiuni, fie reabilitarea primei magistrale, de la Izvarna, pentru a asigura un volum mai mare de apa, fie finalizarea celui de-al doilea tronson. In urma unui studiu, comandat de regie, s-a constatat ca ar fi nevoie de 80 de milioane de euro pentru punerea in practica a primei idei. Pentru constructia celor 114 km, din al doilea fir, suma investita este aproape dubla, in jur de 150 de milioane de euro. In ambele cazuri, valoarea vehiculata depaseste insa cu mult posibilitatile regiei, care va incerca abia de anul viitor sa obtina un profit consistent. Vazându-se cu vistieria goala, la capitolul investitii, regia incearca sa obtina o finantare consistenta din fonduri nerambursabile externe. „Avem nevoie de multi bani de care nu dispunem. Una dintre optiunile noastre ar fi intocmirea unui proiect in comun de Consiliul Judetean Dolj si Consiliul Judetean Gorj, prin care sa finalizam cea de-a doua magistrala. In cazul in care primim bani pentru refacerea celei existente, este putin mai complicat, deoarece am fi nevoiti sa intrerupem furnizarea apei pentru 50% din populatie, pe parcursul a câtiva ani. Nu putem insa sa apelam la aceasta posibilitate deoarece nu avem alta varianta pentru aprovizionarea craiovenilor“, a declarat Stamatoiu.


Statia de la Izvarna nu a fost reabilitata din 1967


Statia de captare a apei de la Izvarna a fost data in folosinta in anul 1967, inainte cu doi ani fiind inceputa constructia. Pâna in prezent nu a beneficiat insa de nici o renovare, multe dintre celulele folosite in procesul de furnizare a apei fiind invechite. Angajatii statiei se confrunta cu probleme grave deoarece repararea celulelor inainteaza destul de anevoios, piese de schimb nemaifiind fabricate.


„Nu avem ce sa facem decât sa luam piesele de la cele stricate si sa le punem la cele care functioneaza cât de cât. Ne-ar trebui celule de ultima generatie care sunt performante si pentru care chiar daca am avea probleme am putea cumpara piese sa le inlocuim“, a precizat Ion Vacaru, seful statiei de captare de la Izvarna.


Statia de la Izvarna este alcatuita dintr-o captare mare, una mica si un dren de captare. Desi a fost proiectata pentru preluarea a 1.000 l/s, in prezent debitul pentru Craiova ajunge la 700 l/s prin cadere libera. Desi in cadrul statiei exista si echipamente speciale pentru pomparea apei, acestea nu mai sunt folosite de câtiva ani deoarece din cauza vechimii intregului sistem exista in orice moment pericolul ca acesta sa se sparga.


Mai exact, apa vine din Muntii Vulcan, este captata, tratata cu clor, respectiv 0,36 miligrame/l de apa, dupa care este trimisa in statia de la Isalnita unde se amesteca si este trimisa prin sistemul de furnizare a apei in casele craiovenilor.


Pe lânga problemele pe care regia le are cu atragerea de fonduri pentru modernizarea statiei de captare a apei de la Izvarna, directorul regiei ar vrea si o mai buna organizare a celor 20 de angajati care isi desfasoara activitatea in incinta de acolo.


Reabilitare pe portiuni


Al doilea tronson de alimentare cu apa a municipiului a fost reabilitat pe doua portiuni, dinspre Izvarna spre Tismana, pe o portiune de 18 km, si dintre Craiova spre Isalnita – 7 km.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS