15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistrala de apa a Craiovei a crapat

Magistrala de apa a Craiovei a crapat

Magistrala de apa Isalnita, prin care autoritatile intentionau sa dea apa potabila Craiovei, dar restrictionat, in perioada in care alimentarea pe firul Izvarna trebuia sistata pentru devierea retelei in zona centurii de nord, a cedat in noaptea de duminica spre luni, dând peste cap planurile constructorilor.


Cu doar o zi inainte de intreruperea anuntata a alimentarii cu apa potabila pe ramura Izvarna, pentru lucrari de deviere a unei retele, cealalta conducta magistrala care deserveste orasul, de la Isalnita, a cedat la o imbinare provocând inundatii pe câteva hectare de teren si scaderea presiunii in sistem. Conducerea Regiei Autonome de Apa a luat decizia de a sista furnizarea pe acest tronson pâna la remedierea fisurii. Potrivit directorului general Constantin Stamatoiu, suspendarea serviciilor pe cele doua trasee principale, Izvarna si Isalnita, ar insemna oprirea totala a apei potabile in oras, lucru pe care autoritatile incearca sa-l evite.


„Conducta principala Izvarna-Craiova trebuia deviata in perioada 7-12 noiembrie, vreme in care craiovenii ar fi primit apa, dar restrictionat, de la sursa Isalnita. Acum s-a intâmplat sa se sparga si aceasta magistrala, asa incât am hotarât sa amânam oprirea celeilalte, cel putin cu o zi, bineinteles cu acceptul constructorului care va executa modificarea traseului conductei Izvarna-Craiova in zona centurii de nord“, a spus Stamatoiu. Astfel, desi programul de restrictionare este amânat, practic debitul apei potabile a scazut deja, din cauza ca una dintre surse, Isalnita, a cedat subit.


Vremea rece, vinovata de avarie


Specialistii Regiei Autonome de Apa Craiova sustin ca evenimentul de ieri ar fi fost provocat de temperaturile scazute din ultimele nopti, din cauza carora apa din râul Jiu, folosita pentru alimentarea pe sursa Isalnita, s-ar fi racit brusc si ar fi afectat imbinarile din retea.


„Aceasta spartura a aparut pe o portiune de conducta inlocuita in urma cu 15 ani. Probabil ca din pricina diferentelor de temperatura a apei, dar nu e exclus sa descoperim ca sudura nu a fost efectuata corespunzator“, a spus directorul general al regiei, Constantin Stamatoiu. El a apreciat ca interventia de la Isalnita va dura cel putin 24 de ore, fiindca apa s-a impregnat deja in sol, ingreunând accesul utilajelor.


Directorul spera ca astazi sa fie reluata furnizarea apei potabile pe traseul Isalnita, iar de mâine constructorii sa poata demara lucrarile de deviere la magistrala Izvarna.


Echipamentele regiei, in paragina


Nu numai retelele de alimentare cu apa a Craiovei sunt atinse de efectele vechimii si ale cârpelilor, dar si rezervoarele de la fiecare statie de pompare si gurile de aerisire a acestora. La inspectiile din ultima saptamâna, conducerea Regiei Autonome de Apa a constatat ca pe pamântul care acopera bazinele metalice au rasarit copaci, iar caile de aerisire sunt neprotejate. „Nu este de conceput asa ceva. Normele prevad intretinerea acestor echipamente, nicidecum radacini pe bazine. Totul da impresia de paragina, nu de sector al unei unitati in functiune. Este mult de munca la regie si cred ca va fi nevoie sa umblam si la organigrama“, a spus proaspatul director general Constantin Stamatoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS