18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani pe taloanele de calatorie

Bani pe taloanele de calatorie

Dupa ce timp de mai bine de un an si jumatate pensionarii doljeni au asteptat sa primeasca in schimbul tichetelor de calatorie nefolosite alimente sau bonuri de masa, acum primesc o noua promisiune. In schimbul cupoanelor de transport vor primi bani.


Inca din 2005, in baza Legii nr. 565/2004, pensionarii doljeni care nu au utilizat tichetele de calatorie cu pret redus pe calea ferata aveau dreptul sa primeasca, in schimbul lor, produse alimentare sau tichete de masa. Aflând de aceasta posibilitate, multi vârstnici cu venituri reduse au inceput sa bata drumul la Casa Judeteana de Pensii Dolj solicitând tichetele de masa. „Am inregistrat foarte multe sesizari, am avut numerosi pensionari care au venit in audienta solicitându-ne sa le eliberam in schimbul cupoanelor de transport tichete de masa sau alimente. Nu am primit insa nimic clar privind aceasta optiune a pensionarului, nu exista un act normativ in acest sens. Initial fusesem informati ca in decembrie 2005 se va decide exact daca pensionarii vor putea primi in schimbul tichetelor de transport alimente, insa nici pâna in prezent nu s-a clarificat aceasta problema. O parte dintre vârstnicii doljeni s-au folosit de taloanele de calatorie cu pret redus când s-au deplasat in statiuni balneo-climaterice, altii insa au ramas cu ele. Cât timp nu vom primi ceva clar in acest sens, tichetele de calatorie pot fi utilizate doar pentru transport pe tren“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.


Potrivit noului proiect de lege, sumele compensatorii vor fi transmise beneficiarilor impreuna cu pensia lunara, in cursul primului semestru al anului viitor. Astfel, pentru 2006, beneficiarii vor primi bani in schimbul taloanelor de calatorie in luna martie sau aprilie 2007.


„Refuz sa cred ca vom primi vreun ban“


Pensionarii doljeni sunt sceptici atunci când vine vorba de promisiuni. „Am pastrat tichetele de calatorie cu gândul ca poate primesc in schimbul lor alimente. Insa nu au fost decât promisiuni. Acum, dupa mai bine de un an, alte promisiuni, de data asta ca ne dau bani in schimbul taloanelor de calatorie, dar tocmai in primavara lui 2007. Cu greu reusim sa ne descurcam din pensiile pe care le primim, avem datorii si ne ducem viata de pe o zi pe alta. Aveam dreptul sa beneficiem de tichetele de masa, erau prevazute in lege! Cu toate astea nu am primit nimic si refuz sa cred ca vom primi vreun ban“, a spus Marieta Vaduva, pensionara din Craiova.


Legislatie


Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 71/2004 prevede la articolul 4: „Incepând cu anul 2006, in contul cupoanelor-talon distribuite prin taloane speciale de calatorie acordate in baza Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern si care nu au fost utilizate in cursul anului de referinta, pensionarii din sistemul public de pensii au dreptul la compensarea acestora in bani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS