18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 20 de tone de peste asfixiat

Peste 20 de tone de peste asfixiat

Mii de pesti morti au aparut pe suprafata lacului Fântânele, duminica, dupa ce cu câteva zile in urma Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare a decis sa deverseze o parte din apa lacului, pentru a preintâmpina producerea de inundatii. Lipsa de oxigen, cresterea excesiva a vegetatiei uscate si suprapopularea lacului cu peste au determinat mortalitatea ridicata.


Directia Apelor Jiu – Craiova a informat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor despre faptul ca in cursul diminetii de duminica dispecerul de serviciu a primit o sesizare de la un agent, in care acesta anunta ca in lacul Fântânele exista mari cantitati de pesti morti. Imediat a fost formata o echipa operativa, alcatuita din specialisti, care s-a deplasat la fata locului, unde a constatat ca in zona respectiva se aflau aproximativ 2,5 tone de pesti morti, pe care cinci oameni ii strângeau pentru a-i duce intr-o groapa facuta pe malul lacului, in vederea incinerarii. In aceste conditii, specialistii au prelevat probe din mijlocul lacului si de la baraj, urmând ca laboratorul Directiei Apelor Jiu – Craiova sa faca analizele chimice care se impun in astfel de situatii. Din primele cercetari a rezultat faptul ca mortalitatea piscicola importanta se datoreaza temperaturilor ridicate si cresterii vegetatiei acvatice, iar analizele de laborator prelevate din lacul Fântânele au indicat ulterior ca oxigenul dizolvat in apa era extrem de scazut. „Angajatii nostri au prelevat probe din mijlocul lacului si de la baraj, pentru analiza chimica de laborator. Din primele concluzii s-a desprins faptul ca factorii care au determinat mortalitatea piscicola sunt, in principal, temperaturile ridicate, cresterea vegetatiei acvatice si suprapopularea lacului cu peste“, a declarat Camelia Barbutiu, purtator de cuvânt la Directia Ape Jiu – Craiova.


Pestele mort, adunat in remorci


Reprezentantii Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) nu se considera vinovati de mortalitatea piscicola aparuta in lacul Fântânele. Ei spun ca, daca nu ar fi luat masuri de scadere a nivelului apei, ar fi pus in pericol vietile a mii de oameni. „Când am fost anuntati, duminica, am trimis inspectorul-sef de la ANIF Dolj sa constate ce s-a intâmplat la fata locului. Lacul a fost exploatat in conditii bune. Caldura din perioada asta a dus la mortalitatea piscicola. Lacul a avut un nivel foarte mare si punea in pericol siguranta barajului. In aceste conditii am mai scazut nivelul apei, pentru ca era nevoie ca la turnul de control sa fie efectuate niste reparatii. Nu avem nici o intentie sa golim lacul, pentru ca interesul nostru este sa-l mentinem in conditii bune“, a declarat Adrian Constantin, director tehnic al ANIF Dunare – Olt.


Nicolae Tulitu, administratorul SC Fântânele Santur SRL, firma care a luat in concesiune lacul, pentru exploatare piscicola, spune ca pierderile provocate sunt imense si este mai mult ca sigur ca nu le va mai recupera. „Cei de la ANIF au luat masuri pentru siguranta barajului si au dat drumul la apa. Ca sa poata face reparatiile la deversor a fost nevoie sa scada nivelul apei. In aceste conditii, s-au dezvoltat excesiv algele verzi, iar pestele prins la adâncimi mici a murit. In momentul de fata, suprafata lacului s-a redus la jumatate. Am ingropat deja 15,5 tone de peste si ne pregatim sa mai ingropam zece tone. Balta este plina si o sa mai iasa peste la suprafata si in zilele urmatoare. Numai duminica am strâns trei remorci“, a declarat Nicolae Tulitu.


ANIF, sanctionata cu jumatate de miliard de lei pentru nivelul mare al apei din Fântânele


In urma analizelor chimice efectuate de specialistii Directiei Apelor Jiu s-a constatat ca oxigenul dizolvat din lac este scazut cu aproximativ 2 mg/l, iar amoniul este peste limita. Pierderile au fost estimate luni de concesionarul baltii Fântânele la peste 1,5 miliarde de lei, dar valoarea pagubelor se pare ca va fi mult mai mare. „Nu am altceva de facut decât sa intocmesc niste procese-verbale, ca sa am o dovada. Nu pot sa fac pe nimeni vinovat, pentru ca reprezentantii ANIF spun ca digul trebuia pus in siguranta. Noi am sapat mai multe gropi, ca sa depozitam pestele, iar cei de la Directia Sanitar-Veterinara arunca pe el var cloros, dupa care il acoperim“, a precizat Nicolae Tulitu.


Inspectorul-sef al ANIF Dolj, Viorel Ţirei, a declarat ca deversorul lacului Fântânele suferise pagube importante si se impunea repararea lui. „Nu puteam risca sa punem in pericol viata satenilor din sapte comune. Barajul este de o importanta deosebita si se mai anuntase si o posibila viitura pe Desnatui, asa ca am ales varianta scaderii de nivel in lac“, a declarat Ţirei, care a adaugat ca, anterior incidentului de la sfârsitul saptamânii trecute, ANIF a fost amendata cu 500 de milioane de lei, pentru nivelul mare al apelor din lacul Fânânele si pentru ca deversorul nu era reparat.


Concesionat pe 49 de ani


Lacul Fântânele a fost concesionat de SC Fântânele Santur SRL pe o perioada de 49 de ani, de la Compania Nationala a Fondului Piscicol, societatea care l-a preluat de la Administratia Domeniilor Statului (ADS). Balta este populata cu crap, caras, sturion de apa dulce si rapitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS