18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopii refugiati, lasati in voia sortii de parinti

Copii refugiati, lasati in voia sortii de parinti

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj s-au deplasat permanent in zonele afectate de inundatii, monitorizând situatia familiilor cu copii. S-au descoperit zeci de micuti cazati in locuri necorespunzatoare, copii neglijati de familii, care au necesitat interventii chirurgicale de urgenta sau tratamente in clinici specializate.


Inundarea localitatilor Rast, Bistret, Macesu, Cârna etc. a dat peste cap viata locuitorilor. Familii cu copii mici, batrâni bolnavi si singuri, toti au fost nevoiti sa plece in alte localitati sau in tabere de refugiati, pentru a se feri de ape. Cazurile descoperite de reprezentantii DGASPC Dolj sunt numeroase si cutremuratoare, mai ales ca este vorba de copii, acestia fiind lasati in voia sortii de propriile mame…


„In comuna Macesu de Jos, in caminul cultural, am gasit o mama disperata al carei copil sufera de astm bronsic. In tabara de sinistrati din comuna Goicea, un copil de un an si noua luni prezenta semne diareice de peste 24 de ore, dupa ce cu câteva zile inainte fusese externat din Spitalul Segarcea, unde fusese tratat pentru aceeasi problema. Am apelat atunci la Centrul de Permanenta Macesu de Sus, copilul fiind internat de urgenta la Spitalul Segarcea“, a povestit Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice in cadrul DGASPC Dolj.


Boala nu i-a iertat pe micutii sinistrati


O situatie alarmanta a fost descoperita de asistentii sociali ai DGASPC Dolj in comuna Bârca, unde un copil de numai o luna si jumatate, aflat sub tratament injectabil, locuia impreuna cu parintii si alti sapte frati intr-o incapere insalubra din fostul IAS Bârca. Desi reprezentantii Directiei Copilului i-au propus mamei sa cazeze copiii pentru o perioada limitata in centre de plasament ale directiei, aceasta a refuzat si a dat si o declaratie pe propria raspundere in care mentiona ca nu este necesara luarea unei astfel de decizii.


„L-am contactat atunci pe medicul Dispensarului din Bârca, acesta cunoscând situatia copilului, cât si pe primarul comunei, pentru gasirea unui spatiu corespunzator in care micutii sa fie cazati impreuna cu familia lor. Prin sprijinul ONG-urilor am reusit sa oferim acestei familii lapte praf si pampers“, a adaugat Cornel Baloiu. Pe lânga cazurile descoperite de asistentii sociali ai directiei, satenii au semnalat alte situatii speciale si grave. A fost vorba de trei copii, unul de zece ani, cu probleme psihice, care intrerupsese tratamentul, alt copil de 13 ani care necesita un control postoperator, dupa ce ii fusese introdusa o tija metalica la picior. Alt baietel de numai trei ani a fost luat de asistentii sociali pentru internare de urgenta pentru operare de hernie. Baietelul a fost operat cu succes la Spitalul de Urgenta Craiova. „La externare, parintii ne-au mentionat ca se vor caza la rude in Bailesti, dar am constatat ca acestia s-au reintors in tabara de la Rast, fara sa se prezinte cu copilul la medic pentru a-i fi scoase firele. Constatând aceste situatii, baietelul impreuna cu surioara lui de numai o luna au fost internati in regim de urgenta. Ne-am lovit de refuzul parintilor de a-si trata copiii… Mama micutului care are o tija la picior a refuzat controlul postoperator al fiului sau. A trebuit sa o consiliem, sa o facem sa inteleaga ca trebuie sa isi duca neaparat copilul la control. Am identificat un baiat de 14 ani, care sufera de ciroza si hipertensiune arteriala pulmonara, pe care parintii nu il mai dusesera la control de peste o jumatate de an, desi stiau despre gravitatea bolii. Acestui copil i s-a dat trimitere la Oncologie, la Spitalul Fundeni din Bucuresti, insa ne lipsesc banii pentru deplasare si internare“, au mentionat reprezentantii DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS