18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii prefera motorina scumpa

Doljenii prefera motorina scumpa

Desi Directia Judeteana pentru Agricultura emite de peste o luna si jumatate adeverinte in baza carora agricultorii pot sa cumpere motorina la pret redus, doljenii nu au consumat decât putin peste 2% din fondul destinat Doljului.


Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 25/2006, producatorii agricoli pot sa primeasca sprijin financiar pentru achizitionarea motorinei necesare lucrarilor specifice pentru infiintarea si intretinerea culturilor. Sprijinul consta in acordarea unei sume de 7.000 de lei/litrul de motorina si reprezinta aproximativ 21% din pretul unui litru de combustibil. Banii sunt acordati atât pentru infiintarea, cât si pentru intretinerea culturilor de porumb pentru boabe, floarea-soarelui, in pentru ulei, rapita, plante de nutret, precum si a culturilor de soia, cartofi si legume de câmp care nu beneficiaza de sprijin financiar acordat producatorilor din sectorul vegetal conform OUG nr. 20/2006. Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala (DADR) Dolj, acesta e primul an in care subventia este acordata pentru arat, pentru pregatirea terenului, pentru semanat, erbicidat, tratamente fitosanitare, fertilizat si intretinerea culturii, dar nu si pentru recoltarea lor. DADR Dolj acorda acest sprijin din a doua saptamâna a lunii aprilie. Fie ca nu stiu de subventie, fie ca nu sunt interesati, producatorii agricoli din judet nu au accesat decât o foarte mica parte din subventie. „Pâna in prezent au fost consumate numai aproximativ 500 de milioane de lei din totalul celor 23 de miliarde de lei pe care le avem la dispozitie. In loc sa cumpere litrul de motorina cu putin peste 20.000 de lei, producatorii agricoli il achizitioneaza cu peste 30.000 de lei“, a declarat Cornel Popa, directorul DADR Dolj.


Campanie de informare in judet


Pentru a-i informa pe producatori, DADR Dolj a infiintat doua comisii care vor derula activitati de informare in judet. „Sunt foarte multi producatori agricoli care nu cunosc nici in momentul de fata modalitatea de accesare a subventiilor dupa aderare. Astfel, comisiile se vor deplasa in judet, in afara orelor de program, in cel putin doua localitati pe zi si vor derula activitati de informare cu privire la perspectivele de finantare dupa integrarea in UE“, a spus Cornel Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS