18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii, interesati de copiii abandonati din Craiova

Americanii, interesati de copiii abandonati din Craiova

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj se asteapta in orice moment la controale din partea fundatiilor americane sau organelor abilitate ale protectiei drepturilor copiilor.


In numai doi ani, zeci de copii din judetul Dolj au fost adoptati de familii din Europa si Statele Unite ale Americii. Dupa anul 2003, când Legea pentru protectia copilului a restrictionat adoptiile internationale, in favoarea celor române, strainii au continuat sa solicite adoptarea unor copii români si chiar sa-i viziteze pe micutii pe care si-i doreau. „In perioada 2001-2003, au fost adoptati copii din judetul Dolj, in tarile din Europa, dar si in America. Noi, ca directie a protectiei copilului, primeam de la Oficiul National al Adoptiilor numele copilului care va fi adoptat, familia si tara din care parintii adoptivi provin. Atât, asta era singurul nostru rol“, a mentionat Victoria Croitoru, directoare adjuncta in cadrul DGASPC Dolj.


Fetita craioveana dorita de americani, integrata intr-o familie de români


Desi au trecut trei ani de la legea care restrictioneaza adoptiile copiilor de catre straini, familii americane au continuat, potrivit reprezentantilor DGASPC Dolj, sa viziteze copiii pe care doreau sa ii adopte si chiar au incercat sa se apropie de acestia. „A fost mare jale, in numeroase familii de americani, din momentul restrictionarii adoptiilor internationale. Am avut si noi un caz extrem de dificil, cu o familie de americani care isi dorea cu orice pret sa infieze o fetita din Craiova. Au primit raspuns ca nu mai este intemeiata cererea lor, ca potrivit actualei legislatii a adoptiilor fetita va fi adoptata de o familie din tara. Au facut numeroase plângeri, au mers la organizatii nonguvernamentale pentru protectia copilului, au facut mare scandal si in presa internationala, s-au dus chiar si la presedintele tarii, Traian Basescu, cu rugamintea ca adoptia fetitei craiovene sa fie facilitata. Adoptia acestui copil este insa aproape incheiata in instanta, iar familia de americani nu mai are nici un drept sa solicite vizita si adoptia copilei. Fetita a fost integrata intr-o familie de români, care isi dorea foarte mult un copil si care are toate conditiile pentru a-i oferi cele necesare. Toti copiii adoptati de straini au fost bine primiti de acestia, ingrijiti si nu am inregistrat nici un caz de refuz al copilului“, a adaugat directorul DGASPC Dolj.


Reprezentantii directiei au mentionat ca exista o cerere mare pentru adoptia copiilor si din partea românilor. Din Dolj au fost adoptati copii in toata tara, judetul ocupând primul loc in tara la numarul de adoptii efectuate.


Reglementare


Actuala lege a adoptiilor permite adoptiile internationale doar in cazul rudelor de gradul II si numai in cazul in care au esuat toate incercarile de a-i mentine in familie sau de a li se gasi parinti adoptivi in România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII