18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii, neadaptati pentru parteneriate de munca

Oltenii, neadaptati pentru parteneriate de munca

Oltenii au fost primii din tara care au invatat de la expertii europeni despre parteneriatele de munca si de incluziune sociala, in cadrul conferintei regionale cu tema „Parteneriate de Munca si de Incluziune Sociala: o provocare pentru România – Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia“, desfasurata la Craiova.


„Conferinta face parte dintr-o serie de evenimente organizate in cadrul creat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) prin proiectul de asistenta tehnica PHARE 2003 intitulat «Sprijin pentru Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) pentru elaborarea si implementarea politicii privind ocuparea fortei de munca». Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este crearea parteneriatelor in domeniul ocuparii fortei de munca“, a declarat Liana Enache, observator al evenimentului din partea MMSSF. Dezvoltarea capitalului uman si implicit cresterea adaptabilitatii acestuia si a competitivitatii muncii in perspectiva aderarii la UE atrage dupa sine nevoia incheierii de parteneriate intre institutiile direct implicate. „In urma acestui proiect urmarim consolidarea unei structuri si a unui plan de cooperare, care, dupa aderarea din 2007, vor putea fi functionale. Parteneriatele nu pot fi insa impuse“, a declarat Paulo Pedroso, team-leader-ul proiectului.


Potrivit Lianei Enache, o analiza SWAT realizata recent a scos la iveala o insuficienta implicare a partenerilor sociali. Astfel, la evenimentul de marti au fost prezenti reprezentanti din regiune ai Camerelor de Comert si Industrie, ai prefecturilor, ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, ai Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ai Bancilor, ai Universitatii si ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca.


Somerii au si ei nevoi sociale


Potrivit specialistilor europeni, somajul nu trebuie abordat segmentat, ci ca un tot unitar rezultat in urma influentelor mai multor factori – de la educatie la politici de integrare si reintegrare a fortei de munca. Astfel, acestia au subliniat importanta muncii in comun si a schimbului de informatii veridice. „Dezvoltarea unui parteneriat la nivel local si regional e deosebit de importanta. Angajatorii vad somajul ca o piscina cu forta de munca. Când au nevoie de un angajat, persoanele cred ca pot sa aleaga pur si simplu un om din piscina. In realitate, toti trebuie sa ajute – reprezentanti ai domeniilor sanatate, educatie, munca, economie, finante“, a spus Henry Higgins, coordonator in Parteneriate ale Ocuparii Fortei de Munca. Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca oltenii ar trebui sa invete cât mai repede sa faca parteneriate in care sa se implice. „Daca faceti ce ati facut pâna acum, veti primi ceea ce ati primit pâna acum“, a concluzionat Higgins.


Regiunea Oltenia, la stadiul de atitudine pozitiva


Colin Ackerly, expert in Parteneriate ale Fortei de Munca, a considerat ca oltenii au atitudini pozitive in ceea ce priveste parteneriatele. Cu toate acestea, in acest moment, regiunea Oltenia este inca la inceput de drum. „Imi place sa consider parteneriatul drept proces agricol prin care sadesti o planta, o uzi, o ingrijesti si ea creste. In acest moment, in România suntem insa la momentul plantarii semintei“, a afirmat Henry Higgins.


Parteneriatele trebuie insa realizate cu multa grija, intre institutii care sa doresca sa se implice. „Trebuie sa cream structuri flexibile. In Oltenia toata lumea doreste sa fie sef. Trebuie insa sa punem in prim-plan interesul regiunii“, a spus Paul Rinderu, director pentru Calitatea si Managementul Proiectelor – Universitatea din Craiova.


Dupa workshop-ul din Craiova, expertii europeni vor participa la evenimente asemanatoare in fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare. „In Oltenia vor mai fi organizate si intâlniri lucrative, care vizeaza in mod special Valea Jiului, dar nu numai. Aceste intâlniri isi propun sa vada modul de organizare in teritoriu si capacitatea de accesare a fondurilor structurale“, a mai spus Rinderu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS