23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCosmarul alunecarilor continua

Cosmarul alunecarilor continua

Locuinte cu zidurile crapate care stau sa cada, drumuri comunale rupte si oameni inspaimântati de moarte. Cam asa s-ar putea contura, in câteva cuvinte, atmosfera din câteva sate apartinând localitatii Muereasca, in urma alunecarilor de teren care s-au declansat acum câteva zile.


Fenomenul alunecarilor de teren pe teritoriul comunei Muereasca – Vâlcea s-a declansat in urma cu câteva saptamâni, in satul Frâncesti Coasta. La inceput, instabilitatea faliei abia daca s-a observat, insa la câteva zile dupa Paste terenul a inceput sa fuga cu tot cu gospodarii.


Frica de moarte


Cea mai afectata locuinta este cea a Gheorghitei Calin. Casa s-a prabusit cu teren cu tot la o diferenta de nivel de aproape un metru, iar zidurile acesteia s-au crapat. Femeia povesteste cu lacrimi in ochi cum agoniseala de-o viata se naruie sub privirile neputincioase. „Ce sa facem ca n-avem unde ne duce? Locuim sase persoane in casa, iar acum zidurile s-au crapat de vezi in drum printre crapaturi. Doamne fereste de mai rau ca murim sub darâmaturi si nu ne ajuta nimeni. Am petrecut sarbatorile de n-am pus geana pe geana de frica. Acum, lucrurile sunt si mai grave ca va trebui sa plecam si n-avem unde ne duce“, a spus Gheorghita. Situatia nu este mai buna nici pentru cele 26 de familii din imediata apropiere, care se afla pe aceeasi falie de alunecare.


O scoala cu 70 de elevi este izolata


Dan Ungureanu, primarul comunei, a recunoscut ca situatia gospodariilor din zona nu este de neglijat, mai ales ca o casa sta sa cada, iar stabilitatea terenului in zona este amenintata de torentele de apa de pe pârâul Muereasca. „Nu avem ce sa facem. Bine ca nu sunt grav afectate si celelalte case. Deocamdata, doar cea a familiei Calin sta sa cada. Noi am intocmit o fisa cu situatia actuala, dar nu cred ca va mai primi materiale de constructie pentru reparatii pentru ca zona este instabila. Va trebui sa gasim un adapost pentru membrii acestei familii in alta parte“. Primarul a precizat ca alunecarile de teren au rupt si doua drumuri comunale, iar o scoala a fost izolata. „Din cauza umiditatii, drumul care face legatura catre Scoala din satul Andreesti, unde invata aproximativ 70 de copii, a fost distrus. Acum se circula doar cu piciorul, iar elevii sunt nevoiti sa mearga pe jos mai bine de un kilometru. Alta alunecare este in satul Stelesti, unde doua gospodarii sunt izolate. De asemenea, in satul Suta, o casa apartinând lui Deaconu Victor s-a crapat, iar in satul Andreesti, casa Mariei Badescu sta sa cada“, a adaugat Dan Ungureanu.


Ajutor de la… Dumnezeu


In privinta sprijinului de la guvern, conducerea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vâlcea sustine ca nu au fost alocate materialele de constructii nici pentru sutele de gospodarii care trebuia refacute din temelii sau reparate in primul trimestru al acestui an. „Nici nu stiu ce sa mai facem ca sunt atâtea calamitati in toata tara. Fisele tehnice intocmite pentru fiecare locuinta vor fi trimise la guvern spre aprobare, dar nu stim nimic nici despre cele care le-am trimis la inceputul anului si nu sunt putine. Incercam sa atragem resurse financiare si din partea agentilor economici din judet prin colectarea procentului de 2% din impozitul pe venit virat catre stat“, a precizat seful compartimentului de Dezvoltare Economica din cadrul Prefecturii Vâlcea si totodata membru al CJSU. Reprezentanta Prefecturii Vâlcea a precizat ca, in afara de recentele alunecari de teren de la Muereasca, alta comuna grav afectata este Berislavesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS