15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO problema grava, de neinteles

O problema grava, de neinteles

Stimate Domnule Tariceanu,


Am ales aceasta cale pentru a va supune atentiei o problema pe cât de grava, pe atât de neinteles.


In cadrul sedintei de guvern din 26 aprilie, din acest an, ati admis alocarea de fonduri pentru doua domenii pe care le considerati prioritare – ajutorarea persoanelor afectate de inundatiile din aceasta primavara si accelerarea lucrarilor de constructie a Autostrazii Bucuresti-Constanta, tronsonul 4 – Drajna-Fetesti si tronsonul 5 – Fetesti-Cernavoda. Pentru primul dintre ele, adica ajutorarea persoanelor sinistrate, este vorba despre suma de 35 de milioane de lei noi – aproximativ zece milioane de euro – iar pentru celalalt, suma de 170 de milioane de lei noi – aproximativ 50 de milioane de euro.


De neinteles si de neacceptat este faptul ca alocarea acestei sume – aproximativ 50 de milioane de euro – este facuta pentru deschiderea pentru circulatie a tronsonului Fetesti-Cernavoda pâna la sfârsitul lunii iulie 2006 si pentru deschiderea primei portiuni de autostrada pe sectorul Drajna-Fetesti la 1 iulie 2006 cu circulatie pe singur fir si finalizarea lucrarilor la spatiile de parcare, la centrul de intretinere si la spatiile tehnice pâna la 15 decembrie 2007.


In cazul in care nu vi s-a adus la cunostinta, trebuie sa stiti ca pentru realizarea acestei autostrazi a fost incheiat un contract, care se afla si in acest moment in vigoare. Conform acestuia, tronsonul Fetesti-Cernavoda ar fi trebuit finalizat in iunie 2006. Acest fapt face inexplicabila decizia pe care ati luat-o de a aloca alti bani din bugetul de stat pentru a termina aceasta lucrare, de fapt, mai târziu. Va precizez, de asemenea, ca valoarea acesteia era de aproximativ 65 de milioane de euro.


Referitor la celalalt tronson – Drajna-Fetesti – conform aceluiasi contract, mai sus amintit, lucrarile trebuia oricum finalizate in 2007. Altfel spus, aceasta suma suplimentara pe care ati hotarât sa o alocati pentru urgentarea acestei lucrari, de fapt, nu produce nici un fel de urgentare fata de prevederile contractuale initiale, insa face posibila cheltuirea a 50 de milioane de euro in plus.


Si aceasta in conditiile in care, legat de infrastructura, ultimele evenimente petrecute pe malul Dunarii dovedesc ca România are nevoie de investitii majore in acea zona. Va precizez ca banii pe care i-ati alocat in sedinta de guvern despre care am amintit sunt exclusiv pentru produse de stricta necesitate si pentru alimente, ceea ce amelioreaza partial doar efectele acelei catastrofe, nu si cauzele.


Stiu ca referitor la constructia de autostrazi vi s-a reprosat in mod sistematic ca de la inceputul mandatului nu ati reusit sa realizati nici macar un kilometru. Stiu, de asemenea, ca situatia politica interna va determina sa luati o serie de decizii prin care sa contracarati aceste acuzatii. Insa nimic din toate acestea nu justifica irosirea sumei de 50 de milioane de euro, in conditiile in care traficul intens pe aceasta autostrada, dupa cum probabil stiti, este in sezonul estival si propunerea dumneavoastra, de fapt, nu o face functionala in acest an.


Probabil, doriti ca turistii care merg inca pe litoralul românesc sa vada ca „se lucreaza“. Ce pot sa va spun este ca, in acelasi timp, sunt si câteva mii de oameni care nu vor merge in aceasta vara in vacanta si, probabil, nici in alta vara si care in acest moment locuiesc in corturi pentru ca nu mai au case. Pentru sistematizarea acelor zone, nu ati venit cu nici o propunere si cu nici o alocare bugetara. Este foarte adevarat ca orice lucrari incepute acolo vor fi vazute doar de oamenii din acele locuri. Singurul efect pozitiv care va fi simtit la Bucuresti va fi acela ca media nu va mai fi plina de acele subiecte, deci va fi liniste din acest punct de vedere. Insa, chiar daca acei oameni v-au votat sau nu, chiar daca empatizati sau nu cu ei, trebuie sa le purtati in egala masura de grija.


In mod normal, intr-o tara europeana, nici un guvern responsabil nu si-ar fi permis ca in fata unor asemenea evenimente sa acorde mai multa atentie oricarui alt subiect. Ca sa nu mai discutam despre fondurile alocate. Si nu numai pentru ca acolo este vorba despre responsabilitate, ci pentru ca este de neconceput ca doi ani la rând sa te confrunti cu aceeasi situatie sociala si sa nu ai un plan conceput in acest sens si metode foarte clare de aplicare.


Stimate Domnule Tariceanu,


Cu speranta ca mi-ati inteles pe deplin punctul de vedere si ca stiti ca tot ceea ce am precizat in aceasta scrisoare este adevarat, va rog sa luati masurile necesare. Responsabilitatea rezolvarii acestor situatii apartine in exclusivitate guvenului, in general, si guvernului pe care il conduceti, in mod special. Implicarea oricarei alte institutii a statului nu va absolva de aceasta responsabilitate.


Cu stima, Ioan Talpes

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU