15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunarea a inundat Bechetul Vechi

Dunarea a inundat Bechetul Vechi

Dunarea continua sa rupa dig dupa dig. Desi debitul fluviului scade, din calea apelor au fost evacuati peste 10.000 de oameni din 15 localitati. Digurile cedeaza unul dupa altul, in ciuda eforturilor autoritatilor, care ieri au solicitat locuitorilor din zona de sud a orasului Bechet sa-si paraseasca locuintele.


Populatia din Bechetul de Jos a fost evacuata ieri, deoarece Dunarea inainta cu repeziciune, la scurt timp dupa ce apa a depasit digul de saci ridicat pe Drumul National 55A. 350 de case au fost afectate de ape si a fost nevoie sa fie evacuate 1.200 de persoane. „Trebuie sa salvam oamenii si tot ce putem din bunurile lor. Am reusit sa stavilim Dunarea in port, dar nu putem opri si apa care vine dinspre Dabuleni. O suprafata de 7.800 de hectare s-a inundat. Cu toate ca avem spatii de cazare pentru populatie, oamenii se duc si se cazeaza la rude“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Potrivit primarului Constantin Oclei, au fost afectate 50 la suta din case: „Au ramas jandarmii sa pazeasca bunurile oamenilor si sunt trimise echipe cu barci, pentru a verifica daca mai sunt locuitori ramasi in case“.


„A venit apa de pe câmp si ne-a luat tot ce aveam“


Prima familie evacuata ieri din Bechet a fost cea a lui Aurel Nichifor. Barbatul statea pe sacii cu nisip si privea cum apa ii acopera treptat casa. „Desi am plecat, nu-mi vine sa cred ca Dunarea imi va lua casa si acum stau si ma uit la ea. Tocmai când credeam ca nu ni se va intâmpla noua, a venit apa de pe câmp si ne-a luat tot ce aveam“, a spus Aurel Nichifor. Iuliana Berciu statea pe gardul gospodariei sale si plângea, doar atât mai avea putere sa faca. „A venit apa pe o teava. Nu am luat decât lucrurile mai bune, restul am lasat in casa, ca daca tot vine apa, sa ia tot ce am“, a declarat femeia. Ionica Casapu statea ieri la poarta casei si astepta camionul armatei, sa incarce lucrurile si sa plece unde o fi mai sigur: „Ma duc pâna in beci, sa mai iau ceva de mâncare, ca pe unde ne-or duce nu or fi de niciunele“. Batrânii au fost cei mai afectati de inundatiile produse la Bechet. „A mai fost odata apa asa, a ajuns pâna la casa noastra, dar nu s-a intâmplat nimic. Am dus lucrurile la copii, la adapost, si acum stau si ma uit cum imi cade casa“, a declarat Piche Misu, de 77 de ani, din Bechet. Autoritatile faceau ieri eforturi sa-i convinga pe oameni sa paraseasca localitatea. O batrâna a fost luata pe sus de jandarmi si urcata fortat intr-o masina, iar alte doua persoane au anuntat ca nu-si parasesc casele si ca vor pleca inot, daca apa le va ajunge la fereastra.


Rastul, inchis trei zile pentru dezinfectia zonei


Tot ieri, Dunarea nu inundase partea din localitatea Sarata, unde oamenii se asteptau sa fie acoperita de apa. O parte din sateni s-au intors la casele parasite, sa vada in ce stare se afla. La fel s-a intâmplat si la Bistret, si Plosca. Ieri, din Bistret mai erau numai 200 de persoane plecate, in timp ce din Cârna mai erau evacuate 235 de persoane. In toate localitatile din jurul Bistretului au fost montate posturi de paza ale jandarmilor, iar centrul de comanda a fost mutat la Bechet-Dabuleni, zona cea mai afectata in cursul zilei de ieri. La Rast, o parte dintre localnici au refuzat sa plece din calea apelor, in speranta ca Dunarea nu va ajunge pâna la ei. Oprisor Vasile si familia lui, in total 15 membri, au avut noroc. „Noi nu am plecat pentru ca nu voiam sa fac Pastele in câmp. Am avut noroc ca am avut casa pe grind si apa nu a intrat. Acum, ca apele au inceput sa se retraga, o sa-mi ajut vecinii sa dea foc la gunoaiele pe care le-a adus apa si o sa-i sprijin sa-si reconstruiasca locuintele. Cei care si-au vazut casele inundate au incercat sa mai salveze o parte din bunuri. „Am deschis geamurile sa se mai zvânte si sa mai iasa apa din case. Ma uit cum munca mea pluteste prin apa. Ce poti sa iei mai intâi dintr-o viata de om, atunci când vine apa?!“, a spus Mircea Goanta, din Rast. Altii, mai cu teama, au ramas in câmp, aproape de tabara, asa cum a facut Florica Riba, care a spus: „Am fost ieri sa vad ce a mai ramas din casa mea. E numai pamânt, apa si balarii, iar in casa nu se mai pooate sta, pentru ca o sa cada peretii. Acum stam pe câmp, dar ce o sa facem la iarna?!“. Ieri-seara, in jurul orei 18.00, comuna Rast a fost inchisa, pentru trei zile, pentru a permite autoritatilor sa efectueze cu un avion dezinfectia zonei.


Gradinita amenajata in sase corturi


Dintr-un total de 380 de scolari din Rast, 120 de elevi se afla in tabara amenajata pe dealul din apropierea localitatii. Sunt transportati zilnic la Bailesti, la Scoala nr. 4 si la Liceul agroindustrial. Pentru alti 86 de prescolari va fi amenajata o gradinita. Practic, vor fi asezate sase corturi si vor fi aduse din sat patru educatoare. „Nu e ca la scoala noastra, dar e bine ca facem carte. Mai sunt doua luni pâna terminam si ne lua din vacanta, daca intrerupeam acum, ca trebuia sa recuperam materia“, a declarat Ionut Girleanu, de 14 ani. Pe altii i-a stins dorul dupa colegi. „As fi vrut sa ma duc la Scoala din Rast, dar nu stiu daca vom mai invata vreodata acolo. Nu mai am colegii pe care ii stiam“, a spus Ovidiu Nacu, elev in clasa a V-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS