15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMama Clarisei incepe sa ameninte

Mama Clarisei incepe sa ameninte

O saptamâna. Atât s-a implinit ieri, de când Clarisa Nitu a fost abandonata in curtea Centrului de Primire in Regim de Urgenta a copiilor intre zero si doi ani din Craiova. Soarta fetitei va fi decisa luni de instanta.


Cazul micutei Clarisa a stârnit in Craiova numeroase reactii. Intâmplarea a fost cu totul speciala chiar si pentru asistentii sociali ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, care nu au mai intâlnit de câtiva ani o astfel de situatie: un copil bine ingrijit, imbracat in haine „de firma“ si care sa fie abandonat.


Mama nu s-a interesat de starea fetitei


Asistenta maternala, Mariana Smarandache, femeia careia i-a fost data in ingrijire micuta, povesteste despre Clarisa ca este un copil sensibil si iubitor. Femeia sustine ca, desi parintii au aflat unde este data in ingrijire micuta, nu au dat nici macar un telefon sa intrebe de starea fetitei lor. „Nu a venit nimeni sa o vada sau sa sune sa intrebe de ea; este un copil extrem de cuminte, care s-a atasat de noi din prima clipa. Mâine (azi – n.r.) sunt chemata impreuna cu micuta la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru ca vor sa ii faca fetitei o evaluare psihologica. Imi pare foarte rau de ea. Cei trei copii ai mei, doi baieti gemeni in vârsta de 16 ani si fetita mea, s-au atasat din prima clipa de copila. O iubesc, iar ea este innebunita dupa gemeni, in special, pe care insa, din cauza asemanarii fizice, nu poate sa ii deosebeasca… Am inteles de la asistentii sociali ca si ea ar mai avea un fratior acasa, care are rezultate deosebite la scoala. Este un inger de fetita, copiii mei chiar imi spun ca nu au mai vazut un copil atât de frumos. De câteva zile a inceput sa imi spuna «mama», iar parintilor mei, «tataie» si «mamaie»… Bietul copil, prin ce ii este dat sa treaca“, a povestit Mariana Smarandache.


Prima poezie invatata de Clarisa


Daca in primele zile Clarisa nu comunica prea mult, spunându-si doar numele, fetita s-a adaptat si acum „vorbeste, de nu mai poate fi oprita“. Spre surprinderea asistentei maternale, micuta stie foarte multe cuvinte in limba germana. „Când voia sa imi raspunda ca nu vrea, imi spunea «nain», folosea cuvinte pe care nici nu le intelegeam, spune «ceau», când ii spune cineva la revedere… Vorbeste foarte bine insa si in limba româna, dar este clar ca a fost invatata sa vorbeasca in germana“, a adaugat asistenta maternala. Spre fericirea celor trei copii ai asistentei maternale, Clarisa a reusit sa invete chiar si o poezioara, pe care o repeta intruna prin casa: „Tica-tica-tica/M-a batut mamica/C-a mâncat pisica/Toata mâncarica“.


Familia Smarandache isi doreste ca situatia micutei sa fie clarificata. Stiu ca le va fi foarte greu fara Clarisa, insa sunt constienti de faptul ca in orice moment copila le poate fi luata. Se gândesc si la reactia micutei in acel moment. „Vazând-o cât de mult s-a apropiat de noi, imi este pur si simplu groaza si mi se rupe sufletul pentru ea, când ma gândesc ca ar putea sa o ia de lânga noi. Am inteles de la cei de la directie ca parintii micutei ar fi venit totusi la sediul lor sa-si ceara iertare si sa ceara permisiunea sa-si ia copila acasa; data trecuta trebuia sa se prezinte o data cu noi la directia copilului, insa nu au venit… Asa ca exista riscul sa nu vina nici la procesul de luni, când instanta trebuie sa hotarasca soarta copilului“, a mai spus asistenta maternala.


„Instanta sau Dumnezeu ii poate judeca“


Reprezentantii DGASPC Dolj au mentionat ca nu mai pot oferi informatii legate de cazul micutei Clarisa, pâna la clarificarea situatiei. Sunt recunoscatori insa Gazetei de Sud, pentru ca, spun ei, publicarea fotografiei a condus la identificarea rapida a parintilor. In plus, mama care si-a abandonat fara mila fetita in strada a inceput sa ameninte, deranjata ca acest caz a fost „atât de mediatizat“…


„Parintii copilei si-au luat un avocat si chiar ne-au amenintat ca ne vor actiona in instanta, atât pe noi, cât si ziarul, daca mai publica fotografia. Ei spun ca mai au acasa un copil, care plânge ori de câte ori isi vede surioara in ziar. Au facut un lucru condamnabil abandonându-si fetita, dar numai instanta sau poate Dumnezeu ii poate judeca. In prezent, Directia pentru Protectia Copilului lucreaza in paralel cu politia pentru solutionarea cazului. Avem promisiunea parintilor ca luni se vor prezenta la instanta, unde se va decide daca vor fi decazuti din drepturi sau iertati. Ei spun ca se caiesc si ca isi vor micuta acasa“, a mentionat Cornel Baloiu, purtator de cuvânt al DGASPC Dolj.


In cazul in care parintii nu se vor prezenta luni, 17 aprilie, in instanta, fetita va ramâne in continuare in sânul familiei Smarandache, pâna la verdictul final.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS