15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024

A venit Dunarea

Dunarea a lovit ieri mai multe localitati din Dolj. Zeci de familii au fost evacuate din calea apelor, iar sute de hectare de teren au fost inundate. Mii de oameni privesc ingroziti cum Dunarea creste, amenintând sa inghita totul in cale.


Apele au luat prin surprindere si autoritatile locale din municipiul Calafat, lovind exact acolo unde se asteptau mai putin – in canalul colector al orasului.


Oamenii care locuiesc de-a lungul acestuia s-au trezit, ieri-dimineata, in jurul orei 7.30, cu apa in case si in curti. In timp ce prefectul, viceprimarul, pompierii si cei de la Apele Române incercau sa faca fata situatiei, primarul Calafatului, Petre Traistaru, nu era de gasit. Debitul Dunarii in zona a depasit ieri 14.000 de metri cubi pe secunda. Au fost afectate de ape zece gospodarii, anexele acestora si câteva depozite.


„Zece gospodarii au fost inundate si 50 de persoane au fost evacuate, deoarece canalul colector nu a mai putut face fata cantitatii mari de apa provenita din precipitatii si din Dunarea care a trecut prin stavilar. In plus, lucrarile la statia de pompare trebuia terminate inca de anul trecut, din noiembrie. Vom analiza situatia fondurilor care au intrat aici, pentru ca nu exista un motiv serios ca lucrurile sa fie tergiversate. Suntem responsabili pentru vietile oamenilor, dar nu si pentru casele lor, acestea fiind construite fara autorizatii“, a declarat Nicolae Giugea, prefectul de Dolj.


Autoritatile judetene au evacuat populatia si au blocat patrunderea apei din Dunare in canal.


Au fost instalate pompe de mare capacitate pentru golirea canalului colector.


Inundatii prin telefon


Petre Traistaru nu a trecut prin zona afectata de revarsarea canalului colector pâna la ora 12.30, când prefectul s-a hotarât sa mearga dupa el la primarie pentru a intocmi un plan de actiune. Aici, surpriza: primarul lipsea. Dupa o asteptare de circa ze- ce minute, primarul si-a facut aparitia, spunând ca vine de la… inundatii, numai ca pantofii pe care ii purta l-au tradat, fiind proaspat dati cu crema. „Nu am stat pâna acum, intre timp am descoperit si alte surse ale umplerii canalului. In el se deverseaza si canalizarea orasului. Am hotarât sa oprim apa in tot municipiul pâna la remedierea situatiei“. Primarul a mai spus ca din birou se pot rezolva mai multe probleme. „Aici am telefoanele, unele probleme se rezolva mai usor de aici. Nu pot sa fiu in mai multe locuri in acelasi timp“, dupa care a venit si contradictia: „Cred ca am facut circa 20 de drumuri pâna acum, prin toate locurile cu probleme“. Prefectul Giugea a salvat situatia primarului Traistaru si a inceput sa incropeasca un plan de actiune. „Vom evacua oamenii in sala de sport a Scolii numarul 2, iar cazarmamentul va fi asigurat de spitalul local. Vor fi amenajate 50 de paturi, iar cei evacuati vor avea asigurata si asistenta medicala“, a mai declarat Nicolae Giugea. Pâna la inchiderea editiei, din cele 50 de locuri puse la dispozitie de autoritati, se ocupasera deja 20.


Vinovat este grecul


O parte din vina pentru situatia de la Calafat o are si firma AEGEK, cea care a câstigat licitatia pentru proiectul Phare, in valoare de 5,2 milioane de euro, in care era prevazuta si construirea unei instalatii de epurare a apei, dupa cum a declarat secretarul Unitatii de Implementare, Florin Crutan. „Firma AEGEK din Grecia a avut la un moment dat probleme cu banii, iar cei trei subcontractori au refuzat sa continue lucrarile. Proiectul a demarat in martie 2003 si trebuia finalizat in august 2005, dar s-a intârziat. Termenul-limita a fost prelungit de doua ori, dar a fost depasit de fiecare data. In prezent, firma contractoare lucreaza pe penalitati“, a declarat Crutan. In momentul de fata, proiectele finantate din fonduri Phare se afla in diferite faze de executie, cel mai intârziat fiind cel de la statia de pompare a apei menajere la care s-a finalizat doar 30% din lucrare. Dirigintele de santier si totodata reprezentantul firmei de consultanta spaniole Inocsa, Constantin Mazilu, a declarat ca stavilarul de la statia de epurare este in perfecta stare de functionare, dar recunoaste ca firma contractoare a intârziat lucrarile, fapt care a dus la infiltrarea apelor in canalul colector. „Stavilarul a fost construit acum o saptamâna. Daca firma l-ar fi facut la timp, apele nu mai intrau in canalul colector. Apa s-a scurs din cauza nivelului Dunarii. Daca il faceau, puteam lucra la reabilitarea canalului. Intârzierea s-a datorat problemelor pe care contractantul le-a avut cu banii, iar cele trei firme subcontractoare au refuzat sa mai lucreze pâna nu isi primesc banii. Doua dintre ele s-au intors, dar de una nu mai stim nimic“, a precizat Mazilu.


„De 30 de ani, de când sunt eu aici, nu am vazut atâta apa“


Si cei peste 2.000 de locuitori din cartierul Ciupercenii Vechi risca sa ramâna izolati, deoarece apele Dunarii i-au incercuit. In urma cu câteva zile, Dunarea a inundat drumul judetean care face legatura intre Calafat si Ciuperceni, iar oamenii erau nevoiti sa mearga câtiva kilometri prin padure pentru a ajunge in oras. Acum, apele au inundat si drumul forestier, rupând astfel singura legatura cu orasul. Dunarea a ajuns la câtiva metri de case si daca pâna ieri oamenii credeau ca apele se vor retrage, acum au lasat deoparte pescuitul si agricultura si s-au apucat sa puna stavila in fata furiei naturii. Ieri, in jurul orei 14.00, zeci de localnici carau pamânt si il intindeau de-a lungul drumului, incercând sa protejeze casele din calea apei. „De 30 de ani, de când sunt eu aici, nu am vazut atâta apa. Nu stiu ce sa iau mai intâi din casa, pentru ca vreau sa plec acum, cât se mai poate“, a spus Elena Odroiu, o batrâna care locuieste in Ciupercenii Vechi, chiar lânga Dunare. „Fugim si lasam tot. Eu nu iau nimic daca vine apa, pentru ca nu stiu ce sa aleg. Imi las casa la mila lui Dumnezeu“, a declarat Sabina Bistriceanu.


46 de persoane evacuate la Sopot


Ca si cum nu ar fi fost de ajuns viitura care vine pe Dunare, precipitatiile cazute in ultimele doua zile au facut ca si alte localitati sa fie inundate. Apele Meretelului fac din nou ravagii in comuna doljeana Sopot dupa ce in luna martie un prim val de inundatii a afectat localitatea. Ploile care nu au contenit sa cada ieri au umflat apele pârâului care s-a revarsat si a inundat 17 gospodarii. 46 de persoane au fost evacuate din calea apelor de angajatii Serviciului de voluntariat infiintat in cadrul Primariei Sopot. Primarul comunei, Ion Catalin Traistaru, a declarat ca o parte dintre persoanele evacuate au fost cazate la centrul de primire al comunei, restul adapostindu-se la rude si prieteni. „Am cazat 17 persoane in centrul social pe care l-am amenajat special pentru cazurile de genul acesta, iar celelalte au gasit adapost la rude si prieteni. Sapte persoane evacuate sunt copii si toti sunt cazati la centrul de primire. Nu a fost nevoie de interventia jandarmilor sau a celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pentru ca am actionat la timp pentru scoaterea oamenilor din case“, a spus primarul Traistaru. Apele le dau batai de cap si locuitorilor din Gogosu, unde 30 de anexe gospodaresti si 12 case au fost inundate, in timp ce la Sopot, 40 de hectare de teren sunt sub ape. La Carpen, zece gospodarii au fost inundate din cauza revarsarii râului Terpezita, iar la Seaca de Padure 20 de gospodarii sunt afectate de revarsarea apelor. De asemenea, drumul 606 Craiova – Cleanov, la kilometrul 32, drumul 606C Belot – Sopot – Gogosu la km 7-8 sunt acoperite de ape, iar podul de peste pârâul Terpezita s-a rupt ieri-dimineata. Ionisor Berceanu de la Politia de Frontiera Dolj a declarat ca Portul Calafat ar putea fi inchis daca nivelul apei va mai creste cu o jumatate de metru in urmatoarea perioada. In prezent bacurile acosteaza cu greutate. Conform prognozei meteorologice, debitul Dunarii ar putea ajunge la 15.500 metri cubi pe secunda.


Dinescu, inconjurat de ape


Singura „gospodarie“ din localitatea Cetate afectata de apele Dunarii este ferma poetului Mircea Dinescu. Daca agoniseala poetului a fost ferita de gripa aviara, apele Dunarii nu l-au iertat si l-au izolat de lume. La ferma lui Dinescu nu se poate ajunge acum decât cu ajutorul barcii, pentru ca apa a acoperit drumul care duce la conac. Poetul era ieri in mijlocul apelor, dar nu se arata foarte afectat de situatie. „Am venit de la Bucuresti ca sa vad ce s-a intâmplat aici si am ajuns in casa mea cu barca. Am fost la un moment dat si vâslas deoarece barcagiul se impotmolise intre crengile copacilor. Din câte am vazut, Dunarea nu mi-a luat decât pestele din iazurile pe care tocmai le populasem. Dupa ce va scadea apa voi fi nevoit sa umblu prin padure sa culeg cele zece tone de peste“, a spus in gluma Mircea Dinescu. Dupa ce panoul electric a fost acoperit de apa, Dunarea a patruns si in beciul casei si a stricat hidroforul. Astfel, poetul va petrece noaptea in conacul sau de la Cetate la lumina lumânarii, inconjurat de apele Dunarii care lovesc cu putere in zidurile casei. „De curând am taiat un porc si am facut preparate destule cât sa-mi ajunga pe perioada exilului meu de câteva zile la Dunare. Când ajung la Bucuresti am sa cumpar barci, deoarece daca ai casa pe malul Dunarii trebuie sa ai si barci in dotare“, a mai spus Dinescu. Fara sa ii pese prea mult de apa de la scara casei sale, Dinescu a urcat totusi in mansarda, dar nu pentru a fugi din calea Dunarii, ci pentru a scrie in liniste un articol, pentru ziarul de azi.


In tara: case inundate, oameni evacuati, diguri in pericol


In judetul Mehedinti digurile din cele cinci localitati de pe malul fluviului sunt in pericol din cauza infiltratiilor. In satul Cozia, a aparut un fenomen rar intâlnit, numit remu. Dunarea s-a umflat atât de tare incât nu mai primeste afluenti, iar apele se intorc. Peste 100 de gospodarii din vecinatate sunt in pericol de a fi inundate.


Zona libera de lânga Portul Braila a fost inundata. Pentru ca stâlpii de electricitate sunt in apa, iluminatul public a fost intrerupt. Ca sa protejeze digurile, autoritatile au restrictionat viteza navelor pe Dunarea maritima, intre Braila si Isaccea. Autoritatile din Braila, Galati si Tulcea se gândesc deja la eventualii sinistrati si au dispus ca in dreptul localitatilor amenintate de ape sa fie aduse pontoane in care persoanele afectate ar putea sa locuiasca temporar. In Delta Dunarii armata a adus sase spatii de cazare plutitoare. Cel mai mare ponton, o fosta cazarma militara unde pot fi cazate pâna la 300 de persoane, se afla in localitatea Maliuc. Toate cabinele vor fi dotate cu saltele, paturi si haine de schimb pentru sinistrati. In toate localitatile amenintate de inundatii au fost aduse 20 de salupe, cu care sa poata fi evacuata populatia, la nevoie. Oamenii au fost aprovizionati cu apa, hrana rece si medicamente. Traficul pe Dunare nu a fost restrictionat si de fiecare data când trece un vapor, apa ajunge pâna la casele din apropierea malurilor. Autoritatile estimeaza ca, la o noua crestere a nivelului Dunarii, cu cinci centimetri, alte zeci de case din Delta vor fi inundate.


Interdictii


Autoritatile sârbo-muntenegrene au inchis ieri navigatia pe sectorul Dunarii Techia-Belgrad. In sectorul românesc al Dunarii – la Cazanele Mici si Cazanele Mari – au fost impuse interdictii de navigatie. Hidrologii prognozeaza ca debitul fluviului in portiunea româneasca are tendinta de crestere si din cauza precipitatiilor.


Debit dublu fata de normal


Debitul Dunarii a depasit toate prognozele! La intrarea in tara, ieri, debitul a ajuns la 15.000 de metri cubi pe secunda, dublu fata de normal. Specialistii spun ca o astfel de valoare nu s-a mai inregistrat de 25 de ani. Valoarea maxima din istoria masuratorilor hidrologice pe fluviu a fost de 15.900mc/secunda si s-a inregistrat in anul 1895 in zona Portile de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS