18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei liceeni au decedat intr-un accident

Trei liceeni au decedat intr-un accident

Trei elevi si-au pierdut viata, iar al patrulea a ajuns in coma la un spital din Capitala, dupa ce au fost implicati intr-un grav accident rutier, petrecut ieri-dimineata. Cei patru se indreptau dinspre Segarcea spre Craiova, pentru a lua parte la simularea examenului de bacalaureat.


Simularea examenului de bacalaureat a fost umbrita ieri in judetul Dolj de o tragedie. Patru elevi care veneau de la Segarcea la Craiova, pentru a lua parte la simularea probei de limba engleza a bacalaureatului, au fost implicati intr-un grav accident rutier. Trei dintre copii au decedat, iar al patrulea a ajuns in coma la spital.


Sofer de patru luni


Andrei Iulian Sirbu, de 18 ani, Gabriel Mihaita Popescu, de 19 ani, ambii din Segarcea, impreuna cu Ionut Ovidiu Pandelica, de 20 de ani, si Adrian Tuta, de 18 ani, ambii din Cerat, se deplasau pe DN 561, dinspre Segarcea catre Craiova, cu un Cielo alb, cu numarul de inmatriculare DJ-23-YON. Masina apartinea lui Nicusor Sirbu, agent-sef in cadrul Politiei orasului Segarcea, si era condusa de Andrei Sirbu, fiul politistului. Cei patru, toti colegi de clasa, elevi in clasa a XII-a uman la Grupul Scolar „Horia Vintila“ din Segarcea, mergeau la Craiova pentru a lua parte la a treia proba a simularii examenului de bacalaureat.


In jurul orei 7.30, masina in care se aflau cei patru baieti a intrat in padurea Cobia, catre Calopar. Dupa cum a reusit sa stabileasca ulterior politia, tânarul sofer – care obtinuse permisul de conducere cu doar patru luni in urma – a pierdut controlul asupra directiei de mers intr-o curba usoara la stânga, având o viteza foarte mare. Incercând, se pare, sa evite un grup de elevi care se indrepta spre scoala, tânarul conducator auto a tras brusc stânga de volan si n-a mai putut sa redreseze masina. Autoturismul a derapat, a iesit de pe sosea spre partea stânga a drumului, a nimerit mai intâi intr-un sant, s-a rasturnat, apoi s-a lovit cu plafonul de tulpina unui copac.


Impactul a fost devastator. Andrei Iulian Sirbu, Gabriel Mihaita Popescu si Ionut Ovidiu Pandelica au decedat pe loc, intre fiarele contorsionate ale autoturismului. Cel de-al patrulea ocupant al masinii, Adrian Tuta, aflat pe locul din dreapta-fata, a scapat cu viata, fiind insa grav ranit. In urma impactului, el a „zburat“ prin parbriz, pentru ca nu avea centura de siguranta pusa.


Trei morti si un ranit


Echipajul SMURD, sosit in câteva minute la fata locului, a fost nevoit sa taie masina, pentru a scoate trupurile celor trei tineri. In cazul acestora, medicii n-au putut decât sa constate decesul. Doar Adrian Tuta a fost condus pentru ingrijiri medicale la Spitalul de Urgenta Craiova. „A suferit un traumatism cranio-cerebral mediu, fracturi costale si o fractura la coloana, aceasta din urma fiind cea mai grava. Pronosticul in privinta acestuia este rezervat, el a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul «Bagdasar» din Bucuresti, unde va fi supus unei interventii chirurgicale“, a declarat Florin Croitoru, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Urgenta Craiova.


„Si eu ar fi trebuit sa fiu in aceasta masina, pentru ca aseara am vorbit cu ei si voiam sa mergem impreuna. Mi-au spus ca nu mai este loc si pentru mine si am renuntat. Eu oricum nu aveam azi proba si am renuntat. Când am aflat, nu imi venea sa cred. Adrian a scapat, pentru ca a zburat pur si simplu prin parbriz. El statea in dreapta soferului. Acum, când am intrat la el (la reanimare – n.r.) mi-a spus ca s-a si certat cu ceilalti doi, care au stat in spate pentru locul din fata. Poate asta a fost norocul lui si ca nu a avut centura, pentru ca altfel ar fi fost prins in masina. Acum este constient, vorbeste. Imi zicea ca nu-si simte picioarele, ca ar vrea sa le intinda. A intrebat de ceilalti, spunea ca ar fi auzit ca au murit, dar nu am putut sa-i spun adevarul. I-am zis ca sunt si ei la spital“, a povestit Claudia Buzatu, prietena si colega lui Adrian Tuta.


Supravietuitorul, dus cu elicopterul SMURD la Bucuresti


La spital erau prezenti mai multi colegi ai celor patru tineri, rude, cunostinte, diriginta si parintii lui Adrian. Chiar si parintii lui Ionut Ovidiu Pandelica au venit sa fie alaturi de Adrian, desi copilul lor impreuna cu ceilalti doi se aflau la morga Spitalului din Segarcea. „Nu stiu ce s-a intâmplat, au plecat cu baiatul lui Sirbu cu masina. Toti stiau sa conduca, aveau carnet, masina era in stare buna, ce au facut ei, cum s-a intâmplat, Dumnezeu stie. Mi l-a luat, era singurul meu copil. Ce ma fac eu acum?!“, se intreba plângând Marius Pandelica, tatal lui Ionut. Mama lui Adrian nici nu mai putea vorbi; isi acoperea fata cu mâinile si blestema „nenorocita de simulare“. Imediat dupa ce a aflat vestea cumplita, diriginta lui Adrian a venit si ea la spital. „Când am ajuns la scoala am aflat ce s-a intâmplat, mi-au spus colegii si o parte dintre copii. Am crezut ca este o gluma proasta. Nu puteam sa accept asa ceva. Ca sa ma conving, am mers la locul accidentului, unde i-am vazut pe cei morti. Ce sa mai spun?!“, a spus Florentina Fuiorea, diriginta lui Adrian.


In jurul orei 13.00, un elicopter SMURD de la Spitalul „Bagdasar“ din Bucuresti a aterizat pe stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova, de unde o echipa de medici l-a preluat pe Adrian Tuta. El a fost insotit si tinut sub supraveghere, pâna in Capitala, de medicii de la SMURD Craiova.


Inspectoratul Scolar Judetean Dolj este in doliu


Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, care s-au deplasat imediat la fata locului, cei patru adolescenti erau toti colegi de clasa si veneau dinspre Segarcea la Craiova pentru a sustine ultima proba scrisa a simularilor examenului de bacalaureat, la Grupul Scolar „Ilie Murgulescu“. „Suntem de-a dreptul socati. Acest accident ne-a bulversat pe toti, profesori si elevi. Destinul a fost crud cu acesti tineri. Si de aceasta data ei puteau sa vina la Craiova cu trenul impreuna cu colegii lor de clasa, asa cum au facut-o pâna acum, la probele anterioare; se pare ca ei si-au dorit cu orice chip sa vina cu masina, lucru care le-a curmat viata“, a declarat inspectorul scolar Octavian Gavrila, din cadrul ISJ Dolj. Potrivit sursei citate, se pare ca initial, ieri-dimineata, cei patru tineri au mers cu totii la gara pentru a se urca in tren. „In urma cercetarilor efectuate de reprezentantii Politiei Rutiere se pare ca unul dintre tineri, si anume Adrian Sirbu, conducatorul autoturismului, s-a razgândit, s-a intors acasa si a luat cheile masinii pentru a ajunge la timp la examen. Indiferent cum s-a intâmplat, pâna la urma este o tragedie!“, a completat inspectorul Octavian Gavrila. Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost informat ieri despre evenimentul tragic petrecut in judetul Dolj. „Suntem cu totii consternati. Regretam din suflet cele intâmplate, cu atât mai mult cu cât am primit informatii de la scoala unde au invatat ca acesti elevi erau cuminti si silitori. Despre cele intâmplate am informat si ministerul“, a declarat inspectorul scolar general al ISJ Dolj, prof. Diana Busoi.


Toti elevii din Segarcea au lipsit de la simulare


Ultima proba a simularii examenului de bacalaureat a fost abandonata de colegii celor patru tineri implicati in accidentul rutier de ieri. 50 de liceeni, elevi in clasa a XII-a, au ajuns la centrul de examen din Craiova – Grupul Scolar „Ilie Murgulescu“, dar nu au mai intrat in salile de examen. „Situatia a fost dramatica. Toti plângeau si tremurau. Trei fete chiar au lesinat in curtea scolii, le-am acordat primul ajutor, dar degeaba. Un singur baiat a dorit sa participe totusi la simulare, dar a fost imposibil sa scrie ceva. Din cele spuse de profesorii supraveghetori, a stat tot timpul cu capul intre mâini si a plâns. Cu totii au fost marcati“, a spus directorul centrului de examen din Craiova, prof. Vicu Prazaru.


In loc de epilog


Masina avariata a fost luata de la locul accidentului la doar câteva ore de la tragicul eveniment, fiind dusa in curtea unui vecin al politistului Nicusor Sirbu. La locul tragediei au ramas doar câteva resturi ale autoturismului: cioburi, bucati din portiere si din faruri, o bucata de centura de siguranta, o revista cu integrame ale carei pagini erau imbibate cu sânge. La un metru de tulpina jupuita a copacului in care se proptise masina stateau marturie a tragediei câteva lumânari aprinse si un manunchi de lalele rosii.


Soc


Conducerea Grupului Scolar „Horia Vintila“ din Segarcea este socata. Directorul unitatii de invatamânt, profesor Stan Pascu, a declarat printre lacrimi: „Nu pot sa cred ca acest lucru ni se intâmpla noua. Eram foarte apropiat de elevii mei de clasa a XII-a si in special de acestia patru. Erau copii deosebiti, care nu au creat probleme niciodata. Cu ce au gresit oare de au parasit aceasta lume atât de tineri?! Erau cuminti si linistiti“.


Cercetari


Politia a stabilit ca accidentul s-a produs din cauza faptului ca tânarul si neexperimentatul sofer Andrei Sirbu a condus cu viteza excesiva si nu a adaptat viteza la conditiile de drum – carosabil umed. Nici unul dintre cei patru ocupanti ai masinii nu purta centurile de siguranta. Politistii continua cercetarile pentru a stabili cu certitudine conditiile in care s-a produs accidentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII