23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLipsuri in combaterea gripei aviarei

Lipsuri in combaterea gripei aviarei

In cazul descoperirii temutului virus al gripei aviare si pe teritoriul judetului Vâlcea, autoritatile locale sunt dezorganizate, iar instiintarea populatiei pentru prevenirea eventualelor imbolnaviri este la pamânt. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Prefecturii Vâlcea in urma mai multor verificari efectuate in localitatile cu risc ridicat de raspândire a gripei aviare. „Daca ne vine un control suntem in pom cu totii. Avem mari minusuri in privinta combaterii gripei aviare. Acest lucru este valabil si in cazul Comitetului Judetean Antiepizootic. Am trimis o adresa tuturor primariilor din judet pentru a rezolva situatia“, a declarat Irina Vasilescu, sefa Compartimentului de Dezvoltare Economica din cadrul Prefecturii Vâlcea.


Potrivit adresei inaintate primariilor din judet, trebuie fixate competentele clare, in special pentru comitetele locale antiepizootice. Va trebui stabilit un plan de masuri de combatere si interventie in caz de incidenta a gripei aviare, cu sprijinul medicului veterinar si al medicului uman din localitate. Totodata, va trebui sa se faca o nominalizare clara a persoanei care sa asigure fluxul de informatii, precum si a grupurilor de persoane care sa participe la actiuni de sacrificare a pasarilor suspecte din zona contaminata si la incinerarea acestora in locuri special amenajate.


Nu in ultimul rând, trebuie asigurate evidente clare cu persoanele care fac naveta in alte localitati. Toata aceasta organizare cade in special in sarcina administratiilor locale, care au obligatia sa transmita Comandamentului Judetean Antiepizootic indeplinirea tuturor masurilor mentionate mai sus.


Potrivit conducerii prefecturii, in judetul Vâlcea sunt predispuse contaminarii 14 localitati, majoritatea acestora fiind amplasate pe cursurile râurilor care strabat judetul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS