18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Jaf la Caile Ferate

Jaful patronat de Mihai Necolaiciuc la Compania Nationala de Cai Ferate (CNCF) depaseste orice imaginatie. De aceasta data, politistii din IGPR au descurcat itele unor achizitii fara respectarea normelor legale, afacere din care CNCF a pierdut 299,5 miliarde de lei. Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) a declinat pe 24 februarie, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dosarul penal cu privire la fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate. Politistii spun ca noua persoane cu functii sus-puse sunt suspectate ca, in perioada 2002 – 2003, au angajat in mod abuziv cheltuieli care nu erau prevazute in bugetul unitatii. Anchetatorii au declarat ca s-au efectuat achizitii de materiale care nu erau necesare desfasurarii activitatii, fiind emise comenzi pentru produse care nu au facut obiectul vreunei proceduri legale de licitatie sau in baza unor analize a cererilor de oferta (peste pragurile legale prevazute de OUG nr. 60/2001 privind achizitiile publice). In urma controlului financiar si de gestiune, efectuat impreuna cu specialisti din cadrul Directiei Audit Public Intern si Control, au fost constatate plusuri in gestiuni in valoare totala de 96,3 miliarde de lei si minusuri in gestiuni in valoare totala de 65 de miliarde de lei, care nu pot fi compensate datorita naturii lor. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor si a modului in care s-au derulat operatiunile economice in cauza, politistii au continuat verificarile de specialitate, atât la CNCF, cât si, prin Garda Financiara, la 80 de societati comerciale furnizoare. „Prin identificarea preturilor de piata la momentul realizarii achizitiilor pentru aceste produse s-a constatat ca unitatea a fost prejudiciata cu peste 299,5 miliarde de lei“, a precizat, ieri, IGPR.


Noua persoane sus-puse, cercetate de DNA


Mihai Necolaiciuc, fost director general, Mihai Misir, fost director comercial, Viorica Olaeru, fost director economic, Alexandru Nicolae si Dragos Vladut, ambii fosti sefi la Serviciul aprovizionare, precum si Alina Unguroiu, fost director economic, Octavian Costea, fost jurisconsult si membru al Comisiei de Licitatie, Maria Matei, fost director economic si Florentina Ghechi, fost membru al Comisiei de Licitatie, au fost dati pe mâna procurorilor anticoruptie.


Politistii au stabilit ca, in perioada 2002 – 2003, prin intermediul acestora, au fost angajate cheltuieli care nu erau prevazute in bugetul unitatii pentru achizitii de materiale, prin emiterea de comenzi pentru produse, la preturi supraevaluate. Astfel, au fost cumparate la preturi mult mai mari decât cele existente pe piata pânze rectilinii, tarozi, filiere, freze, burghie, clesti, dalti, foarfece tabla, lacate, surubelnite, rulete, pile, micrometre, mandrine, cruci cardanice, cabluri etc., produse ce nu au facut obiectul vreunei proceduri legale de licitatie sau in baza unor proceduri de selectie de oferte. Prejudiciul creat, precizeaza politistii, se ridica la 192 de miliarde de lei, reprezentând diferente de pret platite in plus pentru produsele achizitionate in complicitate cu reprezentantii legali ai unor societati comerciale din Petrosani, Târgu Jiu, Bacau si Constanta. In toate aceste cazuri, cele noua persoane, in calitate de autoritate contractanta, nu au respectat prevederile OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice referitoare la intocmirea dosarului achizitiei publice, publicarea intentiei de a contracta, documentatia tehnica de calificare si procedura de licitatie.


Inca 1,4 milioane de dolari, furate


La 30 octombrie 2005, Politia Româna anunta ca fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate, in frunte cu acelasi Mihai Necolaiciuc, se afla in atentia anchetatorilor pentru o paguba de 50 de miliarde de lei. Pe lânga cele 16 dosare penale, aflate in lucru, in diverse stadii, la acea vreme, pe masa Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, un alt dosar de abuz in serviciu se contureaza. La 14 iunie 2005, politistii s-au sesizat din oficiu despre o tranzactie ilegala pusa la cale de reprezentantii Cailor Ferate. Concret, in cursul anului 2001, sefii amintitei institutii au incheiat cu o societate comerciala din Bucuresti un contract de vânzare-cumparare, având ca obiect achizitionarea si instalarea unui sistem de monitorizare a 100 km liniari de traseu de cale ferata, la pretul de 650 dolari/km. Desi valoarea reala a contractului este de 65.000 de dolari, in perioada 2001-2003, societatea comerciala a emis facturi fiscale in valoare de 49.856.735.093 de lei, adica 1,4 milioane de dolari pentru lucrari pe care nu le-a executat pe raza Regionalelor de Cai Ferate. Chiar daca din acest contract nu s-a concretizat nimic, conducerea a achitat aceasta suma fara respectarea prevederilor legale, creând astfel un prejudiciu institutiei la care lucrau in valoare de 49.856.735.093 de lei. Din primele cercetari, se precizeaza intr-un comunicat al IGPR, rezulta ca se intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata, in sarcina reprezentantilor Companiei de Cai Ferate. Politistii au inaintat dosarul Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de declinare a competentei in favoarea procurorilor anticoruptie.


Plângerile ministrului Dobre


In iunie 2005, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, declara ca a formulat plângeri penale impotriva conducerii Companiei Nationale CFR SA din perioada 2002-2004, dupa ce a constatat mai multe nereguli in activitatea societatii. Potrivit acestuia, Compania Nationala CFR avea, la finele anului 2004, datorii de 19.900 de miliarde de lei, din care 4.350 de miliarde sume aferente impozitelor si taxelor cu retinere la sursa. Potrivit acestuia, compania a ajuns in aceasta situatie dupa ce, in perioada 2002-2004, a detasat 6.000 de salariati la câteva filiale si a achitat angajatilor salariile nete, fara plata impozitelor aferente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU