15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFratii Mihailescu, ridicati de politie

Fratii Mihailescu, ridicati de politie

Nicu si Eugen Mihailescu sunt cercetati pentru o „gaura“ in bugetul de stat de sapte milioane de dolari, iar dintre acuzatii nu lipsesc spalarea de bani, inselaciunea, evaziunea fiscala si obtinerea unor restituiri ilegale de TVA.


Dupa Genica Boerica si Ion Fotescu, pe lista oamenilor de afaceri craioveni titulari de dosare penale privind restituiri ilegale de TVA si spalare de bani s-au adaugat si cele ale fratilor Nicu si Ion Eugen Mihailescu. Cei doi au fost saltati ieri de politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova, cu concursul jandarmilor bucuresteni din cadrul Brigazii Speciale de Interventie „Vlad Tepes“.


Inselaciune, spalare de bani, fals si uz de fals


Inca de la primele ore ale diminetii, jandarmii si politistii de la Crima Organizata au descins simultan in mai multe locatii. Pe rând, au fost ridicati fratii Mihailescu – care s-au ales si cu locuintele ravasite, in urma unor perchezitii imobiliare -, precum si trei dintre oamenii lor de incredere: Dan Stoica, Stela Baietica si Vasile David – care au facut parte din conducerea SC ZAHARUL SA Calafat.


Nici politistii si nici procurorii nu au dorit sa faca vreo declaratie cu privire la aceasta operatiune. Aparatorul lui Eugen Mihailescu, avocatul craiovean Liviu Belulescu, a declarat ca fratii Mihailescu si cei trei parteneri ai lor au calitatea de invinuiti intr-un dosar instrumentat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie: „Este vorba despre un dosar privind savârsirea infractiunilor de inselaciune, spalare de bani, fals si uz de fals, in care au calitatea de invinuiti. Cei cinci nu au fost retinuti, ci jandarmii si politistii au pus in executare un mandat de aducere emis de Parchetul General. Prin urmare, au fost condusi la Bucuresti pentru audieri“.


Conform unor surse judiciare, fratii Mihailescu sunt cercetati de Parchetul General in mai multe dosare penale, pentru infractiuni dintre care nu lipsesc inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, fals, uz de fals, evaziune fiscala, returnare ilegala de TVA si spalare de bani, iar prejudiciul produs bugetului de stat prin aceste fapte ar depasi 200 de miliarde de lei, adica aproximativ sapte milioane de dolari. Cercetarile in aceste dosare au pornit si de la o serie de sesizari facute de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, privind o serie de restituiri dubioase de TVA acordate in beneficiul lui Nicu si Eugen Mihailescu.


TVA cu facturi fictive


Presa centrala si locala a adus in numeroase rânduri in atentie afacerile dubioase ale fratilor Mihailescu, mai ales in ce priveste imbogatirea acestora cu bani publici, in perioada 2001-2003.


Astfel, una dintre firmele detinute de fratii Mihalescu, SC EXTERRA IMPEX SRL Craiova, a solicitat in noiembrie 2002 o restituire de TVA de la bugetul de stat in suma de 10,7 miliarde de lei, aferenta cumpararii unui teren in extravilan de la o alta firma de familie, SC ZAHARUL SA Calafat. Inspectorii de la DGFP Dolj au aprobat returnarea de TVA, bani care au si fost virati in cont in decembrie 2002. Conform documentelor, insa, terenul fusese achitat in totalitate cu numerar, pe baza de chitante, fapt pentru care firma a fost amendata de Directia de Control Fiscal cu 50 de milioane de lei pentru depasirea plafonului maxim admis de lege pentru platile zilnice.


Ca urmare a unei note de constatare intocmite de Garda Financiara Centrala, organele de control ale DGFP Dolj au luat la puricat datoriile pe care le avea catre bugetul de stat SC ZAHARUL SA Calafat. Rezultatul a fost mai mult decât surprinzator: in perioada octombrie 2001 – octombrie 2002, ZAHARUL Calafat a dedus ilegal, in baza unor facturi fictive, TVA de peste 38 de miliarde de lei, din care numai in octombrie 2002 aproape 11 miliarde de lei. Aceasta este de fapt si luna in care ZAHARUL Calafat a emis factura de vânzare a terenului in valoare de 67,5 miliarde de lei catre cealalta firma a fratilor Mihailescu, SC EXTERRA IMPEX SRL. Culmea, la data restituirii de TVA catre SC EXTERRA IMPEX, cealalta societate, ZAHARUL, datora bugetului de stat peste 30 de miliarde de lei reprezentând… TVA de plata, in care se includea si taxa pe valoarea adaugata colectata din livrarea bunurilor catre EXTERRA.


Bani plimbati dintr-un buzunar in altul


Conform datelor dintr-un dosar al lor de la Parchetul General, cauza aflata intr-o perioada in atentia procurorilor de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, in perioada 2001-2003, intre SC EXTENSIV COM SRL Calafat, SC ZAHARUL SA Calafat, SC EXSERV SRL Craiova si SC EXTERRA IMPEX SRL Craiova, toate având aceiasi actionari majoritari, au avut loc o serie de tranzactii cu terenuri, operatiuni ce au fost generatoare de rambursari sau compensari de TVA. Spre exemplu, dupa ce a cumparat terenul de la ZAHARUL Calafat si a obtinut rambursare de TVA de peste zece miliarde de lei, EXTERRA a vândut cei 33.000 mp de teren catre SC EXTENSIV COM SRL, pentru suma de 16 miliarde de lei. Dupa ce si-au plimbat banii dintr-un buzunar in altul, fratii Mihailescu au cerut si au obtinut de la DGFP Dolj, in numele SC EXTENSIV, regularizarea prin compensare a sumei de 1,9 miliarde de lei. La aceasta se adauga faptul ca, asa cum reiese din bilantul contabil intocmit la 31 decembrie 2003, EXTERRA IMPEX nu realiza operatiuni taxabile, astfel ca diferenta de 8,2 miliarde de lei de TVA nu era deductibila.


EXTENSIV COM a mai obtinut 7,7 miliarde de lei, reprezentând rambursari de TVA, in perioada aprilie-mai 2003, la baza acestora stând achizitionarea unor active corporale de la celelalte firme pe care le detineau, SC EXALCOM SRL Craiova si SC EXSERV SRL Craiova. Pe baza unor asemenea operatiuni, EXTENSIV COM Calafat a obtinut in 2003 rambursari de TVA de peste 14 miliarde de lei, in timp ce EXSERV, EXALCOM, ZAHARUL si EXTENSIV figurau in evidentele fiscale cu datorii neachitate la bugetul de stat de peste 120 de miliarde de lei. Mai mult, dupa cum reiese din documentele aflate la dispozitia procurorilor, pentru a obtine cele 14 miliarde de lei rambursari de TVA, SC EXTENSIV COM a intocmit documente fictive cu care i-a indus in eroare pe functionarii finantelor doljene.


Tun la BCR de sapte milioane de dolari


Fratii Mihailescu au intrat in atentia justitiei si pentru o serie de datorii la BCR, in cuantum de aproximativ sapte milioane de dolari. Banii provin dintr-o serie de credite care le-au fost acordate in perioada in care director la BCR Dolj era Constantina Foamete, sotia lui Ion Foamete, pe atunci comisar-sef la Garda Financiara Dolj. Dosarul acestor imprumuturi, pe care fratii Mihailescu au „uitat“ sa le mai restituie, a intrat in atentia Departamentului National Anticoruptie, datorita faptului ca afacerea „putea“ de la o posta, garantiile puse de cei imprumutati fiind infime in raport cu valoarea creditelor. De câtiva ani buni, insa, dosarul a fost facut uitat pe fundul unui sertar de la DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII