15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Dansul este viata lui

In timp ce majoritatea baietilor de vârsta lui bat mingea in fata blocului, Razvan Codoban prefera sa… danseze. De sase ani baiatul este inscris la Federatia Româna de Dans Sportiv, iar de la competitiile de profil la care a participat s-a intors cu foarte multe premii.


Ideea de a face dans a pornit de la parinti. Mama lui Razvan avea o prietena a carei fiica mergea la dans, iar parintii au dorit ca si fiul lor sa faca acest lucru. Razvan Codoban si-a inceput antrenamentele intr-un apartament de bloc unde una dintre camere era amenajata pentru a tine loc de sala de sport. „Ne pregateam cu doamna Mioara Popescu. Eram cinci perechi. A fost mai greu la inceput, dar apoi mi-a placut“, a afirmat Razvan. Primele competitii la care a participat baiatul au fost de dans modern si s-au desfasurat la Craiova. In urma cu trei ani, Razvan si-a schimbat antrenorul si a inceput sa se pregateasca pentru dans sportiv.


Sportul cere bani


Dupa o vreme au inceput sa apara si concursurile serioase. „Prima competitie mai importanta la care am participat a avut loc la Reghin, in 2000. Am luat doar locul sase. Noi eram mai la inceput, iar orasul Reghin are cea mai puternica scoala de dans din România. Toti campionii români ai marilor competitii se pregatesc la Reghin“, a povestit Razvan. De fapt, antenorul cu care se pregateste Razvan, Alfred Ship, este din Reghin. Acesta vine la Craiova la fiecare sfârsit de saptamâna pentru a putea sustine sedintele de antrenament cu micii dansatori ai Baniei. Antrenamentele se desfasoara intr-o fosta sala de spada de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu“, care a fost reamenajata ca sala de spectacol. Antrenamentele se tin in fiecare sâmbata si duminica si sunt contra cost. „Banii vin de la parinti. Totul se plateste. Abonamentul pentru orele din week-end costa un milion de lei, la care se adauga si orele particulare care se tin, din când in când, cu acelasi antrenor si care se platesc separat“, a spus Razvan. Totodata, pe masura ce baiatul inainteaza in vârsta si trece la o clasa de dans superioara si costumatia este mai sofisticata si mai scumpa.


Camasa tip body pentru micul dansator


Acum, Razvan are 12 ani si este la clasa de dans D. Hainele ii sunt realizate de un croitor. „Nu poate purta orice. Trebuie sa incalte pantofi speciali, o pereche pentru categoria standard si alta pentru latino. Numai pantofii costa in jur de opt sute de mii. Pe lânga cele doua perechi pentru concurs mai are nevoie de una pentru antrenamente. Nici camasa nu este una obisnuita. Trebuie sa fie tip body, pentru a nu iesi din pantaloni“, a spus mama lui Razvan. .


Vrea sa-si aminteasca doar de locurile intâi


De-a lungul anilor, Razvan a adunat o multime de diplome, de trofee si medalii de la diversele competitii la care a participat pe care le pastreaza intr-un album special. Trofeele vor avea cât de curând un colt special amenajat acasa pentru a putea fi expuse. De asemenea, multe dintre diplomele baiatului sunt expuse la Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova, unde acesta este elev in clasa a VI-a C. „Chiar daca le spun mereu parintilor ca antrenamentele de dans imi iau foarte mult din timpul liber, mie imi place foarte mult sa dansez. Nu-mi place sa merg la antrenamente, dar imi place sa merg la concursuri si sa iau premii“, a afirmat Razvan. Nu trebuie uitat ca reusitele nu-i apartin numai lui Razvan. Laude merita, in egala masura, si partenera acestuia, Andreea Chirca, eleva in clasa a patra la Colegiul National „Fratii Buzesti“, cu care Razvan face pereche de trei ani. Premiile obtinute de cei doi sunt foarte numeroase, dar Razvan prefera sa-si aminteasca de locurile intâi obtinute la Concursul de dans pentru copii „Pasi in doi“ din 2003, la Concursul judetean de dans sportiv, sectiunea latino, in 2002 si 2003 si la multe alte competitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS