18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate15 gropari la 300 de gropi

15 gropari la 300 de gropi

Doar 15 gropari presteaza muncile de inhumare si deshumare in cele patru cimitire subordonate Primariei Criova. Numar insuficient, apreciaza Lucian Mosoiu, coordonator sector cimitire, in cadrul RADPFL Craiova, avind in vedere numarul deceselor pe plan local.


„In medie, in cimitirele noastre se efectueaza zece inmormintari pe zi, ceea ce inseamna in jur de 300 de inhumari pe luna. Destul de greu sa faca fata acestui numar doar 15 barbati. Se intimpla, in situatiile in care doua sau mai multe inmormintari se suprapun, sa mearga sa-i ajute si muncitorii calificati, de regula zidarii. Aceasta insa nu rezolva problema cu care ne confruntam: sint prea putini gropari“, declara Lucian Mosoiu.


Cimitirul Sineasca are patru gropari, 20 de hectare de teren si 22.000 de locuri. „Inmormintari sint destule“, spune Marius Stirban, administrator la Sineasca. „Patru-cinci pe zi. In septembrie am inregistrat 45 de inhumari“. Ungureniul (cu o aglomerare de 17.000 de locuri) nu sta nici el mai bine: cinci gropari la 60 de gropi pe luna, in conditiile in care se intimpla ca unul dintre ei sa-si mai ia concediu. Celelalte doua cimitire ale primariei – Dorobantie si Craiova Nord – sint, din fericire, si mai mici si mai putin cautate: impreuna au sase oameni la sapa.


Tinerii renunta dupa o luna


Principala cauza care determina numarul redus de personal specializat, spune Lucian Mosoiu, este … obiectul muncii.


„Manipularea cadavrelor nu este o indeletnicire placuta, nici usoara. Vara, groparii sint nevoiti sa-si faca munca la 35 de grade Celsius, indurind mirosurile grele. Iar iarna, la -20 de grade, trebuie sa loveasca zdravan cu tirnacopul pamintul inghetat. Efectivele lor sint reduse, pentru ca nu multe persoane se inghesuie sa ocupe un post de gropar. Si, in orice caz, tinerii care se intimpla sa mai vina renunta intr-o luna. Putini rezista. Ca sa ramina doi, ne-ar trebui sa angajam vreo 30-40 de oameni o data“, apreciaza Mosoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS