18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParintii elevilor contesta programa scolara

Parintii elevilor contesta programa scolara

Teme peste teme, zeci de probleme in fiecare zi, orar incarcat, la care se adauga pretentiile profesorilor indiferent de disciplina pe care o predau, o programa scolara alambicata, stufoasa, toate acestea ii scot din minti pe parintii elevilor.


Programa educationala sau curriculumul scolar din invatamintul preuniversitar provoaca dureri de cap elevilor, parintilor acestora, dar si cadrelor didactice. Din ce in ce mai multi parinti acuza acum, la o luna de la inceperea anului scolar, faptul ca materia studiata la scoala este greoaie, stufoasa si de multe ori inaccesibila pentru toti elevii. Mai mult, incepind de la clasa a V-a si pina la clasa a XII-a, orarul cuprinde aproape zilnic sase, sapte ore. In asentimentul parintilor si al elevilor sint si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, care spun ca reforma din invatamintul preuniversitar, elaborata si aplicata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), nu este cea mai potrivita pentru scolari. Aurelia Iliuta, sef Serviciu salarizare din cadrul ISJ, a spus marti: „Pina unde a ajuns reforma in invatamint… materia este densa si cumplit de greu de aplicat. Curriculumul este fantastic, de multe ori chiar imposibil de parcurs de toti copiii. Stim ca profesorii, indiferent de disciplina pe care o predau, au propriile pretentii, iar elevii, au sau nu inclinatii/aptitudini pentru acea materie. Indiferent de situatie, ei trebuie sa se pregateasca intens pentru fiecare ora. Si sa nu uitam ca nu toti copiii sint genii…!“.


Teoria ca teoria, dar practica ne omoara!


Aproape acelasi lucru il sustine si Petre Gavrila, din Craiova, al carui copil este elev in clasa a IX-a la unul dintre colegiile de prestigiu din municipiu. Indignat de pretentiile exagerate ale profesorilor, acesta considera ca in unele unitati de invatamint modul de predare al dascalilor nu este adaptat nevoilor si puterii de intelegere a elevilor. „Nu toti inteleg ceea ce le preda profesorul. Acum se pune cel mai mult accentul pe teorie, dar cind vine vorba de practica… nu pot sa ma declar multumit de modul de predare al profesorilor. Cert este ca nu se mai face carte, se face maratonul informatiilor“, a declarat Gavrila, care si-a exprimat totodata si nemultumirea fata de programul incarcat al elevilor. „Nu mi se pare corect ca un copil sa stea la scoala sapte ore pe zi, aproape cit un salariat. Daca luam in calcul si pregatirea suplimentara, activitatea de acasa, temele de la o zi la alta, va dati seama ca acel adolescent munceste dublu decit un adult“, a concluzionat craioveanul.


Temele de acasa, munca suplimentara pentru parinti


Din cauza curriculumului scolar mult prea incarcat, si efectuarea temelor de catre elevi reprezinta o munca de Sisif, care cade tot pe umerii parintilor. Cei mai multi spun ca trebuie sa-si rezerve o parte din timp pentru efectuarea temelor cu cei mici, insa de multe ori ii depasesc din punct de vedere al gradului de dificultate chiar si pe ei. „Este o realitate faptul ca temele copiilor nostri ne pun in dificultate chiar si pe noi. De ce le-or mai da, daca tot sint constienti ca micutii nu pot sa le faca singuri? Daca mai aducem in discutie si cantitatea, numarul de exercitii si probleme… de la româna sau matematica, ne prinde miezul noptii. Si tot asa! Sa nu spunem ca, mai nou, le dau la clasa a V-a si a VI-a referate inclusiv la muzica“, a opinat Adriana Gheorghe, mama unui elev de 12 ani. Rindurile parintilor „suparati pe reforma lui Miclea“ sint ingrosate si de cei ai micutilor din clasele primare. Un elev in clasa a II-a ajunge sa care in spate un ghiozdan incarcat pina la refuz de carti si caiete care cintaresc aproape patru kilograme. „Este mai mare ghiozdanul decit ei. Uitati-va la fetita mea, este un ghemotoc ce cara in spate un ditamai geamantanul. Dar daca asa ne cere scoala, noi putem comenta? Nu, trebuie sa ne supunem!“, a spus mama fetitei Camelia Burlan.


Aerisire!


Reprezentantii ISJ Dolj si-au expus punctul de vedere in legatura cu aceste comentarii. Inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Busoi, a amintit faptul ca, in urma cu ceva vreme, ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, promitea pentru acest an de invatamint o reforma lejera si accesibila. „Intr-adevar, programele scolare sint incarcate. MEC promitea ca va diminua aceste programe, dar nu a facut-o nici pina in prezent. Speram ca promisiunile sa se transforme in realitate si sa nu ramina la stadiul de vorbe. Se simte nevoia unei aerisiri de curriculum, pentru ca de aici pleaca toate. Si slaba pregatire a elevilor, si obtinerea unor note din ce in ce mai mici la testarile scolare sint rezultatele unei cantitati mari de informatii, careia elevul nu-i poate face fata“, a precizat Diana Busoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII