19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecatorul Mereanu, zis Buca, audiat de CSM

Judecatorul Mereanu, zis Buca, audiat de CSM

In fata Consiliului de Disciplina, Buca-Mereanu a dat vina pe nevasta si pe copil pentru schimbarea numelui


Fostul presedinte al Tribunalului Olt, judecatorul Constantin Mereanu, a fost audiat marti de Consiliul de Disciplina al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a da socoteala cu privire la faptul ca, mai multi ani, s-a prezentat sub numele fals de Constantin Buca.


Nici o sanctiune, dupa un an de la dezvaluirea adevaratei identitati a lui Buca


Cotidianul nostru dezvaluia, in urma cu un an, o parte din invirtelile al caror protagonist era Constantin Buca, pe atunci presedinte al Tribunalului Olt. Pe linga tranzactiile dubioase cu masini de lux – un Ford si un Mercedes, pe care le primise pentru folosinta de la Zenobie Epuras, fostul director de la SUINPROD Caracal, vinzindu-le ca si cind erau ale lui dupa moartea proprietarului – presedintele de tribunal avea o alta „buba in cap“: semna hotaririle judecatoresti si toate celelalte documente ale institutiei pe care o conducea cu un nume fals. De fapt, dupa cartea sa de identitate, Buca se numea Mereanu inca din 2002. Isi schimbase numele, impreuna cu sotia si cu fiul sau, insa a tinut secret acest lucru.


In urma dezvaluirilor din Gazeta de Sud, Ministerul Justitiei a deschis o ancheta, ale carei concluzii au fost inaintate CSM pentru luarea unei decizii. Schimbarile din cadrul CSM au facut ca din vara anului trecut si pina acum sa nu se ia nici o masura impotriva lui Buca-Mereanu, judecatorul cu doua identitati.


Povesti de adormit… Consiliul Superior al Magistraturii


Dupa mai multe aminari din motive obiective, Constantin Mereanu a fost in sfirsit audiat marti de membrii CSM, in cadrul unei sedinte disciplinare. In fata forului suprem al magistratilor din România, judecatorul slatinean a recunoscut ca a utilizat vechiul nume de Constantin Buca chiar si dupa 2002, cind a luat numele de fata al sotiei. „Recunosc si regret aceasta fapta si tin sa mentionez ca am facut-o doar din considerente familiale si sentimentale. Mi-am schimbat numele la rugamintile sotiei si fiului meu, dar am folosit vechiul nume de Buca pentru ca asa eram cunoscut“, a declarat Buca-Mereanu in fata membrilor CSM.


Judecatorul a incercat apoi sa-i abureasca pe membrii CSM, amintindu-le ca a fost distins de presedintele Ion Iliescu cu medalia „Meritul Judiciar“ (uitind sa precizeze ca, desi se numea Mereanu, a primit medalia pe numele… Buca), apoi a mentionat ca „fapta mea nu a fost de natura sa afecteze calitatea actului de justitie“. Ceea ce a pus capac la toate este declaratia sa, conform careia „nu am folosit niciodata alternativ cele doua nume“. O asemenea sustinere nu poate fi considerata decit o incercare de a-i duce de nas pe membrii forului suprem al magistratilor români. Daca a uitat intre timp, ii reamintim noi judecatorului Buca-Mereanu ca in actul sub semnatura privata incheiat cu ocazia vinzarii Fordului (desi nu era al lui), si-a trecut ambele nume: „Buca F. Constantin“, apoi, in paranteza, „Mereanu F. Constantin“.


CSM a aminat pentru 29 martie luarea unei decizii in cazul Buca-Mereanu, termen la care judecatorul slatinean este asteptat cu noi probe in favoarea sa. La sedinta disciplinara de marti, reprezentantul Colegiului Director al Curtii de Apel Craiova, care ar fi trebuit sa ia parte la audierea lui Buca-Mereanu, a tras chiulul din motive necunoscute. Sanctiunea care il paste pe Constantin Mereanu ar putea fi chiar excluderea din magistratura, daca ne gindim ca o asemenea pedeapsa s-au dat unor procurori si judecatori pentru fapte mai putin grave decit aceea de a te prezenta cu o alta identitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS