15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Scurte stiri

La primarie noua, obiceiuri vechi

Localitatea Plesoi din judetul Dolj a devenit comuna la inceputul acestui an, iar oamenii au crezut ca le-a pus Dumnezeu mina in cap. Dupa ce a trecut entuziasmul reusitei, localnicii au constatat ca lucrurile au intrat in normal si ca nimic nu s-a schimbat in afara de un plus de functionari. Dupa cinci luni de la infiintarea administratie locale, primaria are doar primar, viceprimar si consilieri locali. Organigrama primariei nu poate fi completata decit in urma desfasurarii concursurilor care se lasa asteptate. La Primaria Predesti, comuna din care s-a desprins Plesoi, au ramas arhiva, documentele contabile si documentele de stare civila. Daca plesoienilor le trebuie un certificat de deces sau unul de casatorie, tot la Predesti trebuie sa se duca. Pentru cele 540 de titluri de proprietate care mai trebuie eliberate cetatenilor din Plesoi trebuie asteptat inca mult timp pentru ca noua primarie ba nu are specialist cadastral, ba nu stie pina unde tin paminturile localnicilor. Asa ca degeaba este o administratie noua, ca obiceiurile birocratiei sint vechi.

Pentru Dolj, s-au finantat patru proiecte de tineret in valoare de 350 de milioane

In urma concursului national de proiecte de tineret, recent organizat si finantat de Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT), din 89 de proiecte realizate in toata tara, 50 au fost acceptate, iar 39 au fost respinse. Ema Negreanu, coordonatoarea compartimentului de tineret Dolj din cadrul ANT, spune ca pentru judetul Dolj, din cinci proiecte a fost respins doar unul, pentru celelalte acordindu-se o finantare corespunzatoare. Proiectul „Incurajarea tinerilor antreprenori si educatie manageriala“, care apartine Asociatiei pentru Integrare Europeana Qouiz, a fost finantat de ANT cu 130 de milioane de lei, iar cel al Asociatiei Regionale Anti-SIDA Oltenia (ARAS) a fost finantat cu 90 de milioane de lei. Pentru celelalte doua proiecte care apartin FASER si AIESEC Craiova, ANT a acordat cite 65 de milioane lei pentru fiecare.

In scopul perfectionarii, Ema Negreanu va participa, in perioada 22-27 august, la seminarul „Managementul centrelor de tineret“, organizat in cadrul „Scolii de vara Costinesti“, sub egida ANT.

Igiena din caminele studentesti, monitorizata de guvern

Conditiile de igiena in caminele studentesti din Craiova au fost verificate ieri de o comisie mixta formata din inspectori ai Oficiului Judetean pentru protectia Consumatorului (OJPC) Dolj si ai Inspectoratului Judetean in Constructii, un raport final asupra cladirilor urmind sa fie prezentat guvernului in cel mai scurt timp. Prefectul de Dolj, Ion Calin, a declarat ca actiunea a fost ceruta de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si ca guvernul a promis fonduri pentru reparatiile necesare, pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a anului universitar 2004-2005.

Fonduri pentru restaurarea monumentelor istorice

Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Dolj a intrat in posesia listei cu monumentele istorice din intreg judetul, lista care cuprinde si cuantumul fondurilor alocate pe specialitati si avizate de ministerul de resort prin Programul National de Restaurare 2004. Pentru Muzeul de Arta „Palatul Marincu“ s-au alocat 700 de milioane de lei pentru lucrari de executie (instalatii si finisaje) si inca 10,5 milioane de lei pentru asistenta tehnica. Pentru Manastirea Cosuna (Bucovat) s-au alocat 800 de milioane de lei in scopul restaurarii picturii murale. De asemenea, Bisericii „Sfintul Nicolae“ din cadrul Manastirii Sadova ii vor reveni doar 97,8 milioane de lei, aceasta suma reprezentind diferenta valorica pentru restul proiectului tehnic executat in anul 2003.

Festival de folclor

Duminica, de Sfinta Marie, orasul Bechet va fi gazda celei de-a lX-a editii a Festivalului de folclor pentru copii si tineret. Vor fi prezenti invitati din Bulgaria si Slovenia alaturi de formatii de renume din Brasov, Petrosani, Olt si, bineinteles, Dolj. Sarbatoarea va fi deschisa de o parada a portului popular, va continua cu spectacolul traditional al „Zilei marinei romane“ si se va termina cu un concert de muzica populara la care Primaria Bechet, organizatoarea sarbatorii, ii invita pe toti cei care vor sa aiba o zi de neuitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS