15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolul frigului la Spitalul de Urgenta Craiova

Polul frigului la Spitalul de Urgenta Craiova

• Bolnavii internati in cel mai mare spital al Olteniei tremura de frig prin saloane, acoperindu-se cu cite doua paturi • Cadrele medicale poarta paltoane pe sub halatele albe • Directorii Directiei de Sanatate Publica Dolj si cei ai Spitalului de Urgenta Craiova dirdiie si ei in birouri, la unison cu subalternii • De vina ar fi instalatia de incalzire invechita, dar si lucrarile de reparatii care au „avansat“ in doua luni doar cu imprejmuirea santierului

Cabinetele si saloanele Clinicii de urgenta, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, Biroul de internare copii, ba chiar si birourile conducerii Directiei de Sanatate Publica Dolj si a Spitalului de Urgenta Craiova au ramas fara caldura, in urma avariilor repetate ale instalatiilor de incalzire. Pacientii stau infofoliti prin saloane, acoperiti cu cite doua paturi, iar cadrele medicale au ajuns sa poarte chiar si paltoanele pe sub halatele albe. Desi e greu de inchipuit, asa ceva chiar se intimpla, si nu oriunde, ci in cea mai mare institutie sanitara a Olteniei – Spitalul de Urgenta Craiova.

Avariile se tin lant

De doua saptamini, de cind frigul s-a intetit afara, au inceput si problemele in spital. „Distractia“ a pornit de la o conducta sparta la Maternitate, afectind una din salile de operatie ale sectiei. Medicii au fost nevoiti sa opereze in acea sala, pe care au incalzit-o cu aerotermele aduse de acasa, pina la remedierea defectiunii, doua zile mai tirziu.

Sperantele ca n-ar fi fost vorba decit de un eveniment minor s-au naruit in momentul in care avariile au inceput sa se tina lant. Simbata seara, la Centrul de Cardiologie a aparut o alta defectiune, care a afectat „doar“ trei niveluri ale spitalului, inclusiv Sectia de reanimare. Nici nu si-au terminat treaba instalatorii, ca a aparut o alta problema la conductele din subsolul Sectiei de Urgenta, care a lasat fara caldura toata Policlinica, Radiologia si Centrul de Transfuzii Sanguine. Apoi s-a spart un calorifer la Dermatologie – deci toata sectia a ramas fara caldura – pentru ca ieri un alt calorifer sa cedeze, de aceasta data pe holul Directiei de Sanatate Publica, obligindu-i pe directori si pe subalterni sa-si imbrace paltoanele cit timp stateau prin birouri.

Conductele au nevoie urgent de „transplant“

Toate avariile s-au produs din cauza gradului ridicat de uzura a instalatiilor de apa calda si incalzire, care n-au suferit nici o reparatie capitala in ultimii 33 de ani, de cind a fost dat in functiune spitalul.

„Avem avarii mari, in special in subsolul tehnic al spitalului. Conductele sint foarte corodate, astfel ca se sparg tot timpul, consecinta imediata fiind oprirea caldurii. Nici nu se termina bine de reparat intr-o parte, ca apar defectiuni in alta, iar noi n-avem decit patru instalatori, care abia daca pot face fata“, a declarat ing. Adrian Popescu, sef compartiment instalatii din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.

Conducerea spitalului cunoaste de citiva ani aceste probleme. Un proiect pentru refacerea subsolului tehnic dateaza de acum doi ani, insa nu s-au gasit bani pentru finantare decit in vara acestui an, dupa ce Consiliul Judetean Dolj a preluat in administrare institutia sanitara. Desemnata prin licitatie, firma GENERAL COMI urma sa reabiliteze subsolul tehnic, dar nu s-a grabit prea tare. Desi lucreaza de vreo doua luni, muncitorii au tras mita de coada, nereusind pina acum decit sa imprejmuiasca zona si sa dezveleasca vechile conducte. Cam atit. „Ne-au spus ca n-o sa termine lucrarea prea curind, ci, poate, abia la vara. Asa ca in iarna asta trebuie sa ne descurcam cu vechile conducte. Si e greu de crezut ca vom reusi, avind in vedere ritmul in care se succed avariile“, a mentionat ing. Adrian Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS