Mii de oameni s-au adunat duminică în orașele din Germania pentru a protesta împotriva extremismului de dreapta și a cere interzicerea partidului Alternativa pentru Germania (AfD).
Manifestațiile au fost organizate de rețeaua Împreună Împotriva Dreptului și alte grupuri ale societății civile.
La Berlin, protestatarii s-au adunat la Poarta Brandenburg, poliția estimând prezența a aproximativ 4.000 de persoane. Organizatorii au revendicat aproximativ 7.500 de participanți. Aproximativ 2.500 de manifestanți au ieșit în stradă și în München, cu mitinguri anunțate în peste 60 de orașe din întreaga țară.
Organizatorii i-au îndemnat pe liderii politici să înceapă proceduri oficiale pentru a scoate în afara legii AfD, cel mai mare partid de opoziție din Germania. Într-o declarație, aceștia au susținut că problema interzicerii partidului ar trebui privită nu ca o decizie politică, ci ca o chestiune juridică.
„Pentru a clarifica acest lucru, politicienii trebuie să găsească curajul să depună o moțiune de interdicție”, se arată în comunicat.
AfD, considerat de extremă dreapta
Organizatorii solicită organelor legislative Bundestag și Bundesrat, precum și noului guvern federal sub cancelarul Friedrich Merz, să inițieze proceduri de interdicție împotriva AfD în fața Curții Constituționale Federale. Câțiva membri seniori ai blocului conservator al lui Merz și-au exprimat totuși scepticismul, descriind mișcarea ca fiind periculoasă din punct de vedere politic și încărcată din punct de vedere juridic, potrivit Anews.
Solicitările de a interzice partidul s-au intensificat după ce agenția de informații națională a Germaniei, Biroul pentru Protecția Constituției (BfV), la începutul acestei luni, a reclasificat AfD drept un efort „confirmat de extremă dreapta”, o actualizare față de statutul său anterior ca o amenințare „suspectată”. Noua desemnare a permis extinderea puterilor de supraveghere.
Cu toate acestea, BfV a suspendat apoi clasificarea în timp ce AfD urmărește o acțiune în justiție. Până la emiterea unei hotărâri de către instanța administrativă din Köln, agenția va continua să trateze partea ca pe un caz „suspect”.
AfD este cunoscut pentru retorica sa anti-imigrație, anti-musulmană, eurosceptică și naționalistă. Partidul populist a fost un punct de foc în viața politică germană de mai bine de un deceniu. În ultimii ani, a beneficiat de nemulțumirea economică și de neliniștea crescândă față de refugiați.
Citește și: Parcare de 30 de milioane de lei la Calafat, pe DN56